Také vám vrtá hlavou, jak jsme došli k tomu, že některé věci do moderního interiéru patří jiné ne, že určitým místnostem sluší jisté barvy, jiným zase zcela odlišné odstíny? Dlouhým vývojem, pokusy a omyly. Kudy tedy vedla cesta k moderní kuchyni?
22. 3. 2013
Pouť ke kuchyním podobajícím se té na titulní fotografii byla dlouhá, trvala mnoho století. Vedla přes zakouřené světnice s otevřeným ohněm, voňavé ledničky a jejich potomky s viditelným motorem ležícím na vrcholu chladící skříňky až k dnešním designově pečlivě navrženým elegantním kouskům.
Dnešní představě kuchyně se liší případ od případu, záleží na tom, kdo dává přednost jakému stylu. Vzhled se hodně odvíjí od zvolených materiálů – oblíbený je kov a dřevo. Zásadní je i barva. Ta může pomoci povzbudit chuť k jídlu. Kdo ale chce spíše hubnout a apetit omezit, měl by zvolit do kuchyně a do jídelny modrou.
Nevíte si rady s vlastní kuchyní? Zkuste se zeptat profesionální designérky. Za pokus nic nedáte, tak honem do rubriky Poradna.
Zlato je pro sportovce více než stříbro, v moderní kuchyni to však neplatí. Tady mezi kovy jednoznačně kraluje stříbro. Zdroj: User:Gnangarra
Jak vytvořit efektivní moderní kuchyni? Odpověď hledejte u Ludvíka XIV.
Kuchyně pomáhá při hubnutí, hlavně by ale ovšem měla být užitečná při vaření. Měli bychom ji proto rozdělit do logicky na sebe navazujících zón. Cesta k těmto poznatkům platným pro moderní kuchyně byla ale dlouhá. Vážněji se touto otázkou začali zabývat až kuchaři na dvoře Ludvíka XIV. Přibližně ve stejné době, tedy na přelomu 17. a 18. století se začínají profesionální kuchaři přesunovat ze šlechtických paláců do měst, zakládat restaurační podniky a vařit kvalitní jídlo širší skupině lidí. Z velkých kuchyní si přinášejí řadu poznatků užitečných pro lepší práci v kuchyni, vzhled prozatím zůstává stranou.
Ještě na konci 19. století byl velkou částí veřejnosti luxus vnímán jako cosi nemravného. Proto se vybavování místností moderními prvky příliš nenosilo. Bohatnutí obyvatelstva ale postupně přístup měnilo. Na začátku století dvacátého se situace obrací a hospodyňky si opatřují do kuchyní trendy novinky. Patří mezi ně například ledničky.
Kuchyně ve Velké Británii roku 1920 byla plně plynofikována, v levém dolním rohu vidíme dveře prababičky dnešních ledniček. Zdroj: Chemical Engineer
Věděli jste, že:
- s uchováváním potravin experimentoval i arabský učenec Avicenna při pokusech s kondenzační chladící spirálou s vonnými oleji
- první známou chladící skříň sestrojil roku 1748 na Univerzitě ve skotském Glasgow vědec William Cullen
- na americkém území se ledničky představily až v roce 1805
- ještě na začátku dvacátého století byly nezbytnou součástí lednic krabice s ledem; elektrické komponenty byly tehdy umisťovány na vrcholu ledničky
- masového rozšíření se dočkaly chladící skříně ve dvacátých letech dvacátého století díky ekologicky nešetrné technologii freonů a společnosti General Electrics
Prababička myčka vznikla v dílně ženy
Po lednici vtrhly do mnoha kuchyní (nejdříve v USA) v padesátých letech také myčka na nádobí a mikrovlnná trouba. Tyto spotřebiče sice byly známy již dříve, nicméně jejich technická řešení jim do té doby nedovolovala masové komerční šíření.
Jestliže si, milé dámy, občas u některých věcí stěžujete, že takhle špatné či nepohodlné řešení mohl vymyslet jen muž, u myček na nádobí pláčete na špatném hrobě. První funkční přístroj totiž přivedla na svět pár let před koncem 19. století Američanka Josephine Cochraneová z Illinois. Naštvalo ji, že ve věku technických inovací se nikdo nechce zabývat přístrojem na mytí nádobí, tak se do vymýšlení a konstrukce pustila sama.
Ale dost už bylo historie a čtení, nyní se podívejte na pár fotek z vnitřku kuchyní. Jestliže si ale přeci jenom chcete ještě něco o kuchyni přečíst, můžete v těchto článcích:
Vychytávky do kuchyně: Vrací se šunkovary a hitem posledních let jsou silikonové formy
Úložné prostory v kuchyni: Kam efektivně uložit nádobí a potraviny?
Dřevo je věčné. Nemizí z kuchyní ani tváří v tvář kovovým komponentům a moderním pracovním deskám. Zdroj: Eddie Rider
Trend schovávání všeho kuchyňského vybavení do skříněk je pryč. Vzhledově atraktivní kusy nádobí musí být vidět, navíc jsou při vaření po ruce. Zdroj: Shirley
Bohatá historie kuchyní se psala na celém světě. Takhle vypadá tradiční strohá japonská kuchyně v jednom domě ve městě Kjóto. Zdroj: Fg2
Na našem webu neustále běží soutěže o zajímavé ceny. Chcete o nich být pravidelně informováni? Přidejte se mezi fanoušky našeho facebookového profilu.