Jste zde

Vaříme z vnitřností: Brzlík je téměř zapomenutá specialita, která se vrací na naše stoly

smažený brzlík na talíři Zdroj: Shutterstock
Patří sice mezi nejdražší vnitřnosti, ale rozhodně stojí za to ho ochutnat! Pojďte společně s námi zjistit, jak chutná a jak v kuchyni zpracovat brzlík. Velmi chutnou surovinu, která zažívá gastronomickou renesanci.

17. 3. 2025

Brzlík je méně populární vnitřnost, která se postupně vrací na české talíře. Má jemnou chuť, je lehce stravitelný, plný živin a snadno z něj vykouzlíte lahodný pokrm, za který by se nemuseli stydět ani v luxusní restauraci. Před samotným vařením je však velmi důležité brzlík důkladně umýt a nechat ho několik hodin vymáčet

shutterstock_6111442.jpg

pokrm z brzlíku
Zdroj: 
Shutterstock
Brzlík je pozapomenutá surovina, která se v posledních letech znovu dostává na menu luxusních restaurací. 

Oblíbená francouzská specialita

U nás byl brzlík velmi populární za první republiky. Postupem času však upadl v zapomnění a dnes na něj narazíte obvykle jen ve vyhlášených restauracích, kde je považován za luxus a musíte si za něj připlatit. V supermarketu není úplně běžně k sehnání, ale pokud na něj narazíte, určitě stojí za to ho vyzkoušet! 

Brzlík je žláza, která se významně podílí na správném fungování imunitního systému. U skotu se nachází v oblasti krku a časem zaniká, respektive ho najdete pouze u mláďat. Na první pohled připomíná mozeček, je však pevnější a má lehce nasládlou chuť. Syrový má růžovou barvu, která tepelnou úpravou přechází do šeda, je křehký a poměrně tučný

shutterstock_2222679211.jpg

smažený brzlík
Zdroj: 
Shutterstock
Brzlík není zrovna levnou surovinou. Kilogram této pochoutky se obvykle pohybuje okolo 700 Kč. 

Čerstvost je zásadní!

V obchodě můžete nejčastěji narazit na brzlík jehněčí a telecí. Vždy však dbejte, aby byl čerstvý a zpracujte ho ideálně ještě týž den, co ho koupíte. Velmi rychle se kazí!

Brzlík můžete dusit, smažit, péct i grilovat. Přidat ho můžete do tlačenky, zabijačkového guláše nebo ho můžete velmi jednoduše orestovat na másle či usmažit v klasickém trojobale jako řízek.

Vynikající je s bramborovou kaší, dušenou rýží i se zeleninovým salátem a s lehce nahořklou rukolou. Před samotným vařením je však nutné brzlík předpřipravit, abyste ho zbavili krve a dalších nečistot. 

shutterstock_1894497742.jpg

jídlo s brzlíkem
Zdroj: 
Shutterstock
Při přípravě brzlíku stačí dodržet několik základních zásad a vaše pokrmy budou neodolatelné. 

Před přípravou brzlík nejprve omyjte a poté ho namočte do studené vody, mléka nebo podmáslí. Po několika hodinách brzlík vyjměte a velmi krátce ho povařte ve slané vodě, popřípadě spolu s mrkví, petrželí a jinou kořenovou zeleninou.

Po zhruba 15 minutách brzlík vyjměte a okamžitě ho ponořte do studené vody, čímž docílíte bělosti brzlíku. Následně brzlík očistěte, zbavte blan a důkladně ho osušte, abyste z něj dostali veškerou přebytečnou tekutinu. 

Další úprava brzlíku záleží už jen na vás a vaší fantazii.

Zdroje:

  • https://kuchynelidlu.cz/recept/jak-zpracovat-brzlik
  • https://www.apetitonline.cz/suroviny/brzlik-zapomenuta-surovina-znovu-na-vysluni
  • https://www.receptia.cz/brzlik-dc174/
  • https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-nebojte-se-experimentovat-v-kuchyni-pripravte-si-speciality-z-drobu-40209741
  • https://www.toprecepty.cz/clanky/2052-zapomenuta-delikatesa-brzlik-osmazte-si-jej-podle-receptu-marie-janku-sandtnerove/