2. 6. 2020
Cuketa je nenáročná plodová zelenina, která nevyžaduje téměř žádnou péči. Pěstovat ji můžete v záhoně i na balkoně ve velké nádobě. Důležité je jen dbát na pravidelnou zálivku a dostatek světla.
Cuketu se nebojte okořenit
I přesto, že cuketa je chuťově nevýrazná, je výbornou surovinou pro studenou i teplou kuchyni. Důležité je nebát se ji okořenit! Můžete ji připravit naslano i nasladko. Lze ji dusit, grilovat, zapékat, smažit jako řízek i připravit jako zelí nebo lečo. Výtečná je cuketová pomazánka, polévka i pizza s mozzarellou.
Velké cukety s neporušenou slupkou můžete skladovat v chladném sklepě, kde vám vydrží přes půl roku, nebo je můžete zavařit i zamrazit.
Zbaví tělo nebezpečných toxinů
Častým sběrem malých cuket podpoříte další úrodu! Rostlina je totiž v jednu chvíli schopna uživit maximálně 4 cukety. Pokud jich je na jedné rostlině více, hnijí.
Cuketa je tvořena z 90 % vodou. Zbylá procenta tvoří minerály, vitamíny, vláknina a jiné cenné látky, které mají blahodárný vliv na lidské zdraví. Pomůže při revma, bolestech kloubů i při problémech se zácpou. Posílí imunitu, ochrání srdce, dodá energii, zlepší koncentraci a činnost mozku.
Je skvělou zeleninou při redukční dietě i v době těhotenství. Vysoký obsah kyseliny listové pozitivně ovlivňuje vývoj miminka. Z těla pomůže vyloučit škodlivé látky a chrání před rakovinou.
Cuketám dopřejte prostor
Výběr stanoviště pro výsadbu cuket je zásadní. Cukety sázejte na dostatečně slunné a teplé místo nebo do mírného polostínu, chraňte je před větrem a každé rostlině dopřejte dostatek prostoru. Mnoho rostlin vedle sebe a nedostatek světla vede ke vzniku plísní. Půdu obohaťte o kompost.
Záhon je vhodný pokrýt černou mulčovací netkanou textilií, která zabrání uniku tepla z půdy, zamezí růstu plevelu a zralé cukety ochrání před plísní. Cukety na vlhké zemi totiž velmi snadno zplesniví.
Mladé cukety položte po odkvětu na kámen, dlaždici nebo slámu a zalévejte je pouze ke kořenům. Předejdete jejich hnití.
Sazenice pravidelně zalévejte. Ideálně dešťovou vodou nebo vodou odstátou. Jakmile nasadí plody, zálivku i přísun živin zvyšte.
Mladé cukety jezte se slupkou
Cukety sbírejte, když jsou ještě mladé a malé. Jsou chutnější, šťavnatější, obsahují mnohem více cenných látek než cukety velké a můžete je jíst i se slupkou, ve které je ukryto nejvíce živin. Cukety, které jsou velké, mají silnou slupku a na poklep znějí dutě, jsou vhodnější na dlouhodobé skladování.