12. 7. 2024
Upéct dokonalé buchty, které budou vláčné, měkkoučké a plné lahodné náplně, chce cvik, zkušenosti i generacemi prověřené rady a triky.
Tvarohová náplň nesmí být příliš řídká!
Tvarohová náplň patří mezi nejoblíbenější a nejčastější sladké náplně. Její příprava je velmi snadná a rychlá, ale než se pustíte do její samotné přípravy je velmi důležité vybrat správný typ tvarohu.
K přípravě tvarohové náplně si připravte polotučný nebo tučný tvaroh zabalený v alobalu do kostky, jelikož je pevnější a z buchet vám nevyteče. Pokud budete chtít použít tvaroh ve vaničce, nechte ho několik hodin vykapat, aby z něj zbyl jen hustý základ, popřípadě jej zahustěte vanilkovým pudinkem nebo kukuřičným škrobem.
K 250 gramům tvarohu přidejte 40 gramů vanilkového cukru, 2 žloutky, trochu najemno nastrouhané citronové kůry a 20 gramů rozpuštěného másla. Vše promíchejte, ale pozor, ať tvaroh nepřešleháte, a nemáte ho příliš řídký!
Pozor na žluklý mák
Tip: Pokud je maková náplň příliš řídká, přidejte do ní další mletý mák, mleté ořechy, strouhaný kokos nebo do ní nastrouhejte tvrdý perník či piškoty. Pokud je naopak příliš hustá, rozřeďte ji mlékem nebo povidly.
Makovou náplň si připravte s předstihem, aby stihla vychladnout, a rozhodně použijte celý mák, který neobsahuje žádné konzervanty a po namletí těsně před zpracováním mnohem lépe voní i chutná. Pokud použijete mletý mák z obchodu, zkontrolujte jestli není zkažený.
Zhruba 200 gramů čerstvě mletého máku smíchejte s 300 ml mléka a vše společně krátce povařte. Přidejte 20 gramů vanilkového cukru, 1 lžíci švestkových povidel, špetku mletého hřebíčku a mleté skořice, popřípadě na doslazení přidejte i moučkový cukr, med nebo nejrůznější rostlinné sirupy. Náplň nechte zchladnout a na úplný závěr do ní přidejte 50 ml rumu.
Náplň z domácích povidel nepotřebuje doslazovat
U povidlové náplně rozhodně vsaďte na domácí povidla ze švestek nebo na povidla od malovýrobců, která nejsou šizená a slazené velkým množstvím cukru. Nařeďte je rumem a dolaďte je špetkou mletého badyánu nebo skořice. Pokud jsou příliš řídká, zahustěte je naopak perníkem na strouhání.
Ořechová náplň obohatí vaše tělo o spoustu cenných látek
U přípravy ořechové náplně si stejně jako u makové pohlídejte kvalitu základní suroviny, respektive ořechů, které snadno a rychle žluknou. Ořechy do náplně namelte nahrubo i najemno.
Zhruba 150 gramů lískových nebo vlašských ořechů lehce opečte na másle a přidejte 100 gramů moučkového cukru. Vše důkladně promíchejte a ještě chvíli opražte, aby se ořechy krásně rozvoněly. Na závěr přidejte 200 ml horkého mléka a hotovou náplň nechte vychladnout, popřípadě ji dolaďte medem, rumem, vanilkou, skořicí či nastrouhaným perníkem.
Zdroje:
- https://strednicechy.rozhlas.cz/nejlepsi-tvarohova-napln-na-svete-podle-cukrare-josefa-marsalka-8573578
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/cim-naplnit-kolace-a-buchty-oblibene-recepty/
- https://www.toprecepty.cz/tipy-triky/cim-naplnit-kolace-a-buchty-oblibene-recepty/
- https://www.mimibazar.cz/recept/151222/nejlepsi-naplne-do-buchet-kolacu-zavinu-atd
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/jak-na-tradicni-naplne-do-kolacu-buchet