Jste zde

Komfortní stolování: Jak vybrat jídelní stůl a na co se zaměřit při výběru konferenčního stolku?

rodina u stolu Zdroj: shutterstock.com
Stoly jsou nezbytnou součástí každé domácnosti. Úplným základem je jídelní stůl, avšak zapomínat bychom neměli ani na důležitost stolku v obývacím pokoji. Vybrat si správnou velikost a sladit stůl s okolím může být někdy složité. Díky těmto tipům však bud

22. 1. 2021

Správný jídelní stůl

Základem jídelního koutu by měl být dostatečně velký stůl. Vzhledem k tomu, že v bydlení se už velkým kuchyním dostává více pozornosti, není problém pořídit si stůl přesně podle svých představ. Pak už ho stačí jen sladit se židlemi – a máte útulný koutek pro každodenní stolování.

Vhodná velikost a tvar

Nejdůležitější je velikost stolu přizpůsobit velikosti místnosti, je totiž potřeba zachovat v okolí dostatek prostoru pro pohodlné procházení a odsouvání židlí. Mezi další kritéria pro výběr stolu patří počet osob, které u něj budou pravidelně stolovat. Vhodné je vybrat stůl o trochu větší, kdyby přišla případná návštěva. Úplně minimální velikost se pro jednu osobu pohybuje kolem 60 x 40 centimetrů. Aby se vám u stolu dobře sedělo, jeho výška by měla být zhruba 75 centimetrů.

Jídelní stoly jsou prodávány ve čtyřech základních velikostech, každý je vhodný pro trochu jiné účely:

  • Čtvercový stůl – hodí se pro jednu až dvě osoby. Ideální rozměr je 80 x 80 centimetrů. Jedná se o skvělou volbu pro malé byty a garsonky.
  • Obdélníkový stůl – klasický typ, který se hodí do každé domácnosti. Pro čtyřčlennou domácnost by jeho velikost měla být alespoň 120 x 80 centimetrů. Pokud však máte k dispozici více místa, můžete zvolit i větší stůl. Nejen že vám poskytne větší komfort při stolování, ale také opticky oddělí jídelní kout od zbytku místnosti.
  • Oválný stůl – díky tomu, že nemá hrany, může se k němu usadit více lidí, a to i přesto, pokud má menší velikost. Navíc jistě rodiny s malými dětmi ocení absenci ostrých hran.
  • Kulatý stůl – tento stůl je poměrně náročný na prostor. Na druhou stranu však nemusíte řešit, kde kdo bude sedět, všichni totiž mají stejné možnosti. Pokud tedy máte dostatek prostoru, až pro 4 osoby vám bude stačit stůl o průměru 100 centimetrů. Pro každou další osobu však počítejte s alespoň 25 centimetry navíc.

Konferenční stolek

Vybrat vhodný konferenční stolek není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Důležitá je jeho výška, ta by měla být zhruba stejná jako výška sedačky, abyste měli vše snadno po ruce. Co se velikosti týče, záleží zcela na vás. Konferenční stolky jsou však vždy spíše menších velikostí, protože slouží pouze k odkládání drobností. Mezi oblíbené materiály patří sklo, dřevo i plast, mnohdy jsou kombinované v moderní kombinace.

shutterstock_343383083.jpg

konferenční stolek
Zdroj: 
shutterstock.com
konferenční stolek

Materiál

Materiál desky se může lišit od materiálu nohou. Avšak vždy je dobré oba tyto materiály sladit se zbytkem interiéru. Stoly se vyrábí nejčastěji z těchto materiálů:

  • Dřevo – příjemně voní a navozuje útulnou atmosféru. Tento materiál může být lakovaný, nebo napuštěný přírodními oleji či vosky, díky čemuž si zachová přirozený vzhled. Ovšem takovéto ošetření je nutné čas od času zopakovat, aby si dřevěný stůl zachoval svou kvalitu.
  • Lamino – tento materiál je cenově dostupný. Velkou výhodou je jeho variabilita, nabízí se totiž v obrovském množství dekorů a barev. Můžete si tak vybrat jakýkoliv model, který bude pasovat do vaší kuchyně. Pozor si však dejte na kvalitu, je dobré pořizovat pouze stůl s ABS hranami, aby se nezačaly odlamovat.
  • Sklo – je oblíbené zejména v kombinaci s kovem či dřevem. Nevýhoda tohoto stolu je, že se snadno zašpiní. Vždy vybírejte kalené sklo, ať už bude čiré, či matné.

Nohy stolu jsou většinou tvořeny masivem, laminem či kovem. K tomu všemu už stačí dodat jen pasující prostírání, díky kterému dosáhnete krásného jídelního koutu.

Komfortní stolování je nezbytným základem pro každý den. Zatímco jídelní stůl by měl být co největší, konferenční stolek volte raději malý, aby nezabíral zbytečně mnoho místa.