9. 7. 2022
Kvašáky, neboli močáky, jsou přirozeně konzervované okurky, které prošly mléčným kvašením. Mají nakyslou chuť a na rozdíl od klasických nakládaček, které se zavařují při vysokých teplotách, obsahují kromě mnoha vitamínů, minerálů a další cenných látek i velké množství živých mikroorganismů (probiotik), které podporují trávení a udržují rovnováhu střevní mikroflóry.
Nejlepší jsou vychlazené
Receptů na kvašáky existuje spoustu a každý má nějaký ten svůj osvědčený, na který nedá dopustit. Naprostým základem jsou však pouze okurky, voda a sůl, která chrání okurky před zkažením a zároveň z nich vytáhne vodu. Ocet nepřidávejte! O kyselou chuť se postará kvašení.
Okurky klidně zvolte větší, ale hlavně zdravé! Okousané, nahnilé a jinak poškozené okurky nemilosrdně vyhoďte. Mohly by vám pokazit celou várku.
Ostatní ingredience a jejich množství už záleží jen na vás a vaší chuti. Mezi obvyklé ingredience, které se však k okurkám přidávají patří například mrkev a petržel nakrájené na kolečka, celer, chilli papričky, umyté vinné a višňové listy, listy černého rybízu, čerstvý kopr, oloupaný česnek, hořčičné semínko, křen, cibule, bobkový list, celý černý pepř a kuličky nového koření.
Tip: K přípravě kvašáků použijte klasickou jedlou kamennou sůl bez přidaného jódu a fluoru, popř. k okurkám přidejte i kousek chleba, který kvašení podpoří.
A jak na ně, na kvašáky?
Okurky, klidně i lehce přerostlé, důkladně očistěte kartáčkem a napěchujte je opravdu natěsno do kameninového hrnce, velké zavařovací sklenice nebo do jiné větší nádoby, která bude pečlivě umytá. Poté vložte ostatní suroviny a vše zalijte horkým slaným nálevem, který si velmi jednoduše připravíte tak, že v 1 litru vroucí vody necháte rozpustit zhruba jednu polévkovou lžíci soli.
Množství vody, potažmo soli samozřejmě přizpůsobte velikosti sklenice. Na hrdlo sklenice položte víčko nebo ho zakryjte celofánem či kusem látky, aby mohly unikat plyny, a okurky nechte kvasit v teple a temnu, dokud si nezískají skvělou chuť. Obvykle to trvá 7 až 10 dní.
Hotové okurky přeneste do chladu, aby přestaly kvasit, a zkonzumujte je ideálně do několika týdnů. Poměrně rychle totiž podléhají zkáze.
Pokud však chcete, aby vám okurky vydržely mnohem delší dobu, zalijte je namísto horkým nálevem nálevem studeným a nechte je delší dobu kvasit ve sklepě, v lednici nebo na jiném chladném místě.
Tip: Aby okurky byly rychleji hotové, propíchněte je před naložením na několika místech vidličkou. Díky tomu se do nich dostane snáze lák a jako bonus navíc vás neohodí, když se do nich zakousnete.
Zdroje:
- https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/vyzkousejte-recept-na-kvasaky-chutnou-vitaminovou-bombu-ktera-zlepsi-zazivani-a-imunitu
- https://primanapady.cz/clanek-46750-letni-pochoutka-okurky-rychlokvasky
- https://www.idnes.cz/hobby/domov/mlecne-kvaseni-zeleniny-recept-na-rychlokvasky.A130819_122058_hobby-domov_mce
- https://www.prozeny.cz/clanek/domaci-rychlokvasky-57083