16. 8. 2021
Jitrocel dostal své jméno podle své jedinečné vlastnosti. Dokáže totiž zacelovat rány, kvůli čemuž se stal oblíbenou součástí lidového léčitelství i lékárniček našich babiček. Bylinka je nicméně známá už od raného středověku. Kromě téhle vlastnosti dokáže též hubit bakterie a zmírňovat bolest způsobenou otravným hmyzem nebo popáleninou.
Jitrocel je též přírodním prostředkem proti zácpě a skvěle si poradí i s dalšími zažívacími potížemi. Za tímto účelem se využívají především semena jitrocele indického, která se dají běžně zakoupit pod názvem psyllium. Velmi podobné využití mohou mít ale i semena jitrocele většího, případně jitrocele kopinatého.
Bylinku můžeme též macerovat nebo z ní připravovat nejrůznější sirupy pomáhající od dráždivého kašle nebo dýchacích potíží. Jitrocel dokonce ulevuje při chronickém zánětu průdušek a ledvin i astmatu. Dále též pročišťuje krev a pomáhá od bolesti v krku jako přírodní kloktadlo. Pokud vás trápí bolest zubů, zkuste rozkousat kousek kořene jitrocele. Bolest by měla během malé chvilky polevit.
Velkou předností jitrocele je i skutečnost, že ho můžete bez obav kombinovat s léčivkami podobných vlastností (např. mateřídouška, fenykl, podběl) nebo užívat samostatně a to i dlouhodobě, protože nemá žádné vedlejší účinky. Mezi jeho účinné látky patří například vitamín C, kyselina křemičitá a fenolová, xantofyl nebo rostlinná antibiotika.
Abyste z jitrocele dostali maximum…
V Česku rostou tři druhy jitrocele – jitrocel kopinatý, větší a prostřední. Nejúčinnější je právě jitrocel kopinatý, jehož typické listy (někdy i semena) sbíráme od června do srpna, nejlépe předtím, než rostlina vykvete. Úbytek léčivých látek v rostlince ale ani po rozkvětu není nijak dramatický, takže ho můžeme sbírat prakticky celou sezónu.
Sběrem však celý proces nekončí. Protože je bylinka poměrně náchylná na zapaření a následné zplesnivění, je potřeba ji sušit hned po sesbírání a to buď na sluníčku, nebo pod umělým světlem a do maximální teploty 40 stupňů Celsia. Aby se bylinka kvalitně prosušila a my v ní uchovali maximum léčivých látek, je potřeba ji sušit v tenkých, nejvýše 5 cm silných vrstvách.
Náš tip: Po usušení jitrocel uchovávejte v dobře uzavřených nádobách, kde bez obavy vydrží i několik dlouhých měsíců.
Jak využít jitrocel?
Mladé lístky jitrocele můžete přidávat do salátů, špenátu nebo jako přílohu k masu, či těstovinám. Skvělý je i v omáčkách nebo zeleninových polévkách. Připravit z něj můžete taky chutné pesto a mladá květenství, tedy poupátka jitrocele, můžete naložit do octa či jako kapary.
Pokud jste jitrocel usušili, snadno si z něj připravíte chutný čaj. Potřebovat budete jenom 1 vrchovatou lžičku sušeného jitrocele a 250 ml vroucí vody. Čaj popíjejte několikrát denně jako prevenci nebo do odeznění problémů. Z jitrocelových lístků si ale můžete připravit též sirup, který čistí krev a pomáhá léčit kašel a nachlazení. ·
Umyté listy nakrájejte na kousky a vložte po zhruba centimetrových vrstvách do sklenice. Každou jednotlivou vrstvu prosypejte vrstvou cukru nebo prolijte medem. Vše řádně stlačte a nechte odpočívat na teplém a slunečném místě zhruba 10 dní. Poté jitrocel přeceďte, vymačkejte listy a sirup skladujte v lednici.
Z jitrocele můžete připravit též nálev nebo kloktadlo. Skvělý je totiž nejen k vnitřnímu, ale i vnějšímu použití. Ve formě obkladů ho stačí přiložit na popálené nebo poraněné, či poštípané místo. Úleva se dostaví prakticky okamžitě.
Použité zdroje:
- https://www.dtest.cz/clanek-1323/leciva-sila-rostlin-jitrocel-kopinaty-plantago-lanceolata-l
- https://www.vitaminybezcenzury.cz/rostlinne-extrakty/jitrocel-kopinaty
- https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-jitrocel-tipy-recepty.html
- https://www.zdravinadlani.cz/lecive-rostliny/jitrocel-kopinaty-a-vetsi