Jste zde

Tyhle potraviny před konzumací uvařte: Brambory jsou jasné, ale co třeba takové mléko?

červené fazole Zdroj: Shutterstock
Konzumace potravin v jejich přirozené a co nejčerstvější podobě má nepochybně celou škálu benefitů. „Raw“ potraviny jsou dokonce jakýmsi fenoménem současnosti. Přesto existují potraviny, které byste měli před jídlem tepelně upravit.

26. 1. 2024

Brambory

Víte, jak vznikly hranolky? Jejich osud byl vcelku pohnutý a souvisel s bezvýchodnou situací jejich objevitele. Nás by dneska už asi nenapadlo konzumovat brambory, které jsme zcela záměrně umístili hned na začátek tohoto netradičního seznamu, syrové. 

shutterstock_1872584683.jpg

naklíčené brambory
Zdroj: 
Shutterstock
U brambor samozřejmě pozor na to, v jaké jsou stavu - a to i v případě, že je budete vařit.

Obsahují totiž amidy, které způsobují řadu zažívacích obtíží. Pokud navíc brambory skladujete delší dobu, začne v nich vznikat neurotoxická látka solamin, který může v krajním případě způsobit dokonce otravu. 

Náš tip: Voda ze syrových brambor (nesmí být zelené) je ale paradoxně léčivá. Působí totiž jako přírodní projímadlo při zácpách a dalších trávicích nepříjemnostech. Některé zdroje dokonce tvrdí, že bramborová šťáva pomáhá i při žaludečních nevolnostech a od nechutenství.

Mohlo by vás zajímat: Voda z vařených brambor: Poklad, který použijte na vlasy, kocovinu nebo úklid domácnosti

Červené fazole

Tyhle luštěniny jsou doslova napěchované vlákninou a antioxidanty. Konzumovat zasyrova byste je ale rozhodně neměli. Kromě jiného totiž obsahují látku zvanou fytohemaglutinin, který má negativní účinky na žaludek a naše střeva.

Pokud byste jich snědli větší množství, pak si můžete přivodit nepříjemnou otravu. Proto červené fazole vždy alespoň deset minut povařte.

Mléko

Mléko vás na tomhle seznamu pravděpodobně překvapí. Zařadili jsme ho zde ale zcela záměrně. Na mysli samozřejmě nemáme to, které koupíte běžně v obchodech, ale mléko přímo od krávy.

shutterstock_398925817.jpg

dojení mléka
Zdroj: 
Shutterstock
Čerstvé mléko má bezesporu něco do sebe, ale pozor na nákazu.

To neprošlo pasterizací, takže může být pro člověka potenciálně nebezpečné skrze různé bakterie (např. escherichia coli a salmonela). Máme za to, že většina z vás krávy nechová, pokud ale přece jen patříte mezi hrdé chovatele, bez pasterizace si na mléku nepochutnávejte.

Mouka

Mezi potenciálně nebezpečné suroviny musíme zařadit taky obyčejnou pšeničnou mouku. Ta totiž může obsahovat patogenní látky (např. escherichia coli). I když je výskyt této bakterie v dobře skladované mouce vzácný, nebezpečí tkví v amidech rezistentních vůči trávení, které mohou způsobit nepříjemné nadýmání a žaludeční nevolnost.

Přečtěte si také: Vyměňte pšeničkou mouku za zdravější alternativy! Poradíme vám, jak je používat

Hořké mandle

Máte rádi detektivky? Pak si určitě vzpomenete, že „vůně“ kyanidu připomíná hořké mandle. A podobnost to rozhodně není náhodná. Hořké mandle totiž obsahují nebezpečnou kombinaci kyseliny kyanaté a vody, jež se zničí vařením.

Sníte-li dvě nebo tři hořké mandle, nemusíte se o svoje zdraví bát. Pokud byste si ale „pochutnali“ na hrsti nebo dvou (cca 50 mandlí), pak už si zaděláváte na vcelku velký problém.

Výhonky

Nejrůznější výhonky jsou nepochybně velmi zdravou superpotravinou, která by měla mít v našich jídelníčcích svoje místo. Pozor ale dávejte na jejich skladování a následnou konzumaci. Protože rostou ve vlhkém a teplém prostředí, přispívá to k šíření bakterií escherichia coli, salmonely a listérie. Proto je vhodné je pořádně omýt a před jídlem uvařit. 

Praktický tip závěrem: Pokud si klíčky a výhonky pěstujete doma, jejich syrové konzumace se nemusíte obávat.

Použité zdroje:

  • https://adbz.cz/hobby/potraviny-nevhodne-jist-bez-tepelne-upravy/
  • https://www.ireceptar.cz/zdravi/potraviny-ktere-nesmite-jist-syrove-30000506.html
  • https://www.vitalia.cz/clanky/syrove-brambory-leci-zelene-jsou-jedovate/