Jste zde

Jak na dokonalou krupicovou kaši? Nechte ji nabobtnat a na závěr přidejte žloutek

krupicová kaše se skořicí Zdroj: Shutterstock
Krupicová kaše řadu z nás po právu děsí. Pokud jsou na ni vaše jediné vzpomínky ty ze školních jídelen, kdy nám servírovali bílé a hrudkovité „cosi“, zcela chápeme, že nepatří mezi vaše oblíbená jídla.

27. 1. 2024

Jestliže ale téhle dobrotě dáte alespoň ještě jednu šanci, na její přípravu si vyčleníte dostatek času a budete se držet následujícího receptu, dáme ruku do ohně za to, že krupicovou kaši nepřipravujete naposled! 

Mohlo by vám zachutnat: Snídaňová kaše 5x jinak: Zkuste jako základ kokos nebo krupičku s pomeranči

Dokonalá krupicová kaše potřebuje čas

Ještě před tím, než se vrhneme na suroviny, které budete k přípravě dokonalé krupicové kaše potřebovat, řekněme si upřímně, že připravit tenhle pokrm v jeho nejdokonalejší a nejchutnější variantě za pět minut, je prakticky nemožné. Dobré jídlo zkrátka potřebuje svůj čas. A u krupicové kaše to platí obzvlášť.

shutterstock_2107294382.jpg

krupicová kaše v misce
Zdroj: 
Shutterstock
Jasně, krupicovou kaši můžete připravit za pár minut. Její chuť ale nebude tak skvělá.

Krupice, která vlastně není nic jiného než najemno namleté pšeničné zrno, se potřebuje v první fázi napít tekutiny, ve které ji budete následně vařit. Naprostá většina z nás zvolí mléko, vedle ale nešlápnete ani s 12% smetanou nebo různými rostlinnými alternativami klasického kravského mléka.

Pokud vás tlačí čas, nechte si přípravu krupicové kaše raději na den, kdy budete mít volněji. Anebo si krupici hned ráno namočte a večer si pochutnáte na skutečném krupicovém zázraku.

Krupice potřebuje bobtnat alespoň hodinu. Čím déle ji ale v tekutině necháte, tím lepší chuťový zážitek si zajistíte. V opačném případě zůstane krupička uvnitř tvrdá a kaše bude působit pocitově hrubě.

Připravte si také: Domácí mléčnou rýži si připravíte jednoduše. Máme pro vás návod i nějaký ten praktický tip

Na luxusní krupicovou kaši budete potřebovat:

  • 1 litr mléka nebo 12% smetany
  • 120 ml dětské krupičky
  • 1 větší špetku soli
  • 1 lžíci másla
  • něco na ozdobení kaše (máslo, moučkový cukr, kakao, čokoládu, marmeládu apod.)

Jak na to? 

Krupičku si v ideálním případě připravte už ráno, nebo alespoň hodinu před plánovaným vařením. Namočte ji do půl litru mléka nebo smetany, osolte, důkladně rozmíchejte a nechte nabobtnat v lednici.

shutterstock_488833483.jpg

krupicová kaše s borůvkami
Zdroj: 
Shutterstock
Krupicovou kaši můžete dochutit ovocem nebo třeba kvalitním kakaem.

Ve chvíli, kdy se vrhnete na vaření krupicové kaše, si připravte menší silnostěnný kastrůlek, ve kterém ohřejete zbývající mléko. Nabobtnanou krupičku přidejte k horkému mléku a vše společně a za stálého míchání přiveďte k varu. Na mírném ohni vařte minimálně pět minut

Nezapomeňte míchat, ať se vám kaše nepřipálí ke dnu. Po pěti minutách kaši odstavte z plotýnky a přidejte do ní lžíci másla rozkrájenou na pár kousků. Pokračujte v míchání, dokud se máslo zcela nevstřebá. Horkou kaši rozdělte na talíře a ozdobte ji cukrem, čokoládou, kakaem nebo marmeládou.

Praktický tip závěrem: Kromě másla můžete na zjemnění použít třeba i smetanu nebo vaječný žloutek. 

Použité zdroje:

  • https://www.kucharkaprodceru.cz/krupicova-kase/
  • https://www.apetitonline.cz/jak-na/3-triky-pro-dokonalou-hedvabne-jemnou-krupicovou-kasi
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/3089-vite-jak-na-dokonalou-krupicovou-kasi-tajemstvi-spociva-v-namaceni-i-finalnim-zjemneni/