17. 10. 2025
Kulajda má své kořeny v jižních Čechách, odkud se rozšířila do celé země. Patřila k oblíbeným pokrmům venkovských domácností, kde se vařila z toho, co bylo po ruce. Vývar, houby, brambory, kopr a smetana tvořily základ jednoduchého, ale vydatného jídla, které zasytilo celou rodinu.
Původ názvu kulajda není zcela jistý. Podle jedné teorie vznikl ze zkomoleniny jména Adelajda, podle jiné z nářečního výrazu „zakulat“ nebo „zakudlit“, což znamená zahustit. A právě hustá konzistence je pro kulajdu typická dodnes.
Dříve se do polévky houby často nepřidávaly, objevily se až později, když se staly běžnou součástí kuchyně. Každý kraj měl vlastní verzi receptu. V některých oblastech se místo zastřeného vejce dávalo vajíčko natvrdo uvařené, jinde se zase používal jiný druh smetany nebo kopru.
Na Vysočině se polévka nazývala kudlanka, v okolí Milevska kulimajda. Ať už se jmenuje jakkoli, kulajda je dodnes symbolem podzimu, tradice a domácí pohody. Její vůně po houbách, kopru a smetaně dokáže během chvilky vykouzlit pocit tepla a klidu, který k české kuchyni neodmyslitelně patří.
Přečtěte si také: Jak správně zamrazit houby: Poduste je a do mrazáku uložte maximálně na půl roku
Co budete na přípravu kulajdy potřebovat?
Připravte si litr zeleninového vývaru, dvě hrsti sušených hub, které předem namočíte, tři větší brambory, dvě lžíce másla, jednu lžíci hladké mouky, dvě stě mililitrů sladké a vysokoprocentní smetany, větší hrst nasekaného kopru, ocet podle chuti, cukr, sůl pepř a vejce (dle počtu porcí).
Jak na to?
Dejte si do menšího kastrůlku vařit brambory nakrájené na větší kousky. Vedle v hrnci rozpusťte máslo, k němu přidejte zcezené a vymačkané houby a důkladně orestujte. Přidejte mouku, znovu zarestujte a na závěr přilijte studený zeleninový vývar. Vařte zhruba 20 minut.
Náš tip: Jako ozdobu můžete přidat na polévku lžíci zakysané smetany a pár snítek čerstvého kopru.
Poté do základu přidejte uvařené brambory, cukr a ocet. Ocet můžete nalít do hrníčku a ten dát na půl minuty do mikrovlnky. Vypaří se z něj přílišná kyselost. Dochuťte solí, pepřem, případně doslaďte nebo přidejte trochu víc octu. Skvělý je třeba ten jablečný, který není tolik ostrý.
Jakmile kulajdu stáhnete ze sporáku, přidejte do ní na drobné kousky nakrájený kopr. Servírujte se zastřeným vejcem a kouskem opečeného chleba.
Mohlo by vás zajímat: Kouzelný kopr: Dejte mu šanci! Zahání škytavku a zklidňuje trávení
Tajemství dokonalé chuti
Skvělá kulajda musí být hustá, voňavá a lehce nakyslá. Pokud použijete čerstvé houby, vývar a smetanu s vyšším obsahem tuku, výsledek bude dokonalý. Každá lžíce zahřeje a připomene vůni lesa i domácí pohodu.
Kulajda se hodí k obědu, večeři nebo jen tak, když potřebujete dodat energii po návratu z procházky v chladném počasí. Je to jednoduchý recept, který nikdy nezklame a který právem patří mezi největší poklady české kuchyně.
Použité zdroje:
• https://cs.wikipedia.org/wiki/Kulajda
• https://www.dumazahrada.cz/clanek/jidlo-za-hubicku-poctiva-kulajda-ktera-zasyti-celou-rodinu-20230918.html
• http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=5782
• https://plzen.rozhlas.cz/kulajda-horalu-zvana-hladka-ancka-kterou-uvarila-anna-lokocova-vas-pohladi-na-8159187
• https://www.letemgastrosvetem.cz/2020/11/19/kulajda-maly-jihocesky-zazrak/