19. 8. 2021
Lahodná bruschetta je neuvěřitelně jednoduchou, přesto však nesmírně vděčnou specialitou, která má kořeny ve slunné Itálii. Připravit si ji navíc můžete v mnoha zajímavých obměnách a to nejen na slano, ale i na sladko.
Základem je opečený chléb nebo bageta různých velikostí, potřená olivovým olejem či máslem. Zdobit ji následně můžete čímkoli, na co máte zrovna chuť. Jaké variace stojí za vyzkoušení?
Bruschetta s rajčaty, česnekem a bazalkou
Tahle nesmrtelná kombinace je vlastně takovým základem, který si připravíte z dostupných surovin. Navíc nemusíte dlouho přemýšlet – kombinace sladkých rajčat, čerstvých bylinek, olivového oleje a česneku je prostě nepřekonatelná a nesmrtelná.
Potřebovat budete:
- Starší bagetku nebo plátky světlého chleba
- Slaďoučká (ideálně sezónní) rajčata
- Čerstvou bazalku
- Extra panenský olivový olej
- Sůl
- Pepř
- Český česnek
Jak na to?
Bagetu nebo chléb rozkrájejte na cca centimetrové plátky. Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia, bagety pokapejte olivovým olejem a nechte opéct v troubě.
Rajčata omyjte, překrájejte na malé kostičky a vložte do cedníku. Nechte okapat přebytečnou tekutinu a následně smíchejte s natrhanou nebo nasekanou bazalkou, čerstvě namletým pepřem, solí, olivovým olejem a prolisovaným česnekem. Servírujte na ještě horké bagetky.
Voňavá bruschetta s žampiony
Máte rádi houbové speciality? Ozvláštněte klasickou bruschettu čerstvými žampiony. Jejich kombinace s tymiánem a balsamikovým octem je jednoduše dokonalá.
Potřebovat budete:
- 400 g malých žampionů
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce kvalitního balzamikového octa
- 1 lžičku třtinového cukru nebo medu (nemusí být)
- Pár lístků čerstvého tymiánu
- 4 plátky světlého chleba nebo bagety
- 1/2 stroužku českého česneku
Jak na to?
Jako první si omyjte a očistěte žampiony. Ty pak nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, nasypte je do pánve s rozehřátým olejem a rychle orestujte.
Ještě horké je přelijte balsamikovým octem, zasypejte trochou cukru nebo medu a nechte zkaramelizovat. Až se ocet vypaří, posypejte tymiánem, osolte, opepřete a klaďte na bruschettu.
Jahodová bruschetta s bazalkou a citronovou kůrou
Chcete vyzkoušet sladkou obměnu tradiční bruschetty? Pokud máte zrovna po ruce čerstvé jahody nebo jiné sezónní ovoce, připravte si bruschettu na sladko!
Potřebovat budete:
- 8 krajíčků bagety
- Máslo
- 8 velkých jahod nakrájených nadrobno
- lístky bazalky nakrájené nadrobno
- 2 lžičky extra panenského olivového oleje
- 1 lžičku kvalitního balzamikového octa
- 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry z bio citronu
- sůl a čerstvý mletý pepř
- sýr typu brie
Jak na to?
Bagetu rozkrájejte na 3cm plátky a potřete je z obou stran máslem. Jahody v misce lehce promíchejte s natrhanou bazalkou, olejem, balsamikovým octem a posypte citronovou kůrou. Na závěr přidejte sůl a čerstvě namletý pepř.
Sýr překrájejte na kousky. Bagetku si osmažte nebo opečte, navrstvěte na ni cca 1 lžíci macerovaných jahod a přidejte kousky sýra. Pánev přiklopte nebo znovu vraťte do trouby a pečte ještě 2 až 3 minuty, aby se sýr lehce rozpustil.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Bruschetta
- http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Bruschetta
- https://ilove-italy.cz/bruschetta-al-pomodoro-bruschetta-s-rajcaty/