11. 4. 2021
Všechno, co si připravujete doma, má nesporné výhody. Nejenže to vyjde levněji, ale především dobře víte, co všechno v konkrétní dobrotě máte a co jíte. Jak si tedy udělat domácí ořechové máslo, kterým uctíte i ty nejnáročnější a nejmlsnější jazýčky?
Univerzální recept na ořechové máslo pro každého
Naprosto skvělé je, že tuhle pochoutku si můžete připravit takřka z jakýchkoli oříšků. Můžete vsadit na klasiku z arašídů, vyzkoušet jemné mandle, para ořechy, pekanové, lískové nebo vlašské oříšky, ale taky můžete zaexperimentovat s pistáciemi nebo na sacharidy bohatšími kešu. Každá z těchhle možností má něco do sebe, a pokud se nemůžete rozhodnout, klidně si udělejte jedno máslo po druhém!
Náš tip: Ořechové máslo můžete dochutit třeba domácím karamelem!
Co potřebujete: jen vybrané ořechy, ideálně třeba 400 g; podle chuti můžete přidat rum, vanilkové aroma nebo sladidlo (hodně se používá javorový sirup)
Jak na to?
- Je to úplně jednoduché. Všechny ořechy vsypte do food procesoru nebo hodně výkonného mixéru.
- Mixujte, občas mixér zastavte, setřete vznikající dobrotu ze stěn a pokračujte, dokud nebude mít požadovanou konzistenci.
- Není potřeba přidávat žádný olej, oříšky ho obsahují dost.
- Během procesu přimíchejte další suroviny – třeba vanilkové aroma nebo rum. To už je jen na vás.
- Hotové máslo skladujte ve skleničkách v lednici, vydrží vám tak i několik týdnů.
Samotné, na chlebík i do kaše. Dobrou chuť!
A teď to nejdůležitější. Jak si vůbec domácí ořechové máslo vychutnat? Můžete ho klidně mlsat samotné, ale taky je fajn na oblíbeném pečivu, jako součást snídaňové kaše (třeba ovesné) nebo ovocného smoothie. Jen se to s ním nesmí tak úplně přehánět.
Oříšky jsou totiž velmi výživné, kalorické, ale zároveň prospěšné, protože obsahují nejen zdravé tuky, ale i bílkoviny, více či méně kvalitních sacharidů, vlákninu, vitamíny i minerály.