3. 11. 2024
Při koupi masa se vždy řiďte kvalitou, a pokud chcete kupovat opravdu dobré maso, nebojte se připlatit a pro maso vyrazte vždy k osvědčenému řezníkovi. Ten vám s výběrem masa nejen ochotně poradí, ale také vám vybraný kousek ukáže, dá vám přičichnout a na požádání vám řekne informace o chovu, zpracování i stáří masa.
Maso se vám musí líbit na první pohled!
Obecně však platí, že maso by vás mělo zaujmout na první pohled. Na povrchu by mělo být suché, nikoliv lepkavá či oschlé, a na řezu by mělo být vlhké. Barva masa by měla být jednolitá a rozhodně by maso mělo vonět.
Pokud je maso na pohled šedé, žlutavé nebo nazelenalé a nepříjemně zapáchá, rozhodně ho nekupujte, neboť konzumace zkaženého masa může způsobit velmi nepříjemné zdravotní problémy.
Z masa by také nemělo vytékat velké množství vody, popřípadě by ve větším množství vody nemělo ležet. Určitým varováním před nízkou kvalitou může být i podezřele nízká cena, neboť za opravdu kvalitní maso si mnohdy musíte připlatit.
Čím déle zraje, tím je jeho chuť intenzivnější
Hovězí maso patří vedle vepřového k nejoblíbenějším druhům masa. Je dobrým zdrojem bílkovin, železa, zinku i vitaminu B12, má velmi málo kalorií a správně připravené je velmi chutné. Oproti jiným druhům masa je však také dražší a na výslednou chuť má vliv zejména doba zrání.
Známkou prvotřídní kvality je intenzivně červená barva masa, tmavý okraj a svěží charakteristická vůně. Po stlačení se maso vrátí do původní podoby a tuk má bílou, nikoliv žlutou barvu.
Čerstvé vepřové maso nedělá odlesky
Vepřové maso patří mezi nejvíce používané druhy masa. Je levnější a na rozdíl od ostatních druhů mas je mnohdy také šťavnatější, neboť obsahuje více tuku. Vždy však záleží na konkrétní partii.
Kvalitní vepřové maso má růžovou barvu, je lehce mramorované a jemně vláknité. Na řezu je maso lesklé a slabě voní.
Kvalitní drůbeží maso je prakticky bez vůně
Při koupi drůbežího masa buďte velmi obezřetní! Ze všech druhů mas se totiž nejrychleji kazí a rozpoznat čerstvost je bohužel také nejvíce složité.
Při koupi drůbežího masa si všímejte hlavně barvy. V pořádku je pouze bledě růžová nebo načervenalá barva. Maso, které je tmavé, nažloutlé nebo našedlé, raději nekupujte. Stejně tak by maso nemělo být vidět pod kůží a nemělo by zapáchat. Na dotek by mělo být měkké, pružné a suché, nikoliv mazlavé.
Zdroje:
- https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/reznik-frantisek-ksana-radi-kam-pro-nejlepsi-maso-v-praze
- https://www.izpp.cz/8-rad-jak-vybrat-kvalitni-maso
- https://www.ladyprime.cz/jak-pozname-cerstve-veprove-a-hovezi-maso
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-poznat-kvalitni-maso-rady-a-tipy/
- https://masonovak.cz/reznicka-rada/jak-koupit-poznat-cerstve-maso-1
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/jak-poznat-cerstve-maso-rady-a-tipy/
- https://www.vzdy.cz/kupujete-kvalitne-maso-a-viete-ako-ho-vlastne-spoznat-1