16. 3. 2023
Třtinový cukr je mnohem zdravější než ten bílý. Že jste to slyšeli taky? Tenhle mýtus je bohužel dost rozšířený a ke zděšení (nejen) výživových poradců mu lidi ještě pořád věří. Hned ze začátku si proto pojďme udělat jasno. Třtinový cukr je pořád cukr. Jednoduchý cukr s prázdnými kaloriemi.
Bílý versus hnědý. Kde se bere barva?
Je to jednodušší, než jste si dosud možná mysleli. Bílý cukr je bílý, protože je z něj při chemických procesech, jimiž prochází, odstraněna melasa, tmavý sirup, který vzniká jako vedlejší produkt právě při výrobě cukru.
V melase má své zastoupení celá plejáda minerálních látek, namátkou můžeme zmínit draslík, sodík, vápník, železo nebo zinek, a vitamíny skupiny B. Tímhle sirupem samotným se dá i sladit. Ale zpátky k barvě. Třtinový cukr je hnědý, protože obsahuje část melasy vzniklé při výrobě cukru.
Hnědý cukr nemusí být vždycky třtinový
A už jsme skoro ve finále. Rozdíl je v obsahu melasy, která dodává třtinovému cukru barvu a taky některé prospěšné látky – jenže v tak malém množství, že nás to fakt nevytrhne.
Aby to ale nebylo tak jednoduché, je potřeba říct, že hnědý cukr automaticky není třtinový. Může být totiž taky řepný, tedy vyráběný z řepy. Ten si s bílým cukrem může podat pomyslnou ruku. V obchodě je rozeznáte podle toho, jestli je mezi obsaženými látkami uvedená melasa.
Alternativy, které nebolí
Pokud vás semlela osvěta o cukru a jeho škodlivosti a hledáte náhradu, zkuste některé z přírodních alternativních sladidel, které souhrnně označujeme jako cukerné alkoholy. Erythritol má například nulovou kalorickou hodnotu, maltitol běžně konzumujete ve žvýkačkách, protože má pozitivní vliv na zuby.
Použité zdroje:
- https://www.blendea.cz/profil-melasa/
- https://zdravazona.cz/rozdil-mezi-trtinovym-a-bilym-cukrem/
- https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Je-opravdu-hnedy-cukr-lepsi-nez-bily__s10010x11238.html