Jste zde

Jídlo pro otrlé, nebo delikatesa? Dejte si vepřový mozeček na topince nebo v polévce

vepřový mozek Zdroj: Shutterstock
Správně připravený vepřový mozeček je skutečnou delikatesou. Pojďte společně s námi zjistit, jak ho správně očistit a jak ho zpracovat, abyste si pokaždé skvěle pochutnali. Nechte se inspirovat!

17. 2. 2025

Vepřový mozeček je nedílnou součástí zabijačkových hodů a v obchodě ho seženete jen málokdy. Je lehce stravitelný, nutričně nabitý a lehce z něj vykouzlíte výtečný pokrm, který přesvědčí i zaryté odpůrce vnitřností. 

shutterstock_1588797631.jpg

mozeček v obchodě
Zdroj: 
Shutterstock
V obchodě můžete sehnat vepřový, telecí a ovčí mozek, který je mimochodem opravdovou lahůdkou. Hovězí mozek se kvůli nemoci šílených krav neprodává. 

Čerstvost je zásadní!

Mozek seženete spíše v menších řeznictvích než ve velkých supermarketech. Prodává se ihned po porážce a zpracovat ho musíte ideálně v den nákupu, neboť podléhá rychlé zkáze. Před samotným vařením je však nutné mozek předpřipravit! 

shutterstock_2429979311.jpg

zvířecí mozeček
Zdroj: 
Shutterstock
Odstranit povrchovou blánu není tak složité, jak se na první pohled může zdát. 

Mozek nejprve namočte do studené vody, aby se z něj vyplavily všechny nečistoty a zbylá krev. Poté jej spařte horkou vodou a následně ho ihned šokově zchlaďte vodou studenou. Tím docílíte toho, že blána s viditelnými cévami, které je na povrchu mozku, vám půjde mnohem snáze sloupnout. 

Vyniká svou jemnou strukturou

Vepřový mozek můžete dusit, zapéct se zeleninou či brambory nebo s ním můžete zahustit zabijačkový guláš. Dále ho také můžete obalit a usmažit v klasickém trojobalu nebo si z něj můžete připravit krémovou mozečkovou polévku. Sázkou na jistotu je však vepřový mozeček připravený spolu s cibulkou a vejci

Zabijačková delikatesa

Zvířecí mozeček s vejci je většinou prvním produktem zabijačky. Připravuje se už během jejího průběhu a obvykle si na této delikatese pochutnávají pouze ženy a děti, neboť mozečku je opravdu málo. Nastavit jej však můžete větším množstvím vajec. 

shutterstock_2102723740.jpg

smažený vepřový mozeček
Zdroj: 
Shutterstock
Zvířecí mozek je plný vitamínů, minerálů a dalších cenných látek, které mají pozitivní vliv na lidské zdraví. 

Na přípravu této delikatesy si připravte 100 gramů vepřového mozečku, 1 menší cibuli, 4 vejce, kousek sádla, sůl a pepř na dochucení. 

Oloupanou cibuli nakrájejte na malé kousky a spolu s trochou sádla ji nechte na pánvi zesklovatět. Poté přidejte odblaněný a nadrobnou rozsekaný vepřový mozek. Osolte, opepřete a za stálého míchání jej poduste. Na závěr přidejte rozšlehaná vejce a usmažte. 

Hotový mozeček s vejci podávejte na topince nebo spolu s brambory. 

shutterstock_2200022161.jpg

vepřový mozeček na topince
Zdroj: 
Shutterstock
Vepřový mozeček se dá připravit i s vejci na topinku.

Zdroje:

  • https://www.jaktak.cz/jak-udelat-mozecek-na-cibulce-s-vejci-recept.html
  • https://www.zabijacky.cz/recepty-na-zabijacku/zabijackove-polevky/mozeckova-polevka/
  • https://www.vareni.cz/recepty/veprovy-mozecek-s-vejci/
  • https://zena-in.cz/clanek/vnitrnosti-jako-lahudka-fakta-a-povery-o-jatrech-ci-mozku
  • https://makova-panenka.cz/recepty/mozek-jako-mozecek-a-dalsi-recepty-na-upravu-mozecku-v-ceske-kuchyni/
  • https://www.apetitonline.cz/mozecek-veprovy

Související články