25. 2. 2021
Digestoř je nepostradatelná součást téměř každé kuchyně. Pohlcuje mastnotu, eliminuje nepříjemné pachy i výpary, které vznikají při vaření, a zároveň předchází tvorbě plísní. Hlavním předpokladem pro její správné fungování je však pravidelná údržba, která zahrnuje nejen čištění vnějšího pláště digestoře, ale hlavně pravidelné čištění filtru.
Zanesený filtr digestoř může být příčinou požáru!
Pravidelné čištění filtru by nemělo být v žádném případě opomíjeno! Pokud je filtr digestoře zanesený velkým množstvím tuku, prachem a nejrůznějšími nečistotami, tak nemůže dostatečně plnit svou funkci. Což se podepíše nejen na nižším výkonu digestoře, ale i na její hlučnosti. V nejhorším případě může být dokonce i příčinou požáru a zdravotních problémů.
Čištění vnějšího pláště digestoře
Vyčistit vnější plášť digestoře není nic složitého. Vždy se však ujistěte, že používáte čisticí prostředek, který je vhodný právě pro vaši digestoř. Zatímco na plastové povrchy vám obvykle postačí jemný hadr a voda se saponátem, na nerez a měď jsou potřeba speciální prostředky, které digestoř zbaví mastnoty i nejrůznějších nečistot. Bez nutnosti drhnutí nebo použití drátěnky, která by mohla povrch digestoře poškrábat.
Čištění filtru digestoře
Druhou neméně důležitou částí úklidu by mělo být čištění filtru, které může probíhat hned několika způsoby. Vždy se však řiďte pokyny výrobce a zohledněte, jestli je vaše digestoř vybavena kovovým nebo textilním tukovým filtrem.
Kovový tukový filtr
Kovový tukový filtr je nutné čistit minimálně jednou za dva měsíce a většinou ho velmi snadno vyčistíte v myčce na nádobí, kde se o mastnotu a nečistoty postará vysoká teplota. Pokud však myčku doma nemáte, můžete použít suroviny, které máte běžně doma.
Všemocná jedlá soda
Jedlá soda je při čištění digestoře skvělý pomocník. Spolu s teplou vodou si během několika minut poradí si s nečistotami, usazeninami i s mastnotou. A jak na to?
Do velkého hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu. Jakmile voda začne vařit, vypněte sporák a do hrnce nasypte velký sáček jedlé sody. Sodu důkladně rozmíchejte a filtr vložte do roztoku. Mastnota by měla zmizet po několika minutách.
Pokud je však kovový filtr tak zanesený, že jedlá soda nepomohla, vsaďte na silnější kalibr. Filtr namočte do roztoku, který si přípravíte z 3,5 litru horké vody a půl hrnku amoniaku. Nezapomeňte však větrat! Amoniak silně zapáchá a dráždí sliznice.
Textilní tukový filtr
Textilní tukové filtry, který obsahují zejména levnější typy digestoří, nejsou omyvatelné, a tudíž je nutné je po zhruba 100 hodinách provozu vyměnit. V případě nouze se však můžete pokusit filtr ručně vyprat. Počítejte však s tím, že už první vyprání může vést k narušení struktury látky a ke ztrátě schopnosti zadržovat nečistoty.