Jste zde

Jedlé kaštany: Jak v obchodě poznat kvalitní kousky? A co se z nich dá vyrobit?

jedlé kaštany na rozpálené pánvi Zdroj: Bigstockphoto
Jedlé kaštany nejsou jen výbornou pochutinou, mají i léčivé účinky. Během října si je můžete nasbírat nebo zakoupit v obchodě. Víte, jak poznáte, že jsou opravdu kvalitní, nevysušené a bez plísně?

20. 10. 2024

Plody kaštanu setého jsou opravdovou lahůdkou. Ve Spojených státech se na Den díkůvzdání peče krocan s kaštanovou nádivkou, v Anglii nesmí chybět na vánočním stole. U nás svou omamnou vůní poukazují třeba na to, že nastal vánoční čas. Poznejte s námi léčivé účinky kaštanů a vyzkoušejte i jiné způsoby přípravy než pouze pečení v troubě.

Kaštanovník setý u nás není moc rozšířený strom. Známy jsou pouze tři kaštanky. Jednou z nejznámějších je kaštanka v chomutovském zooparku. Jinak je jeho výskyt spíše sporadický. Jako okrasný strom jej můžeme nalézt v zámeckých parcích či zahradách. Zájem o jeho výsadbu však stoupá!

bigstock-208436983.jpg

jedlý kaštan ve slupce
Zdroj: 
Bigstockphoto
Sezóna jedlých kaštanů začíná na přelomu září a října. Tak na ně vyrazte... pokud tedy víte kam.

Jedlé kaštany jsou zdrojem mnoha látek a mají léčivé účinky

Plody kaštanu setého obsahují velké množství tělu prospěšných látek. Jsou výborným zdrojem cenných tříslovin, bílkovin, sacharidů, vitamínů a minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, měď, fosfor a mnoho dalších. Přítomné antioxidanty zbavují játra škodlivých látek. Kvůli nízkému obsahu cukrů jsou vhodné i pro diabetiky.

Účinky jedlých kaštanů na lidský organismus jsou obrovské. Pročistí tělo a vaše zažívání vrátí do normálu. Sníží krevní tlak, pomohou při chudokrevnosti a posílí funkci srdce a mozku.

Podporují paměť, zaženou chmury a zbaví vás stresu. Jejich konzumace se nemusejí bát ani lidé, kteří chtějí zhubnout. Kaštany jsou dietní a plné energie. Vysoký obsah vitamínu C zvýší obranyschopnost a jsou výborným přírodním lékem na bolest hlavy. Minerální látky zlepší kvalitu vlasů, nehtů a kůže.

bigstock-growing-spiked-green-chestnuts-198700636.jpg

kaštanovník setý
Zdroj: 
Bigstockphoto
Najít kaštanovník ve volné přírodě je v Česku poměrně náročný úkol. Nejznámější kaštanka je v severočeském Chomutově.

Koupit v obchodě opravdu kvalitní jedlé kaštany je nemožné

Jedlé kaštany se na českých pultech začínají objevovat koncem září a začátkem října. Jejich kvalita se však nedá srovnat s čerstvě nasbíranými kaštany. Ve většině případů jsou vyschlé a plesnivé.  

Jen lesklé a tmavě hnědé kaštany jsou známkou kvality. Kaštany se zkrabatělou slupkou a bez lesku, jsou vyschlé! Velký pozor dejte i na miniaturní dírky, které by značily červíky, a plíseň, k níž jsou kaštany velmi náchylné.

bigstock-chestnuts-in-the-basket-on-the-210534424.jpg

vyloupané jedlé kaštany
Zdroj: 
Bigstockphoto
Jedlé kaštany mohou konzumovat i lidé, kteří trpí celiakií. Neobsahují lepek.

Kaštany lze připravit i jinak než jenom v troubě

Jedlé kaštany lze připravit na mnoho způsobů. Můžete je upéct v troubě, na pánvičce či na kamnech, uvařit ve vodě, rozemlít na mouku, kandovat či naložit do alkoholu. Opravdoví požitkáři si z nich mohou vyrobit i pivo. Jsou skvělou ingrediencí do koláčů a zákusků, hodí se k přípravě lahodné polévky nebo pyré. Jsou vhodnou přílohou k masu.

Pečení na plotně nebo v troubě je nejběžnějším způsobem úpravy jedlých kaštanů. Získají příjemnou chuť a specifickou vůni. Nesmíte je ovšem zapomenout naříznout nebo propíchnout, abyste si v kuchyni nenadělali nepořádek. Nenaříznuté velmi často explodují.

Zdroje:

  • https://olomoucky.denik.cz/podnikani/skola-vareni-objevte-kouzlo-jedlych-kastanu-20121210.html
  • https://www.jimejinak.cz/jedle-kastany-zdroj-zivotodarne-energie/
  • https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jedle-kastany-jak-je-vyuzit-v-kuchini
  • https://fresh.iprima.cz/magazin/jak-na-to/nemrznete-nesmutnete-jezte-jedle-kastany
  • https://www.stoplusjednicka.cz/jedle-kastany-skvele-chutnaji-navic-snizuji-cholesterol