17. 3. 2025
Brzlík je méně populární vnitřnost, která se postupně vrací na české talíře. Má jemnou chuť, je lehce stravitelný, plný živin a snadno z něj vykouzlíte lahodný pokrm, za který by se nemuseli stydět ani v luxusní restauraci. Před samotným vařením je však velmi důležité brzlík důkladně umýt a nechat ho několik hodin vymáčet.
Oblíbená francouzská specialita
U nás byl brzlík velmi populární za první republiky. Postupem času však upadl v zapomnění a dnes na něj narazíte obvykle jen ve vyhlášených restauracích, kde je považován za luxus a musíte si za něj připlatit. V supermarketu není úplně běžně k sehnání, ale pokud na něj narazíte, určitě stojí za to ho vyzkoušet!
Brzlík je žláza, která se významně podílí na správném fungování imunitního systému. U skotu se nachází v oblasti krku a časem zaniká, respektive ho najdete pouze u mláďat. Na první pohled připomíná mozeček, je však pevnější a má lehce nasládlou chuť. Syrový má růžovou barvu, která tepelnou úpravou přechází do šeda, je křehký a poměrně tučný.
Čerstvost je zásadní!
V obchodě můžete nejčastěji narazit na brzlík jehněčí a telecí. Vždy však dbejte, aby byl čerstvý a zpracujte ho ideálně ještě týž den, co ho koupíte. Velmi rychle se kazí!
Brzlík můžete dusit, smažit, péct i grilovat. Přidat ho můžete do tlačenky, zabijačkového guláše nebo ho můžete velmi jednoduše orestovat na másle či usmažit v klasickém trojobale jako řízek.
Vynikající je s bramborovou kaší, dušenou rýží i se zeleninovým salátem a s lehce nahořklou rukolou. Před samotným vařením je však nutné brzlík předpřipravit, abyste ho zbavili krve a dalších nečistot.
Před přípravou brzlík nejprve omyjte a poté ho namočte do studené vody, mléka nebo podmáslí. Po několika hodinách brzlík vyjměte a velmi krátce ho povařte ve slané vodě, popřípadě spolu s mrkví, petrželí a jinou kořenovou zeleninou.
Po zhruba 15 minutách brzlík vyjměte a okamžitě ho ponořte do studené vody, čímž docílíte bělosti brzlíku. Následně brzlík očistěte, zbavte blan a důkladně ho osušte, abyste z něj dostali veškerou přebytečnou tekutinu.
Další úprava brzlíku záleží už jen na vás a vaší fantazii.
Zdroje:
- https://kuchynelidlu.cz/recept/jak-zpracovat-brzlik
- https://www.apetitonline.cz/suroviny/brzlik-zapomenuta-surovina-znovu-na-vysluni
- https://www.receptia.cz/brzlik-dc174/
- https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-nebojte-se-experimentovat-v-kuchyni-pripravte-si-speciality-z-drobu-40209741
- https://www.toprecepty.cz/clanky/2052-zapomenuta-delikatesa-brzlik-osmazte-si-jej-podle-receptu-marie-janku-sandtnerove/