Jste zde

Čekankový sirup: Má pozitivní vliv na trávení i kvalitu zubů

čekanková káva Zdroj: Bigstockphoto
Dopřejte si sladké s čistým svědomím a poznejte s námi čekankový sirup! Zdravou a přírodní náhražku cukru, která vám pomůže dokonce zhubnout.

18. 4. 2021

Čekanka obecná je velmi mocná bylinka, která je známá zejména v souvislosti s cikorkou. Velmi zdravou a chutnou bezkofeinovou náhražkou kávy, která se připravuje z kořene čekanky. Novinkou na trhu je však čekankový sirup. Přírodní sladidlo, které má nejen sladkou chuť, ale i pozitivní účinky na vaše zdraví. Pojďte s námi poznat jedno z nejzdravějších sladidel blíže! 

bigstock-chicory-chicory-flowers-growi-399335351.jpg

čekanka obecná
Zdroj: 
Bigstockphoto
Čekanka obecná je léčivá bylina s jasně modrými květy, která se pyšní mnoha léčivými účinky. 

Omezte konzumaci řepného cukru! 

Řepný cukr je zlo. Jeho nadměrná konzumace způsobuje mnoho zdravotních problémů a prohlubuje ve závislost na sladkém, které se velmi obtížně zbavuje. Pomoci vám však může čekankový sirup, který má téměř stejnou sladivost jako cukr, ale má nízký glykemický index, vysoký obsah vlákniny a mnohem méně kalorií.

Nahradí klasický cukr

Čekankový sirup je ideální všude tam, kde se dává klasický cukr. Použít ho můžete jak v teplé, tak i studené kuchyni. Využít ho můžete při pečení sladkého, k doslazení nejrůznějších nápojů, k přípravě marinád i k dochucení snídaňových směsí, tvarohu nebo bílého jogurtu. 

Pozor na "zdravé" přírodní sirupy

Čekankový sirup vyniká nejen nad klasickým cukrem, ale i nad některými druhy rostlinných sirupů, jako je například sirup z agáve nebo třeba sirup datlový či javorový sirup. Narozdíl od nich totiž čekankový sirup obsahuje až o 95 % méně cukrů a o polovinu méně kalorií

Zajímavý je i poměrně vysoký obsah inulinu, tedy vlákniny s prebiotickými účinky, která má pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Ve velkém množství však může způsobit zažívací problémy, a proto by se to s čekankovým sirupem nemělo přehánět. Denní dávka sirupu by se měla pohybovat v rozmezí 5 až 20 gramů. 

bigstock-dry-roots-of-chicory-and-cicho-404285045.jpg

kořen čekanky
Zdroj: 
Bigstockphoto
Čekankový sirup se vyrábí velmi náročným procesem z kořene čekanky.

Posiluje obranyschopnost

Pravidelné používání čekankového sirupu má blahodárný vliv na zdraví. Napomáhá lepšímu trávení a ve střevě živí přátelské bakterie, čímž pomáhá budovat silnou imunitu, Zlepšuje funkci jater i žlučníku a přináší okamžitou energii.

bigstock-different-herbal-tea-set-378748783.jpg

bylinné sirupy
Zdroj: 
Bigstockphoto
Čekankový sirup má nízký glykemický index, a proto je vhodnou alternativou cukru i pro diabetiky. 

Velkou výhodou je také fakt, že čekankový sirup, narozdíl od klasického cukru, neničí zubní sklovinu. Ba naopak! Jeho pravidelná konzumace přispívá k mineralizaci zubů a podstatně snižuje riziko vzniku zubního kamene

Velmi vhodný je také při redukční dietě. V těle vyvolává pocit sytosti a uspokojí chuť na sladké.

Nenechte se napálit a vždy čtěte etikety!

Čekankový sirup si můžete zakoupit od různých výrobců a bohužel i v rozličné kvalitě. Méně kvalitní čekankové sirupy jsou doslazovány sukralózou. Umělým sladidlem, které má silně sladkou chuť, ale není tak zdravé.