Jste zde

Kamutové nemléko: Vyrobte si doma rostlinnou alternativu mléka, co chutná oříškově

obilovina kamut Zdroj: www.bigstockphoto.com
Základem kamutového mléka, které je jednou z alternativ k mléku kravskému, je kamut. To překvapivé není. Už jste o něm slyšeli a víte, co si představit? Prozradíme vám, proč byste měli kamut znát a co získáte s tímhle mlékem.

30. 4. 2020

Zamilovat si alternativní „nemléka“ je docela snadné. Podmaní si vás jemnou konzistencí, lahodnou chutí, snadnou a ve většině případů levnou výrobou, ale především vysokým obsahem kvalitních sacharidů, bílkovin a tuků a taky celou plejádou vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. Tentokrát se proto spolu podíváme na kamutové mléko.

Ale nejdřív… Co je to kamut?

Pokud jste o kamutu ještě neslyšeli, nezoufejte. Hned vám ho představíme. Jde o jakéhosi předchůdce dnešní tvrdé pšenice. Tato obilnina obsahuje 20 až 40 % bílkovin, což je i důvod, proč si ho oblíbili vegetariáni a vegani, kteří nečerpají bílkoviny ze živočišných zdrojů. Zároveň se pyšní vysokým obsahem selenu, která v těle působí jako antioxidant a zabraňuje tvorbě volných radikálů. Kromě selenu získáte konzumací kamutu taky poměrně hodně hořčíku, zinku a vitamínu E.

Kamut můžete konzumovat jako přílohu, základ kaše, doplněk do salátu nebo jako alternativu celozrnné pšeničné mouky při pečení domácího chleba.

Jak si připravit domácí kamutové mléko

Na rozdíl od mandlového nebo kokosového mléka byste to kamutové v obchodě sháněli dost těžko. Nejjednodušší je vyrobit si ho doma.

Co potřebujete: 1 šálek kamutu, 2 až 3 šálky vody

Jak na to?

  • Kamut nechte přes noc namočený ve vodě.
  • Původní vodu vylijte, dejte do nádoby kamut a 2-3 šálky čerstvé vody a rozmixujte je.
  • Kamutové mléko bude lehce chutnat po oříškách, a pokud chcete, můžete si ho i dosladit oblíbeným sladidlem.

Náš tip: Skvělé je dochutit si kamutové mléko ovocem. Když zvolíte nějaké sladší, například banán, možná ho ani nebudete muset doslazovat, a přesto vám zachutná.