17. 3. 2022
Pokud bujóny v kostce pravidelně nakupujete v obchodech, možná vás zatím nenapadlo kouknout na jejich složení. Často totiž nejde o nic jiného, než pastu z tuhého tuku, který funguje jako tmel držící sůl a další ochucující složky pohromadě. Tukový podíl tvoří v průměru okolo 20 % hmotnosti celé kostky a masovou složku byste tady hledali asi marně.
Většinou jde totiž o levnější rostlinné oleje (například tolik diskutovaný palmový), které mají k typické masové chuti hodně daleko. Dalším problémem kupovaných masoxů je i vysoký podíl soli (cca 50 %), která neprospívá našemu tělu a ostatně ani naší peněžence. Zatímco běžnou sůl koupíte zhruba za 6 Kč za kilogram, v bujónu za ni zaplatíte klidně i 330 Kč za kilo!
Většina kupovaných výrobků navíc obsahuje i tzv. zvýrazňovače masové chuti, které jsou zastoupeny zejména glutamanem sodným (E 621) a inosinanem sodným (E 631). Nadměrná konzumace glutamanu je spojována s nežádoucími účinky, které jsou označované jako „syndrom čínského občerstvení“. Patří mezi ně například nevolnost, bolesti hlavy nebo nepříjemné pocity horka a tlaku.
Když k výše uvedenému připočtete ještě skutečnost, že opravdové maso (popřípadě výrobky či zbytky z něj) je v kupovaných masoxech a bujónech zastoupeno v řádech jednotek procent (najdete ho ve složení často až úplně na konci), asi vás bude výroba domácí kostky lákat o to víc.
Domácí masox za pár kaček
Proč utrácet za něco, co si můžete poměrně snadno a z několika základních surovin připravit doma a do zásoby? Navíc se vyhnete nejrůznějším dochucovadlům, nadbytku soli a dalším přísadám, které naše tělo i peněženku zbytečně zatěžují. A co budete na takový domácí masox potřebovat?
- Kousek očištěného celeru
- 2 bílé petržele
- Dvě větší mrkve
- Kousek pórku (zelená část)
- Jednu větší cibuli
- Dva stroužky česneku
- Kilogram brambor
- Hrst čerstvých bylinek (například majoránku, petrželku, libeček apod.)
- 200 gramů hovězího masa
- 5 lžic oleje
- Lžíce másla
- Sůl na dochucení
Jak na to?
Zeleninu, brambory a maso očistěte a nakrájejte na kostičky. Připravte si hlubokou pánev nebo hrnec s tlustým a nepřilnavým dnem, rozpalte v něm olej s máslem a začněte restovat maso. Jakmile se maso zatáhne a získá zlatavou barvu, přidejte k němu zeleninu, brambory a posekané bylinky.
Ochuťte solí a duste pod pokličkou asi hodinu a půl. Poté směs rozmixujte, vraťte do hrnce nebo pánve a zahřívejte tak dlouho, dokud se z ní neodpaří všechna přebytečná voda. Hotovou směs nalijte v centimetrové vrstvě na pečicí papír a nechte zhruba 24 hodin vysychat. Poté nakrájejte na kostičky a skladujte v mrazáku.
Použité zdroje:
- https://www.coopclub.cz/recepty/domaci-masox/
- https://www.toprecepty.cz/recept/10606-domaci-bujon-do-zasoby/
- https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/vyrobte-si-domaci-dochucovadla-levnejsi-chutnejsi-a-zdravejsi-nez-ze-supermarketu