31. 1. 2025
Pro přípravu tohoto jednoduchého zelného salátu budete potřebovat jen několik oblíbených druhů zeleniny, pár dochucovadel a trochu toho volného času. I když má zavařování svoje kouzlo, ne každý je mu nakloněný.
Tenhle recept je proto ideální pro všechny, kdo zeleninu nechtějí zavařovat a zároveň si plánují připravit vitamínovou bombu, která bez větší péče vydrží klidně až do jara.
Co budete na zelný salát potřebovat?
- 2,5 kg čerstvého hlávkového zelí
- 1 kg paprik
- 500 g cibule
- 500 g mrkve
- 5 feferonek
- 400 g cukru
- 500 ml octa
- 500 ml oleje
- 3 polévkové lžíce soli
Přečtěte si také: Kimči: Pekelně páchne, ale pomůže od kocoviny. A tady je snadný recept!
Jak na to?
Jako první si očistěte veškerou přinesenou zeleninu. Zelí omyjte a nastrouhejte na struhadle. Ostatní zeleninu po omytí nakrájejte na malé kousky. Vedle si připravte velkou mísu, do které veškeré suroviny nasypete.
V menším rendlíku smíchejte olej, ocet, cukr, sůl a zahřejte. Jakmile se sůl s cukrem rozpustí, vše důkladně promíchejte a nechte vychladnout. Nálev následně promíchejte se salátem v míse.
Připravte si skleněné sklenice, které důkladně vymyjte (klidně je vysterilizujte horkou vodou) a postupně do nich ukládejte připravený salát. Salát ve sklenici dobře upěchujte.
Je potřeba, aby v něm zůstalo, pokud možno, co nejméně vzduchu. Poté sklenice uzavřete čistým víčkem. Sklenice nechte odpočívat zhruba týden při pokojové teplotě (třeba na lince v kuchyni). Poté je můžete přesunout do lednice. Po otevření zkonzumujte do tří dnů.
Náš tip: Do základního receptu můžete přidat i trošku chilli nebo bobkový list, či nové koření.
Mohlo by vám zachutnat: Pickles: Superpotravina našich babiček upraví zažívání a posílí imunitu
Zázrak jménem fermentace
Možná vás zajímá, jak je možné, že se salát ve sklenicích nezkazí. Za tímhle „zázrakem“ hledejme obyčejnou fermentaci, která je typický také třeba pro pickles nebo kimči. Díky mléčnému kvašení získá salát jedinečnou vůni a chuť a zároveň vydrží klidně i několik dlouhých týdnů.
To samozřejmě za předpokladu, že se do sklenic nedostanou nečistoty. Salát je skvělý jen tak do misky, coby příloha k masu, bramborám nebo jiným dobrovám, případně na chlebíčky, nebo jako lehká a dietní večeře.
Použité zdroje:
- https://cooky.cz/zelny-salat-bez-zavarovani-ktery-vydrzi-celou-zimu/
- https://www.toprecepty.cz/recept/2139-zelny-salat-do-zasoby/
- https://www.mimibazar.cz/recept/38205/nakladany-zelny-salat-bez-sterilizace