Jste zde

Křupavé bruschetty: Neodolatelné letní recepty, které zvládnete připravit za 15 minut

bruschetta Zdroj: Bigstockphoto
Že už vás přestaly obyčejné topinky bavit? Na chlebíčky je příliš horko a do žádného velkého vaření se vám nechce? Připravte si křupavou bruschettu! Máme pro vás lahodné recepty hotové do patnácti minut.

19. 8. 2021

Lahodná bruschetta je neuvěřitelně jednoduchou, přesto však nesmírně vděčnou specialitou, která má kořeny ve slunné Itálii. Připravit si ji navíc můžete v mnoha zajímavých obměnách a to nejen na slano, ale i na sladko

Základem je opečený chléb nebo bageta různých velikostí, potřená olivovým olejem či máslem. Zdobit ji následně můžete čímkoli, na co máte zrovna chuť. Jaké variace stojí za vyzkoušení?

Bruschetta s rajčaty, česnekem a bazalkou

Tahle nesmrtelná kombinace je vlastně takovým základem, který si připravíte z dostupných surovin. Navíc nemusíte dlouho přemýšlet – kombinace sladkých rajčat, čerstvých bylinek, olivového oleje a česneku je prostě nepřekonatelná a nesmrtelná.

Potřebovat budete:

  • Starší bagetku nebo plátky světlého chleba
  • Slaďoučká (ideálně sezónní) rajčata
  • Čerstvou bazalku
  • Extra panenský olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Český česnek

Jak na to?

Bagetu nebo chléb rozkrájejte na cca centimetrové plátky. Troubu si předehřejte na 150 stupňů Celsia, bagety pokapejte olivovým olejem a nechte opéct v troubě. 

Rajčata omyjte, překrájejte na malé kostičky a vložte do cedníku. Nechte okapat přebytečnou tekutinu a následně smíchejte s natrhanou nebo nasekanou bazalkou, čerstvě namletým pepřem, solí, olivovým olejem a prolisovaným česnekem. Servírujte na ještě horké bagetky.

bigstock-bruschetta-or-open-ciabatta-sa-426191420.jpg

bruschetta s rajčaty
Zdroj: 
Bigstockphoto
Bruschetta je rychlá a lehká večeře - ideální pro letní večery.

Voňavá bruschetta s žampiony

Máte rádi houbové speciality? Ozvláštněte klasickou bruschettu čerstvými žampiony. Jejich kombinace s tymiánem a balsamikovým octem je jednoduše dokonalá.

Potřebovat budete:

  • 400 g malých žampionů
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce kvalitního balzamikového octa
  • 1 lžičku třtinového cukru nebo medu (nemusí být)
  • Pár lístků čerstvého tymiánu
  • 4 plátky světlého chleba nebo bagety
  • 1/2 stroužku českého česneku

Jak na to?

Jako první si omyjte a očistěte žampiony. Ty pak nakrájejte na plátky silné asi půl centimetru, nasypte je do pánve s rozehřátým olejem a rychle orestujte.

Ještě horké je přelijte balsamikovým octem, zasypejte trochou cukru nebo medu a nechte zkaramelizovat. Až se ocet vypaří, posypejte tymiánem, osolte, opepřete a klaďte na bruschettu. 

bigstock-two-toasts-or-bruschetta-with-426259352_1.jpg

jahodová bruschetta
Zdroj: 
Bigstockphoto
Bruschettu můžete připravit i na sladko - třeba s jahodami

Jahodová bruschetta s bazalkou a citronovou kůrou

Chcete vyzkoušet sladkou obměnu tradiční bruschetty? Pokud máte zrovna po ruce čerstvé jahody nebo jiné sezónní ovoce, připravte si bruschettu na sladko! 

Potřebovat budete:

  • 8 krajíčků bagety
  • Máslo 
  • 8 velkých jahod nakrájených nadrobno
  • lístky bazalky nakrájené nadrobno
  • 2 lžičky extra panenského olivového oleje
  • 1 lžičku kvalitního balzamikového octa
  • 1/2 lžičky nastrouhané citronové kůry z bio citronu
  • sůl a čerstvý mletý pepř
  • sýr typu brie

Jak na to?

Bagetu rozkrájejte na 3cm plátky a potřete je z obou stran máslem. Jahody v misce lehce promíchejte s natrhanou bazalkou, olejem, balsamikovým octem a posypte citronovou kůrou. Na závěr přidejte sůl a čerstvě namletý pepř. 

Sýr překrájejte na kousky. Bagetku si osmažte nebo opečte, navrstvěte na ni cca 1 lžíci macerovaných jahod a přidejte kousky sýra. Pánev přiklopte nebo znovu vraťte do trouby a pečte ještě 2 až 3 minuty, aby se sýr lehce rozpustil. 

Použité zdroje:

  • https://cs.wikipedia.org/wiki/Bruschetta 
  • http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Bruschetta
  • https://ilove-italy.cz/bruschetta-al-pomodoro-bruschetta-s-rajcaty/