Jste zde

Rokfórový salát podle ČSN sice rokfór nepotkal ani z vlaku, přesto jsme ho milovali

kus nivy Zdroj: Shutterstock
Taky se vám občas zasteskne po mléčných barech, bistrech a „nádražkách“, které byly napěchované obloženými chlebíčky, čerstvými saláty a sladkými dobrotami?

29. 1. 2024

Jejich složení, stejně jako výrobní postup, upravovaly závazné československé státní normy. Ty bychom dnes už samozřejmě hledali marně. Pravdou ale zůstává, že podle původních receptur si stále můžete připravit řadu dobrot a specialit.

Jednou z nich je i rokfórový salát, ve kterém sice nenajdete ani stopové množství rokfóru, přesto patřil mezi jedny z nejoblíbenějších studených salátů své doby. Mohli jste si ho dát jen tak z papíru a přikusovat k němu obyčejný tukový rohlík nebo ho namazat na kousek chleba, či veky a obložit zeleninou. 

Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete

shutterstock_91840085.jpg

rokfórový salát
Zdroj: 
Shutterstock
Rokfórový salát stojí na kombinaci bílého jogurtu a... Nivy!

Proč má rokfórový salát „špatný“ název?

Suroviny a postup přípravy rokfórového salátu jsou v knize receptur studené kuchyně uvedený pod číslem 60905. Zajímavostí je, že ani přes uvedený název se v receptu žádný „opravdový“ rokfór neobjevuje. K přípravě se používala Niva, jejíž název ale ještě u nás nebyl příliš zažitý. 

Co budete na kilo rokfórového salátu potřebovat?

Mohlo by vám zachutnat: Chlebíček pro chudé: Připravte si smaženku podle originálního retro receptu

Jak na to?

Nivu rozkrájejte na asi centimetr velké kostky. K nim přidejte natvrdo uvařená a na větší kusy nakrájená vejce, okapaný zelený hrášek a jemně nakrájenou cibuli. Směs několikrát prohoďte (to kvůli zachování konzistence), přidejte jogurt a lehce zamíchejte.

shutterstock_247452826.jpg

řapíkatý celer
Zdroj: 
Shutterstock
Rokfórový salát konzumujte rychle. Už druhý den totiž začne "pouštět vodu".

Salát si můžete dopřávat jen tak s chlebem, rohlíkem nebo kouskem veky. Klást ho ale můžete taky na chlebíčky a ty pak ozdobit rozkrojeným vejcem, plátky červené cibule a najemno nakrájeným pórkem. Přisypat můžete i pár kuliček sterilovaného hrášku. 

Pozor si jenom dávej na to, že salát je poměrně slaný. Proto je vždy lepší si přidat, než takový dobrý salát nedojíst.

Náš tip: Salát je potřeba zkonzumovat co nejdříve. K nějakému delšímu skladování se totiž nehodí. Už druhý den se totiž začne z jogurtu uvolňovat tekutina.

Použité zdroje:

  • https://makova-panenka.cz/recepty/v-hlavni-roli-niva-recept-na-salaty-a-chlebicky-s-nivou-podle-csn-plus-lidove-pomazanky-z-nivy/
  • https://inkitchenopen.blogspot.com/p/blog-page_43.html