13. 11. 2022
Kaki je plod tomelu japonského. Tropického stromu, který roste v subtropech téměř celého světa. Plody se dováží nezralé, aby vydržely transport, a dozrávají doma při pokojové teplotě. České pulty zaplavuje zejména v chladných měsících.
Ovoce bohů
Kaki se nejčastěji jí syrové. Skvěle se hodí do ovocných salátů i k přípravě zmrzliny, muffinů a mnoha jiných dezertů. Můžete ho kompotovat, zavařit, zmrazit i použít k výrobě marmelády či džemu. Usušené chutná podobně jako fíky.
Za vyzkoušení stojí i netradiční kaki štrůdl, kaki zapečené se skořicí a cukrem nebo kaki v kombinaci s kozím sýrem. Kombinovat ho můžete i s alkoholem. V koktejlu nahradí například rozmačkané pomeranče.
Tip: Trpké kaki oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte ho do ledničky. Zbavíte ho taninů, které stojí za jeho trpkou chutí.
Kaki jedině zralé!
Kaki kupujte mírně měkké, sytě oranžové a bez otlačenin a fleků. Tvrdé kaki není dostatečně zralé a je nutné ho nechat pár dní dozrát. Pozor dávejte i na plíseň.
Dostatečně zralé kaki má sladkou chuť. Je krásně oranžové, není tvrdé a chutná po broskvi a žlutém melounu. Vůní připomíná vanilku. Nezralé kaki je trpké.
Zralé kaki také není potřeba loupat. Konzumovat ho můžete i se slupkou nebo ho můžete vydlabat lžičkou podobně jako kiwi.
Rychlý zdroj energie
Kaki je plné minerálních látek a vitamínů. Plody obsahují vysoký obsah vitamínů C a A. Z minerálních látek jsou zastoupené draslík, hořčík, vápník, fosfor, mangan a železo. Vysoký obsah antioxidantů pomáhá předcházet některým typům rakoviny.
Kaki pomáhá při problémech s ledvinami a játry, zpomaluje proces stárnutí, snižuje vysoký krevní tlak a zbaví vás špatného cholesterolu. Už pár kousků vás nabije energií, zažene únavu a zbaví vás stresu. Přítomná vláknina navrátí vaši střevní mikroflóru zpátky do rovnováhy.
Vitamín C posílí vaši obranyschopnost. Svým zastoupením v kaki pokryje až 80 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu!
Dopřát si ho můžete i při hubnutí. Kaki neobsahuje téměř žádný tuk a je plné vody. Urychluje spalování tuků a snižuje chuť na sladké. Těhotným a kojícím ženám dodá potřebné minerály. Pozitivní účinky má i na vaši pleť.
Zdroje:
- https://styl.instory.cz/4020-kaki-je-uzasne-bohate-na-vitaminy-mnoho-lidi-vsak-dela-pri-jeho-konzumaci-chybu.html
- https://www.bezhladoveni.cz/bozske-ovoce-kaki-kdy-a-jak-ho-jist/
- https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/662487/znate-kaki-oranzovy-zazrak-plny-vitaminu-ma-prave-sezonu.html
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4520-kaki
- https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/kaki/kaki-tomel-japonsky-popis.htm