9. 7. 2020
Máte hned několik možností, jak to udělat. Stačí si vybrat ten správný nástroj, naučit se s ním pracovat a pak už jen vychutnávat, vychutnávat a vychutnávat… Podívejte se, jak lze kávu připravit. Každému z těchhle způsobů později věnujeme samostatný článek.
Moka konvička
Tohle je klasika. Moka konvička provází lidstvo zhruba od roku 1918 a její výrobou sledoval inženýr Alfonso Bialetti jediné – dostat dobrou kávu z kaváren do všech domácností. Dneska je trošku neuvěřitelné, že se při jejím konstruování inspiroval strojem používaným v prádelně. Když ale slouží, není co řešit.
French press
French press nebo taky kafetiér je další způsob, jak si připravit v pohodlí doma kávu, která opravdu stojí za to. Takhle filtrovaná káva vás potěší plným tělem a dlouhotrvající chutí. První french press spatřil světlo světa v roce 1852 ve Francii, vypadal ale dost odlišně od toho, jak ho známe dneska. Právě dnešní podoba byla poprvé patentována až o 100 let později.
French press je oblíbený dodneška. A ne náhodou. Skvělý nápoj vzniká tak jednoduše, že to jednodušší už být nemůže. Stačí umletou kávu zalít horkou vodou, stlačit píst a je hotovo.
Aeropress
Aeropress patří k těm nejmladším kávovým vynálezům – vznikl v roce 2005. Stejně jako u french pressu, i u aeropressu hraje hlavní roli píst, ale taky jemný filtr a vzduchová bublina. Příprava kávy v něm je rychlá a za největší výhodu považujeme naprosto jednoduché využití i mimo domov.
Aeropress po použití a omytí rozložíte na menší části. Klidně si ho s sebou proto můžete jako vášnivý milovník kávy vzít do batohu, až vyrazíte do přírody, nebo do kufru auta na jakoukoli cestu.
Džezva
Naopak džezva zase patří k těm nejstarším způsobům přípravy kávy. Hrníček a zároveň rendlík, kterému se říká džezva, je nejvhodnější pro přípravu „turka“. Káva se v tomhle případě musí namlít najemno, zalít studenou vodou… A pak už jen čekáte, až se díky varu vytvoří hustá pěna. Káva v džezvě se vrací na plamen ještě dvakrát. Jen tak může být výsledek dokonalý.
Vacuum Pot
Pokud si chcete při přípravě kávy trochu pohrát a není vám cizí práce s kahanem, můžete si svůj oblíbený nápoj připravit taky ve vacuum potu. Ten tvoří dvě skleněné nádoby spojené trubicí s filtrem. Jakmile se začne voda ve spodní nádobě vařit, jsme svědky „obyčejné“ fyziky, na jejímž konci ale stojí něco skvostného.
Dripper
Dripper občas někde zahlédnete pod označením V60 (tak se jmenuje jeden konkrétní model japonské značky Hario). Jde o nádobu s trychtýřem, do níž se vkládá filtr. Na konci procesu je překapávaná káva – v dripperu se smísí káva s horkou vodou, která skape do hrnku. Jednoduše geniální. Ideální je používat v něm středně mletou kávu určenou na filtr (tzv. white bean).