10. 11. 2023
Kromě pochoutkového, pařížského a vlašského salátu jste mohli ochutnat i pikantní salát Rumcajs. Pamatujete si na něj? Pokud se vám při vzpomínce na oblíbenou dobrotu začaly sbíhat sliny, prozradíme, že pro původní recept rozhodně nemusíte k Mance do lesa Řáholce.
Ochutnejte také: Ruská vejce jako z legendárního automatu Koruna: Jak si tohle retro připravit doma?
Salát Rumcajs - přesnídávkový benjamínek
Přesnídávkový salát Rumcajs je mnohem mladší než jeho výše uvedení bráškové. Původní recept na něj najdete v knize příprav zvané Receptury studené kuchyně, ale až v doplněných vydáních z přelomu 70. a 80. let. Dříve se totiž jako Rumcajs salát nemohl označovat. Důvod je celkem prostý. Známá večerníčková postava totiž ještě neexistovala.
Zmíněný salát patřil mezi lidové svačinové saláty, které si ale zákazníci příliš neoblíbili. Co s tím? Přejmenovat ho podle oblíbeného večerníčku, který u nás byl premiérově vysílán ve třech třináctidílných řadách! První dvě řady namluvil Karel Höger, třetí potom Eduard Cupák. Celkově šlo o 39 dílů, které si zamilovali velcí i malí. A na prodeji staronového salátu to bylo bezpečně poznat.
Mohlo by vám zachutnat: Milovníci pikantních jídel zbystřete! Po "pfeferonovém" retro salátu podle ČSN se utlučete
Co budete na kilogram salátu Rumcajs potřebovat?
- 400 g výrobního točeného měkkého salámu
- 120 g sterilované okurky bez nálevu
- 80 g cibule
- 50 g paprikového salátu bez nálevu
- 50 g sterilované papriky (kapie) bez nálevu
- 15 g sterilovaných feferonek bez nálevu
- 200 g majonézy (klidně té domácí)
- 100 g hořčice
- 5 g worcesteru
- 10 g octa
- 10 g cukru
- 1,5 g mletého pepře
- 5 g soli
Přečtěte si také: Retro bramborový salát podle normy: Připomeňte si jeho chuť a nebudete chtít jiný
Salát Rumcajs: Jak na to?
Jako první začněte s točeným salámem, který si oloupejte a na nářezovém stroji nakrájejte příčně na slabá kolečka. Okurky a cibuli nakrájejte na plátky, přidejte paprikový salát, nudličky kapie a nahrubo nasekané feferonky.
Všechny výše uvedené suroviny přesuňte do misky, kde je promícháte s majonézou a hořčicí. Salát dochuťte worcesterem, octem, cukrem, mletým pepřem a solí. Uložit ho můžete do druhého dne do ledničky. Hodit se bude jen tak k pečivu nebo jako základ studených salátových mís.
Náš tip: Původní paprikový salát už dneska neseženete. Jeho náhražku ale koupíte ve větším gastro balení, které obsahuje papriky, kyselé okurky a cibuli. Pokud se vám velké balení salátu nechce kupovat, nahraďte ho sterilovanou paprikou, okurkami a nakládanými cibulkami.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/salat-rumcajs-original-tak-jej-pripravovala-manka-ale-i-ceskoslovenske-vyrobny-lahudek/
- https://fresh.iprima.cz/recepty/pikantni-salat-rumcajs-podle-puvodni-receptury
- https://varimedobroty.cz/recept/lahudkovy-salat-rumcajs-podle-ceskoslovenske-statni-normy/