23. 2. 2025
Avokádový olej jednoduše využijete v kuchyni jako alternativu k běžněji používaným olejům, stejně tak dobře vám ale poslouží i v koupelně při péči o pleť a pokožku. Blahodárně totiž působí zvnějšku i zevnitř.
Avokádový olej v kuchyni
Tenhle olej se nebojte použít při tepelné úpravě pokrmů, tedy klidně při smažení, grilování a pečení, ale i zastudena – je báječnou součástí marinád nebo salátových zálivek a nejrůznějších dresinků.
A má i dost zdravotních benefitů. Patří k nim třeba to, že:
- prospívá očím
- snižuje hladinu LDL cholesterolu (tedy toho „zlého“)
- zlepšuje vstřebávání důležitých živin
- má antioxidační účinky
- pomáhá při léčbě cukrovky
- ulevuje při stresu a depresích
- je dobrý na zácpu
- zmírňuje příznaky artritidy
- je prevencí vzniku křečových žil
Avokádový olej vyniká nejen svou lehce oříškovou chutí a příjemnou konzistencí blížící se medu, ale i svým vysokým bodem zakouření. To znamená, že se začne připalovat a produkovat škodlivé látky až při teplotě 250 °C v případě panenského nebo 270 °C v případě rafinovaného oleje.
Jen pro srovnání – olivový olej má kouřový bod 191–242 °C, slunečnicový olej 107–227 °C, řepkový olej 204–246 °C, máslo 121–149 °C. Vyšší kouřový bod má vždycky olej rafinovaný nebo jinak tepelně zpracovaný.
Rozdíl mezi rafinovaným a panenským olejem
Pokud nevíte, jaký je rozdíl mezi rafinovaným a panenským olejem, ať už je řeč o jakémkoli oleji (ke konzumaci), hned vysvětlíme.
Panenský olej pochází z plodin, které jsou lisované za studena nebo nejsou jinak tepelně zpracované. Jsou přirozeně hustší, drží si svou vůni a chuť a zpravidla nejsou nejvhodnější k tepelným úpravám.
Rafinovaný olej vzniká procesem, během něhož jsou plodiny tepelně zpracovávané. Jsou řidší, jejich chuť je spíš neutrální, mají ale taky vyšší kouřový bod, takže se víc hodí pro teplou kuchyni. Mívají i delší trvanlivost. Nutričně nejsou tak výživné, ovšem při konzumaci v malém množství to nijak zásadně nevadí.
Avokádový olej v péči o pokožku a pleť
Kromě toho, že si jím zakápnete zeleninový salát, můžete avokádový olej zahrnout do pravidelné péče o tělo. Obsahuje celou řadu vitamínů a minerálů a aplikovat ho můžete na pleť, pokožku na celém těle i na vlasy.
Obecně pleti a pokožce navrací elasticitu, vyhlazuje drobnější vrásky a dodá jí i kolagen. Dokáže zmírnit akné, osvěžit a nasytit suchou pleť, tu podrážděnou zase efektivně zklidňuje.
Navíc je hypoalergenní, takže jeho kvality můžou zkusit a ocenit úplně všichni. Pomáhá i v boji s proklínanou celulitidou a lupénkou, po bodnutí hmyzem a při péči o popáleniny.
Fajn je taky jako nosný olej při masážích a přirozeně chrání pleť a pokožku před působením větru, mrazu a slunečních paprsků (má SPF 15). Své o tom věděli už staří Aztékové, kteří mu důvěřovali, ať už chtěli chránit svůj zevnějšek, nebo napomoct tělu zevnitř.
Co se vlasů týče, zabraňuje především jejich nadměrnému vypadávání. Pečuje taky o pokožku na hlavě, stará se o její hydrataci. Vlasy pak zanechává krásné lesklé. A je úplně jedno, jaké vlasy máte. Nejvíc ale samozřejmě prospívá těm suchým a jemným.
Avokádový olej nemusíte používat samotný. Najdete ho jako součást kosmetických přípravků nebo se může stát účinnou složkou domácí pleťové masky (stačí smíchat rozmačkanou dužinu avokáda s několika kapkami oleje a nechat vzniklou masku působit 10 minut).
Jak doma uchovávat avokádový olej?
Aby vám olej dlouho vydržel v tom nejlepším stavu, uchovávejte ho v chladu a chraňte ho před světlem. Ideální je mít ho v ledničce, v pohodě ale dlouhodobě snese teploty i do 22 °C.
Použité zdroje:
• https://www.fitness007.cz/blog/kourovy-bod-tuku-a-oleju-aneb-kdy-se-zacnou-prepalovat/
• https://batat.cz/avokadovy-olej-pouziti-v-kuchyni/
• https://www.curapil.cz/blog/avokadovy-olej-si-vase-plet-a-vlasy-zamiluji/