Jste zde

Kaki: Ovoce bohů zase po roce zaplavuje obchody. Víte, jak ho jíst?

kaki na papíře Zdroj: Bigstockphoto
Kaki, jinak také šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka, je exotické ovoce plné zdraví prospěšných látek. Ale pozor! Jeho sladkou chuť si můžete vychutnat pouze, když je zralé.

13. 11. 2022

Kaki je plod tomelu japonského. Tropického stromu, který roste v subtropech téměř celého světa. Plody se dováží nezralé, aby vydržely transport, a dozrávají doma při pokojové teplotě. České pulty zaplavuje zejména v chladných měsících.

Ovoce bohů

Kaki se nejčastěji jí syrové. Skvěle se hodí do ovocných salátů i k přípravě zmrzliny, muffinů a mnoha jiných dezertů. Můžete ho kompotovat, zavařit, zmrazit i použít k výrobě marmelády či džemu. Usušené chutná podobně jako fíky.

Za vyzkoušení stojí i netradiční kaki štrůdl, kaki zapečené se skořicí a cukrem nebo kaki v kombinaci s kozím sýrem. Kombinovat ho můžete i s alkoholem. V koktejlu nahradí například rozmačkané pomeranče.

bigstock-persimmon-fruit-on-the-tree-k-248163091.jpg

čerstvé kaki na stromě
Zdroj: 
Bigstockphoto
Tvrdé kaki nechte uzrát při pokojové teplotě. Měkké a zralé kaki skladujte v ledničce. Mnohem déle vám vydrží.

Tip: Trpké kaki oloupejte, nakrájejte na menší kousky a dejte ho do ledničky. Zbavíte ho taninů, které stojí za jeho trpkou chutí.

Kaki jedině zralé!

Kaki kupujte mírně měkké, sytě oranžové a bez otlačenin a fleků. Tvrdé kaki není dostatečně zralé a je nutné ho nechat pár dní dozrát. Pozor dávejte i na plíseň.

Dostatečně zralé kaki má sladkou chuť. Je krásně oranžové, není tvrdé a chutná po broskvi a žlutém melounu. Vůní připomíná vanilku. Nezralé kaki je trpké.

Zralé kaki také není potřeba loupat. Konzumovat ho můžete i se slupkou nebo ho můžete vydlabat lžičkou podobně jako kiwi.

Rychlý zdroj energie

Kaki je plné minerálních látek a vitamínů. Plody obsahují vysoký obsah vitamínů C a A. Z minerálních látek jsou zastoupené draslík, hořčík, vápník, fosfor, mangan a železo. Vysoký obsah antioxidantů pomáhá předcházet některým typům rakoviny.

bigstock-dried-persimmon-kaki-fruit-sli-263505298.jpg

sušené kaki
Zdroj: 
Bigstockphoto
Kaki pomáhá při problémech s játry i ledvinami. Je účinnou prevencí ledvinových a močových kamenů.

Kaki pomáhá při problémech s ledvinami a játry, zpomaluje proces stárnutí, snižuje vysoký krevní tlak a zbaví vás špatného cholesterolu. Už pár kousků vás nabije energií, zažene únavu a zbaví vás stresu. Přítomná vláknina navrátí vaši střevní mikroflóru zpátky do rovnováhy

Vitamín C posílí vaši obranyschopnost. Svým zastoupením v kaki pokryje až 80 % doporučené denní dávky tohoto vitamínu!

Dopřát si ho můžete i při hubnutí. Kaki neobsahuje téměř žádný tuk a je plné vody. Urychluje spalování tuků a snižuje chuť na sladké. Těhotným a kojícím ženám dodá potřebné minerály. Pozitivní účinky má i na vaši pleť.

Zdroje:

  • https://styl.instory.cz/4020-kaki-je-uzasne-bohate-na-vitaminy-mnoho-lidi-vsak-dela-pri-jeho-konzumaci-chybu.html
  • https://www.bezhladoveni.cz/bozske-ovoce-kaki-kdy-a-jak-ho-jist/
  • https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi-a-zivotni-styl-zivotni-styl/662487/znate-kaki-oranzovy-zazrak-plny-vitaminu-ma-prave-sezonu.html
  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4520-kaki
  • https://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/kaki/kaki-tomel-japonsky-popis.htm