30. 4. 2023
Gothajský salám neboli gothaj se u nás začal vyrábět ve druhé polovině 70. let 20. století. Děti devadesátek ho stejnou mírou milovaly i nenáviděly. I když je mnohými považován za ryze tuzemský vynález, jeho kořeny sahají do Německa. Konkrétně jde o město Gotha, odkud salám pochází. Tady ho vymyslel řezník Johann Daniel Kestner.
Přečtěte si také: Studentská pochoutka z dob socíku se vrací. Chutná skvěle a vyjde vás na pár korun
Gothajský salám podle normy
Podle závazné normy se gothajský salám vyráběl do počátku 90. let 20. století z následujících ingrediencí*:
- 29 kg hovězí zadní maso
- 29 kg libové vepřové maso
- 5,5 kg tučné vepřové maso bez kůže
- 35 kg sádlo na špíček
- 6 l pitná voda
- koření
- sůl
*Suroviny na 100 kg hotového výrobku
Normy šly ruku v ruce s kvalitou salámu
První norma stanovující recepturu gothaje určila, že se tento měkký salám vyráběl cca z 65 % z masa a zbytek tvořil kvalitní tuk, koření, sůl a voda. První salámy tak nebyly vůbec špatné. Ba právě naopak!
Není se proto čemu divit, že gothaj patřil k těm nejprodávanějším uzeninám vůbec. Ve chvíli, kdy ale v 90. letech padla nutnost dodržovat státní normy, padala i kvalita tohoto salámu a gothaj si tak rychle získal pověst výrobku nízké ceny a nevalné chuti.
Výrobek plný náhražek?
Kvůli výše uvedenému vstoupilo v roce 2003 nové opatření, které říkalo, že gothajský salám musí obsahovat alespoň 40 % masa. To ale samozřejmě není mnoho a v porovnání s původní normou a receptem, jde o výrobek s žalostně nízkým podílem masa.
Není se proto čemu divit, že dnes platí gothaj za méně kvalitní výrobek složený hlavně z náhražek, mezi které patří třeba drůbeží separát, kůže, sádlo, voda, škrob a jiná plnidla a zahušťovadla.
Mohlo by vás zajímat: Retro vlašský salát podle normy z roku 1976: Přesně takhle si ho pamatujete z mládí
Gothaj na stovky způsobů
Pokud jste na gothaj dostali chuť, vypravte se k němu k místnímu řezníkovi. Že je salám opravdu kvalitní, poznáte podle patrných tukových zrn. Protože má gothajský salám blízko k tradičnímu špekáčku, můžete ho jíst s cibulí a octem jako utopence nebo ho osmažit na pánvi.
V ideálním případě si ho nakrájejte na jemné plátky velkého průměru, kterými zakryjete celý krajíc čerstvého chleba namazaný kvalitním máslem.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/1380-maly-lexikon-salamu-odkud-se-vzal-gothaj-a-proc-se-vysocina-jmenuje-vysocina/
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Gothajsk%C3%BD_sal%C3%A1m
- https://regiony.rozhlas.cz/delikatni-gothaj-pochazi-ze-saska-povest-mu-nici-levne-suroviny-7419734