Jste zde

Kuskus: 5 receptů na ultra rychlá a chuťově skvělá jídla

orientální kuskus Zdroj: Shutterstock
Pokud stále hledáte něco, co by váš jídelníček trochu zpestřilo a oživilo, zkuste kuskus! Je úžasně jednoduchý na přípravu a může se stát základem slaných i sladkých jídel, která si rádi zopakujete.

21. 2. 2024

Kuskus se k nám dostal ze severu Afriky, kde patří k základním potravinám. Jde o drobné kuličky spařené krupice z prosa, pšenice nebo ječmene, které mají dvě obrovské výhody:

  • Nemusí se vařit. Kuskus stačí zalít vroucí vodou nebo vývarem.
  • Dají se připravit na ohromnou spoustu způsobů, ať už máte chuť na sladkou, nebo na slanou variantu.

Nejčastěji se servíruje kuskus se zeleninou, s kuřecím masem nebo tuňákem, ale s ingrediencemi se dá experimentovat do aleluja, stejně jako s kořením. Výborný je například i za studena ve formě salátu s mořskými plody.

shutterstock_2398757135.jpg

izraelský kuskus
Zdroj: 
Shutterstock
Izraelský kuskus musíte před podáváním několik minut povařit. Nestačí ho jen namočit.

Pozor! Setkat se můžete i s izraelským kuskusem. Ten je nutné vařit 8–10 minut, nestačí ho jen zalít.

Jak se kuskus dostane až k vám do kuchyně?

V tuzemském obchodě pravděpodobně sáhnete do regálu po průmyslově vyráběném kuskusu, který funguje jako instantní produkt. V severní Africe se ale dosud připravuje i tradičním způsobem.

Tradiční výroba kuskusu začíná rozprostřením krupice. K ní se může přidat trochu mouky. Pak se obojí postříká slanou vodou. Ta z krupice udělá hrudky, které je potřeba dlaněmi lehce rozdrobit. 

Během toho vznikají i příliš malé hrudky – ty se dají stranou a postup se opakuje. Znovu jsou postříkány slanou vodou, znovu se spojí, tentokrát ve větší hrudky. Znovu se dlaněmi rozdrobí na zhruba milimetrové kuličky. Schnoucí krupice se pak spojí a utvoří typická zrníčka. Pak přijde řada na sušení na slunci. A někdy dojde i k jeho barvení – třeba dýní nebo šafránem.

Univerzální návod na přípravu kuskusu

Ten absolutně nejbáječnější kuskus vzniká v kuskusiéru – to je souprava nádoby, do nějž se dá kuskus, a hrnce, ve kterém se vaří omáčka s masem. Nádoba s kuskusem visí přímo nad hrncem, takže se dobrota upravuje v páře. Tahle příprava je typická pro maghribské domácnosti, což nejspíš není tak úplně váš případ…

shutterstock_662553973.jpg

kuskus se zeleninou
Zdroj: 
Shutterstock
Výhodou kuskusu je rychlost, se kterou ho můžete připravit.

Aspoň tedy máme výhodu kuskusu, který funguje instantně. Stačí ho zalít vroucí vodou nebo vývarem (podle gusta – zeleninovým nebo masovým). Pozor ale dejte na poměr – ten by měl být 2:3 (2 díly kuskusu a 3 díly tekutiny). Po zalití ho necháte 5–10 minut odpočinout, nato ho lehce nakypříte vidličkou, abyste z něj neměli slepenec, a je to.

Kuskus: Recepty na zdravé a syté potěšení

Abychom nezůstali jen u teorie, vyzkoušeli jsme za vás 5 receptů, které můžeme s klidným svědomím doporučit. 

Kuskus se zeleninou

Vegetariány dost možná nadchne kuskus se zeleninou, ideální je do něj ale dodat i nějakou tu bílkovinu (třeba tofu nebo tempeh) – záleží jen na vás. Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle toho, co máte rádi, na co máte chuť a co zrovna máte doma.

Co potřebujete: 200 g kuskusu, cibuli, 2 stroužky česneku, 1,5 hrnku vody, papriku, cuketu, mrkev, lžíci olivového oleje, koriandr, ½ lžičky soli a lžičku kari

Jak na to? 

  • Na olivovém oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
  • Přidejte papriku, cuketu a mrkev – všechno nakrájené na kostičky.
  • Přidejte trošku soli, promíchejte a nechte zeleninu zhruba 10 minut dusit pod pokličkou.
  • Do misky vsypte kuskus a zalijte ho dostatečným množstvím vroucí vody. Zakryjte ho a nechte ho 10 minut odstát.
  • K zelenině přidejte kari a nakonec kuskus. Všechno pořádně promíchejte a před podáváním dobrotu posypte koriandrem nebo petrželkou.

Nenáviděný rýžový nákyp: Naučíme vás ho milovat!

shutterstock_235667395.jpg

sladký kuskus
Zdroj: 
Shutterstock
Výborný je i kuskus připravený na sladko.

Kuskus s kuřecím masem

Masožravci zase ocení verzi s masem. A pěkně dietně – s kuřecím.

Co potřebujete: 200 g kuskusu, 200 g mraženého hrášku, kuřecí bujón, kilogram grilovaného nebo pečeného kuřete (případně jinak upravené kuře), 2 lžíce olivového oleje, 2 rajčata, sůl, pepř, lžíci citrónové šťávy a hrstku petrželky

Jak na to?

  • Kostku bujónu zalijte 400 ml vroucí vody a nechte ji rozpustit.
  • Kuskus vsypte do hrnce, přidejte k němu mražený hrášek a zalijte ho vývarem. Přiklopte hrnec pokličkou a nechte ho zhruba 10 minut odstát (stačí i míň). 
  • Kuřecí maso nakrájejte na kousky a polovinu z něj přidejte do kuskusu. 
  • Ke směsi dejte i nakrájená rajčata, citrónovou šťávu, olivový olej a petrželku.
  • Dochuťte solí a pepřem a servírujte se zbylým masem. 

Kuskus s tuňákem

Pokud holdujete spíš tuňáku než kuřeti, zkuste tuhle chutnou a vyváženou kombinaci.

Co potřebujete: kuskus, zeleninový bujón, tuňák v konzervě, vejce, konzervovaná zelenina, sůl a pepř

Jak na to? 

  • Podle návodu si připravte kuskus. Lepší je zalít ho bujónem než vodou.
  • Vidličkou rozkouskujte tuňáka a vmíchejte ho do odstátého kuskusu.
  • Přidejte množství konzervované zeleniny (hrášek, kukuřice, obojí), jaké chcete v jídle mít.
  • Do směsi ještě nastrouhejte vajíčko, které s tuňákem (nejen v tomhle případě) tvoří famózní chuťovou kombinaci. 
  • Podle chuti přidejte sůl, pepř, oblíbené koření nebo bylinky.

Císařský trhanec, to je „nebe v hubě“. A přitom vznikl omylem. Jak na něj?

Kuskus s medem a mandlemi

Výbornou záležitostí je i kuskus na sladko. V takovém případě ho samozřejmě zalijte jen s vodou.

Co potřebujete: kuskus, med a mandle (případně jiné oříšky)

Jak na to?

  • Podle návodu si připravte kuskus. 
  • Nechte ho odstát 5–10 minut. Pak do něj vmíchejte med – množství záleží na vás a na tom, jak chcete mít výsledek sladký.
  • Stejně tak přidejte drcené mandle nebo jiné ořechy. 
  • Přisypat můžete i kakao nebo kokos.
  • Nakonec už jen všechno pěkně promíchejte a servírujte.

Tipy na levné dezerty: Zkuste moučníky do skleničky nebo banana split

Kuskus s jablky a skořicí 

Jestli milujete kombinaci jablek a skořice, užijte si ji třeba i s kuskusem. Tahle pochoutka vás nezklame!

Co potřebujete: 150 g kuskusu, ghí, 2–3 jablka (podle velikosti), rozinky, skořici a cukr (nebo alternativní sladidlo)  

Jak na to?

  • Kuskus zalijte 300 ml vroucí vody a nechte ho zhruba 10 minut odstát.
  • Jablka zbavte jádřinců a nakrájejte je na menší kostičky.
  • Na pánvičce si rozehřejte ghí a krátce na něm osmažte jablka. Jakmile pustí šťávu a uvolní aroma, přidejte k nim rozinky a krátce obojí poduste pod pokličkou.
  • Pak směs zasypte cukrem a skořicí. Nakonec přidejte kuskus a všechno dohromady promíchejte.
  • Servírujte ho ještě teplý a klidně ho ještě dozdobte několika plátky jablek.

Pustíte se do kuskusu poprvé, nebo už ho dávno znáte?

Použité zdroje:

  • https://www.zbynekmlcoch.cz/texty/jidlo-strava/co-je-to-kuskus-jak-vypada-kuskus-obrazek-fotografie
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Kuskus 
  • https://www.vitalcountry.cz/kuskus-celozrnny/ 
  • https://www.ochutnejorech.cz/blog/kuskus 
  • https://aktin.cz/kuskus-se-zeleninou 
  • https://www.albert.cz/recepty/kuskus-s-kuretem/r/a1877 
  • https://www.jsmekocky.cz/clanek/tereza-kvapilova/zajimavosti/uzasny-kuskus-s-tunakem-na-tuhle-vyvazenou-bastu-uz-nedas 
  • http://recepty.org/kuskus-s-jablky-a-skorici/ 
  • autorčiny zkušenosti