Jste zde

Domácí hořčice, kterou už nedáte z ruky. Stačí 3 suroviny

hořčice se lžičkou Zdroj: Bigstockphoto
Kupovaná hořčice vám rozhodně neudělá čáru přes rodinný rozpočet, když si ji ale připravíte doma, budete mít jistotu ohledně jejího složení. A co víc? Může chutnat přesně tak, jak vy sami chcete. A je to jednoduché!

23. 10. 2021

Hořčice bílá, z jejíž semínek si budete dobrotu připravovat, patří k oblíbeným druhům koření už pořádně dlouho, a dokonce je i součástí tradičního léčitelství. Samotná semínka dokážou snižovat vysoký krevní tlak, pomáhají při poruchách trávení, při bolestech jater a žlučníku. Trápí-li vás zácpa, není pravděpodobně nic spolehlivějšího než dvě lžíce hořčičných semínek po ránu nalačno. Na nemocné klouby zase pomáhají hořčičné obklady.

A čím to je? Hořčičná semínka obsahují celou plejádu vitamínů a minerálů (například selen, hořčík nebo fosfor), omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Kromě bílých semínek existují i hnědá a černá, u nás ale nejsou k dostání tolik jako právě ta bílá.

Netradiční marmelády: Zkuste okurkovou, dýňovou nebo tu ze šípků

bigstock-413019118.jpg

hořčičná semínka
Zdroj: 
Bigstockphoto
Základem domácí hořčice jsou, logicky, hořčičná semínka.

Jednoduchý recept na domácí hořčici

Základní recept ovládnou i malé děti, tak je k výrobě klidně přizvěte. 

Co potřebujete: 100 g bílých hořčičných semínek, 300 ml octa (vhodný je jablečný, vinný nebo ten klasický) a cukr (případně med nebo jiné sladidlo)

Jak na to?

  • Svařte ocet a nechte ho vychladnout.
  • V mlýnku namelte hořčičná semínka, případně je podrťte.
  • Semínka smíchejte se sladidlem a teprve potom s octem.
  • Hotovou hořčici nechte odležet v lednici. Tam ji pak uchovávejte, vydrží určitě týden (pokud ji hned nesníte)!

Náš tip: Máte rádi medovou hořčici? Použijte med a nešetřete s ním! 

bigstock-natural-mustard-in-a-jar-grai-345211825.jpg

domácí hořčice
Zdroj: 
Bigstockphoto
Domácí hořčici můžete ochutit téměř vším, čím chcete.

Domácí hořčice z rajčat, paprik, dýně nebo cukety? Proč ne?

Chcete si trošku oživit jídelníček nebo na domácím pohoštění překvapit? Připravte si méně tradiční hořčici z přebytečné zeleniny!

Co potřebujete: 1 kg rajčat, 1 kg paprik bez stopky, 500 g oloupané cibule, 10 stroužků česneku, 5 lžic hořčičných semínek, 150 g cukru, 2 dcl octa, 2 dcl oleje, 3 lžíce soli, pepř, nové koření a chilli

Jak na to?

  • Zeleninu omyjte, nakrájejte větší kousky a dejte do hrnce s ostatními přísadami. 
  • Všechno vařte asi 45 minut a občas směs promíchejte.
  • Povařenou ji pak nechte trochu vychladnout a rozmixujte dohladka.
  • Když bude směs moc řídká, ještě nechte trošku vyvařit tekutinu.
  • Směs dejte do skleniček, zavíčkujte a zavařte (pokud neplánujete hořčici rychle spotřebovat).

Zkusíte si připravit domácí hořčici? Hodně štěstí!

Použité zdroje:

  • https://www.vitalia.cz/clanky/domaci-horcice-je-neskutecne-jednoducha/
  • http://makova-panenka.cz/rady/vyroba-domaci-horcice-bez-domaci-horcice-se-uz-neobejdu/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/recept-na-domaci-horcici-mate-ji-hotovou-raz-dva.html
  • https://www.jaksiudelat.cz/recept-domaci-zeleninova-horcice/

Související články