30. 4. 2024
Pak choi, jinak také čínské zelí nebo brukev čínská, je zdravá exotická zelenina původem z východní Asie. Svou chutí připomíná nám známější špenát, kapustu či hlávkový salát a konzumovat ji můžete jak syrovou, tak i tepelně upravenou. Buďte však rychlí! Dlouhá tepelná úprava jí rozhodně nesvědčí, neboť ztrácí své cenné látky a přichází o svou pověstnou křupavost.
Posílí vaši imunitu a zbaví vás mnoha neduhů
Pak choi je lehce stravitelná a dietní zelenina se spoustou zdraví prospěšných látek, které přispívají k normální funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidačním stresem.
Chrání vaše tělo před rakovinným bujením, eliminuje špatný cholesterol, prospívá srdci a příznivě působí na zuby, kosti i zdraví vaší kůže. Snižuje krevní tlak, podporuje učení i paměť a zlepšuje spánek. Přítomná vláknina přispívá ke zdraví střev a velké množství kyseliny listové je zase obzvlášť důležité pro ženy, které plánují těhotenství.
Rychlá tepelná úprava pak choi neuškodí. Ba naopak!
Nejzdravější pak choi je v syrovém stavu. V kombinaci s octovou zálivkou z něj můžete připravit salát na způsob tradičního okurkového nebo zelného. Vynikající je však také ve smoothie nebo v kombinaci s jinou zeleninou či ovocem a s nejrůznějšími ořechy.
Nejchutnější je však pak choi, který krátce osmahnete, podusíte s česnekem, se zázvorem a se sezamovým olejem nebo ho necháte projít varem. Skvělý je také s rýží, popřípadě s nudlemi nebo připravený na grilu.
Dobrou chuť!
Salát z pak choi je zdravá a velmi chutná příloha, kterou můžete buďto zčásti, nebo celkově nahradit například brambory nebo rýži. Příprava je velmi rychlá a budete potřebovat pouze kvalitní sójovou omáčku, sezamový olej, 2 stroužky česneku, sezamová semínka na doladění a samozřejmě čerstvý pak choi, který seženete v každém supermarketu. A jak na to?
Pak choi zbavte nejtvrdšího konce a rozeberte ho na jednotlivé lístky. V pánvi rozehřejte sezamový olej a krátce na něm orestujte na plátky nakrájený česnek, popřípadě chilli. Poté přilijte sójovou omáčku, která salátu dodá slanost, a na závěr vhoďte do pánve i listy pak choi. Vše velmi krátce orestujte. Změklé pak choi podávejte se sezamovými semínky.
Tip: Místo sezamového oleje můžete použít i máslo, které na povrchu salátu vytvoří jemnou glazuru.
Zdroje:
- https://living.iprima.cz/dejte-sanci-cinskemu-zeli-leto-je-idealni-cas-zacit-s-pestovanim-pak-choi-asijske-zeleniny-113393
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/puvabne-pak-choi-peginske-zeli-pro-linii-i-dobrou-chut-s-veprovymi-kulickami.A160922_144453_domaci-mazlicci_ape
- https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-pak-choi-cekanka-fenykl-aneb-vyzkousejte-mene-zname-salaty-40273238
- https://www.toprecepty.cz/clanky/4961-salat-pak-choi-skvele-ladi-se-zazvorem-cesnekem-i-sojovou-omackou-predem-marinovany-se-hodi-i-na-grilovacku/
- https://tchiboblog.cz/recepty-s-pak-choi/