27. 1. 2023
Mezi nimi najdeme i recept na vejce ruské, které bylo ve své době hvězdou bufetů, „mlíčňáků“ i lahůdkářství. Vařená vejce, servírovaná na vlašském salátu se zeleninou a přelitá majonézou v plastové misce nebo položená na chlebíčku, byla ozdobou snad každé vitríny výše zmíněného podniku.
Legendární automat Koruna
V Rusku tuhle pochoutku pochopitelně nikdo nezná. U nás se o ní ale první zmínky objevují už v 50. letech 20. století. Jako první se ruská vejce objevila v automatu Koruna v Praze. V překrásném secesním paláci na spodním rohu Václavského náměstí byl tento legendární bufet zřízen už za první republiky v roce 1931.
Po znárodnění sice ztratil mnoho ze svého původního půvabu, na vyhlášené chlebíčky, jahodové koktejly, bramboráky nebo právě na ruská vejce sem chodili významní komunističtí funkcionáři i hladoví studenti. O vznik nezapomenutelné pochoutky se ale podle některých zdrojů zasloužil sám provozní Josef Hliňák společně se šéfkuchařem Jiřím Tučnerem.
Jak spotřebovat kazící se vejce?
Potřebovali totiž vymyslet, jak upotřebit procházející vejce, kazící se gothaj a zvadlejší zeleninu. Provozního údajně napadlo spojit všechno do jednoho pokrmu, který označil jako ruská vejce. To proto, aby byla pochoutka co nejrychleji schválena komunistickým ministerstvem vnitřního obchodu.
Jestli je výše uvedená historka alespoň z poloviny pravdivá, to se dnes už asi nedozvíme. Pravdou ovšem zůstává, že ruská vejce se v různých obměnách objevují i ve vyhlášených prvorepublikových kuchařkách (např. ve Zlaté úsporné kuchařce autorky Anuše Kejřové z roku 1926 nebo v kuchařce Studená kuchyně Viléma Vrabce z roku 1931).
Pokud si chcete na tuhle dobrotu zavzpomínat a připravit si ji tak, aby chutnala přesně jako v roce 1976, kdy její složení určovaly přísné československé státní normy, vyzkoušejte následující recept.
Na retro ruské vejce budete potřebovat
- vlašský salát Speciál
- 200 g šunkový salám
- 100 g brambory
- 40 g hrášek
- 30 g celer
- 30 g mrkev
- 170 g majonéza
- 100 g okurky
- 15 g hořčice
- 1 ČL ocet
- 1 ČL sůl
- 2 ČL cukr
- 1/2 ČL pepř
- 1 ČL Worcester
Na dohotovení:
- Majonéza
- Jemný salám
- Vejce
- Konzervované okurky
- Kapie
- Rajčata
- Sterilovaný hrášek
- Zelená petržel
Jak na to?
Připravte si menší misku, do které naservírujete uleželý vlašský salát. Na něj položte půlky vajíčka (řezem dolů). Vejce zalijte majonézou, ozdobte jemným salámem stočeným do kornoutku, vějířkem okurky, okapaným hráškem a kouskem kapie nebo červeným rajčetem. Vejce ozdobte zelenou petrželkou.
Použité zdroje:
- https://www.toprecepty.cz/clanky/2160-retro-okenko-legendarni-ruska-vejce-vznikla-jako-z-nouze-ctnost-ale-oblibili-si-je-vsichni/
- https://makova-panenka.cz/recepty/ruske-prazske-a-henri-vejce-vejce-kasino-a-vajecny-zabak-k-tomu-cibulova-veka/
- https://www.stream.cz/jednoduche-vareni-bez-breptu/ruske-vejce-hvezda-bufetu-a-lahudkarstvi-nejen-za-socialismu-64216092