30. 9. 2021
Zatímco jemnější a mladší balsamikové octy se hodí zejména pro studenou kuchyni (saláty, dresinky apod.), ty starší a vyzrálejší druhy jsou opravdovým skvostem. Často jsou totiž tak chutné, že je třeba v Itálii popíjejí jen tak s ledem. Že si tuhle „lahůdku“ nedokážete představit? Pak jste pravděpodobně ještě krále mezi balsamikovými octy neochutnali.
Výroba balsamikového klenotu se řídí přísnými pravidly
Králem mezi balsamikovými octy je nepochybně ten z okolí Modeny nebo provincie Reggio Emilia. První zmíněný se vyrábí z vinného moštu odrůd Trebbiano a Lambrusco a zraje v dřevěných sudech nejméně dvanáct let. Systém dolévání z větších do menších sudů a kombinace různých velikostí a dřeva, ze kterých jsou sudy vyrobeny, zajišťují octu nezaměnitelnou chuť a aroma.
Použité sudy ovlivňují chuť a vůni
Na výrobu sudů, ve kterých balsamikový ocet z Modeny zraje, je použito výlučně dřevo dubu a kaštanu. Často ale můžete narazit taky na třešeň, která dodává octu nasládlou chuť. Výjimkou není ani jalovec, který octu pro změnu propůjčuje výraznější vůni. Aroma octa závisí zejména na pořadí druhů a stáří sudů, konečný nádech ale dodává octu zejména poslední soudek.
Mohlo by vás zajímat: Čím je balzamikový ocet starší, tím hustější má konzistenci a jeho chuť sládne. Za nejkvalitnější aceto balsamico můžete klidně zaplatit i několik tisícovek.
Jak vybrat opravdovou pochoutku?
Při výběru a nákupu balsamikového octa se zaměřte zejména na jeho složení. Hlavní ingrediencí by měl být hroznový mošt. Pokud je hlavní ingrediencí vinný ocet a mošt až na druhém místě, pak je to s kvalitou už o něco horší, ale stále může jít o relativně slušné produkty v závislosti na poměru ingrediencí.
Pokud je ale u vybraného produktu použit vinný či jiný ocet (například jablečný), který je navíc upravený pomocí hroznové šťávy, umělých příchutí a potravinářských barviv tak, aby napodoboval chuť skutečného balzamikového octa, raději se poohlédněte po jiném výrobku.
Zajímat by vás samozřejmě mělo i místo původu octa a taky jeho hmotnost. Pamatujte, že čím je balsamica méně a je hustší a dražší, tím je kvalitnější. Pokud v běžných super a hyper marketech nepochodíte, vydejte se do specializovaných prodejen, kde vám s nákupem poradí, případně nechají jednotlivé produkty ochutnat.
Kam se balsamiko hodí?
Čím kvalitnější a hustší ocet zakoupíte, tím opatrněji s ním v kuchyni nakládejte. U těch nejkvalitnějších produktů stačí opravdu jen pár kapek. Pokrm tak jednoduše dochutíte a zároveň octa nespotřebujete mnoho, proto vám s přehledem vydrží klidně i několik měsíců až let. A kam všude se balsamikový ocet hodí? Kromě salátů třeba k méně výrazným sýrům, ale i ovoci, rybám, na marinády či dipy, ale použít jej můžete i na maso nebo mořské plody.
Použité zdroje:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Balzamikov%C3%BD_ocet
- https://www.vitalia.cz/clanky/tradicni-balzamikovy-ocet/#h22
- https://www.jimeto.cz/balsamico/