Jste zde

Jak poznat pukavce? Snadno po čichu. A před rozklepnutím díky testu se sklenicí

pukavec Zdroj: Shutterstock
Poznejte zkažené vejce dříve, než vám jeho odér zamoří celou kuchyň! Napoví vám nejen váš čich, ale také zrak.

1. 2. 2024

Pukavec, jinak také záprtek či pukáč, je zkažené a velmi smradlavé vejce, které vám může při troše nepozornosti nebo neopatrnosti zkazit celý pokrm. Naštěstí ale existuje několik indicií, které vám mohou napovědět, že něco není v pořádku. 

shutterstock_290383682.jpg

rozbitý pukavec
Zdroj: 
Shutterstock
Konzumace zkaženého vejce vám může způsobit bolest břicha, průjem, nevolnost a jiné vážné zdravotní problémy. 

Přičichněte si ke skořápce!

Čich je nejspolehlivější nástroj, který dokáže odhalit pukavce. Pokud je vejce zkažené, vydává totiž velmi nepříjemný zápach, a to i bez ohledu na to, jestli je v syrovém nebo v uvařeném stavu. Zápach je navíc mnohdy tak silný, že jde cítit i přes samotnou vaječnou skořápku

Tip: Abyste si nepokazili celý připravovaný pokrm, vejce nejprve rozklepněte někde bokem, zkontrolujte ho a teprve poté ho použijte. 

Zkontrolujte celistvost vejce

Před rozklepnutím vejce zkontrolujte, zda není prasklá nebo nějak jinak porušená vaječná skořápka. Pokud nějaké naťuknuté vajíčko najdete, zpozorněte, neboť právě narušení skořápky a následný průnik bakterií patří mezi nejčastější příčiny vzniku pukavce. Důležité je také, aby skořápka nenesla známky plísně

shutterstock_1892366929.jpg

pukavec v platu
Zdroj: 
Shutterstock
Staří vejce a průnik bakterií skrz narušenou vaječnou skořápku jsou nejčastější příčiny vzniku pukavce. 

Pakliže vajíčko rozklepnete, všímejte si barvy i konzistence vaječného obsahu. Zatímco zdravé vejce má hustý bílek a pěkně kulatý žlutý či žlutooranžový žloutek, zkažené vejce se roztéká a obě části se navzájem mísí. Žloutek má zelený, modrý, hnědý nebo růžový nádech a bílek je čirý a vodnatý. 

Vajíčkem zatřeste a poslouchejte

Odlišnou konzistenci, a tedy i kvalitu vejce, můžete poznat také podle zvuku, které vajíčko při zatřesení vydává. Zkažené vajíčko působí dojmem, že je plné vody a vydává zvláštní šum

shutterstock_1972211003.jpg

test vajíček ve skleničce
Zdroj: 
Shutterstock
U zdravého vejce bílek pevně obepíná žloutek a při zatřesení ucítíte, jak se vnitřek přesouvá. 

Zkontrolujte stáří vajec

Před použitím vajec zaměřte svou pozornost na datum minimální trvanlivosti, popřípadě proveďte jednoduchý test se sklenicí s vodou, který vám mnohé napoví.

Vajíčko ponořte do nádoby s vodou a sledujte, jak se chová. Pokud zůstane u dna, znamená to, že je vejce zaručeně čerstvé. Pokud však vyplave na hladinu, buďte na pozoru! Vajíčko je staré a má horší kvalitu, což může, ale nemusí, značit pukavce. 

Co s pukavcem?

Zkažené vejce nevyhazujte do odpadkového koše, pokud se ho zrovna nechystáte odnést do popelnice, a rozhodně ho nejezte, neboť riskujete nevolnost, průjem, bolest břicha i rozvoj salmonely. Pukavce spláchněte do záchodu nebo do drtiče odpadu, popřípadě jej pevně uzavřete do igelitového sáčku a odneste ho do komunálního odpadu. 

Zdroje:

  • https://www.idnes.cz/ekonomika/test-a-spotrebitel/z-obchodu-si-lze-misto-cerstvych-vajec-prinest-i-pukavce.A_2000M039T01D
  • https://svetkreativity.cz/tri-jednoduche-zpusoby-rozpoznani-prilis-starych-nebo-zkazenych-vajec/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/jak-poznat-zkazene-vejce-20211019.html
  • https://radimejak.cz/jak-poznat-pukavec/
  • https://www.stoplusjednicka.cz/pozor-pukavec-proc-zkazene-vajicko-plave-na-hladine