9. 10. 2023
Máte na zahradě spoustu zelených rajských jablíček, která nestíhají dozrát? Otrhejte je dříve, než přijdou první mrazíky, aby vám nepomrzla a nepřišla vniveč. Způsobů, jak s nedozrálými plody naložit, existuje spousta.
Pomozte jim dozrát!
Nechat rajská jablíčka uzrát je jeden z nejsnadnějších způsob, jak s nimi naložit. Při pokojové teplotě dozrají během několika dní. Je však nutné je průběžně kontrolovat! Plesnivá, nahnilá, popraskaná nebo jinak poničená rajčata je nutné okamžitě vyřadit, aby nezničila ostatní.
Zelená nedozrálá rajčata můžete uzavřít do krabice nebo je můžete umístit na okenní parapet, tedy na místo, kam po většinu dne svítí slunce. Oba způsoby fungují! Vždy jim však ponechte stopku a dopřejte jim teplo.
Pokud chcete, aby rajčata dozrála rychleji, přidejte k nim zralý banán, jablko nebo jedno červené rajče. Ethylen, který tyto druhy zeleniny a ovoce produkují, uspíší jejich zčervenání.
Nedozrálá rajčata můžete také trhat v celých vijanech nebo je můžete dokonce ponechat na keři, který následně vytrhnete i s kořeny. Z keříku vždy však otrhejte veškeré listy a pověste ho vzhůru nohama do vytápěné garáže nebo na jiné dobře větrané a teplé místo. Rajčata si vezmou potřebné živiny ze stonku a bez problémů dozrají.
Zelená rajčata konzumujte s mírou!
Nedozrálá rajčata jsou skvělá i v kuchyni a dokonce existuje i spoustu možností, jak je zpracovat. Vždy je však nutné konzumovat je v rozumné míře! Toxické jedy, které zelená rajčata obsahují, mohou při nadměrné konzumaci způsobit otravu.
Pamatujte! I přesto, že množství jedů uvnitř zelených rajčat tepelnou úpravou nebo kvašením klesá, nikdy nekonzumujte více než 100 gramů.
Čalamáda ze zelených rajčat
Čalamáda ze zelených rajčat má lehce kyselou pikantní chuť a chuťově pozvedne vaše masové pokrmy. Nikdy ale nekonzumujte více jak 100 gramů denně!
Co budete potřebovat: 1 kg zelených rajčat, 250 g cibule, 250 g jablek, 200 g cukru, 2 stroužky česneku, 1 feferonku, 1 lžičku soli, mletého pepře, zázvoru a mletého nového koření, 2 dl octa
A jak na to? Postup výroby je velmi jednoduchý. Rajčata, cibuli i oloupaná jablka nakrájejte na menší kousky a vložte je do hrnce. Přidejte cukr, veškeré koření, česnek, feferonku i ocet a vše vařte. Jakmile směs zhoustne, přelijte ji do čistých skleniček.
Čalamádu doporučujeme sterilizovat při 85 °C, aby déle vydržela.
Zdroje:
- https://hobby.blesk.cz/clanek/hobby-zahrada/274257/nedozrala-rajcata-nevyhazujte-i-zelena-vam-zcervenaji.html
- https://www.ireceptar.cz/zahrada/co-se-zelenymi-rajcaty-30000921.html
- https://www.asenior.cz/co-se-zelenymi-rajcaty-ktera-nestihla-dozrat/
- https://zahradnickakucharka.cz/zbyla-vam-na-zahone-zelena-rajcata-vy-nevite-co-s-nimi-poradime-vam-jak-je-prinutit-dozrat/
- https://magazin.recepty.cz/clanky/zelena-rajcata-nevyhazujte-nechte-je-doma-dozrat-usmazte-je-nebo-z-nich-udelejte-kecup-1774.html