28. 2. 2025
Karambola, jinak také čínská hvězdice, je exotický druh ovoce, který se stále častěji objevuje i na pultech našich obchodů. Plod má žlutou nebo zelenou barvu a po nakrájení na plátky vytváří charakteristickou pěticípou hvězdu. Má sladkou až mírně kyselou chuť a je plný prospěšných látek, které mají pozitivní vliv na zdraví.
Ideální při redukční dietě
Karambola je velice zdravá, neboť obsahuje spoustu vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Posílí vaši imunitu i kosti, má pozitivní vliv na trávení, detoxikuje tělo a snižuje riziko vzniku některých srdečních chorob.
Zasytí, potlačí chuť na sladké, zrychlí metabolismus a díky malému množství kalorií a vysokému množství vlákniny vám pomůže zhubnout. Snižuje pocity úzkosti a podporuje zdravý spánek.
Karambolu není nutné loupat
Karambola je velmi šťavnatá a osvěžující. Její chuť je závislá na druhu i na stupni zralosti a připomíná kombinaci jablek s citrusy. Nejčastěji se jí čerstvá v nejrůznějších exotických salátech nebo jako ozdoba zmrzlinových pohárů a nápojů. Připravit si z ní však můžete i vynikající a zdravé smoothie, marmeládu nebo koláč či dort.
Karambola se jí celá, včetně slupky. Před konzumací ji však nezapomeňte pořádně opláchnout a odřízněte její konce, popřípadě i její hnědé hrany. Karambolu nakrájejte na tenké plátky a odstraňte z ní semena.
Pěstování karamboly je obtížné
Hnědá semena, které naleznete uprostřed karamboly, můžete jíst spolu s dužinou nebo si je můžete zkusit zasadit a vypěstovat si z nich zajímavou pokojovou rostlinu, která vám při správné péči může až třikrát do roka plodit. Rostlina však vyžaduje vyšší teplotu a vlhko, proto je vhodné pěstovat ji ve skleníku nebo v teplých vnitřních prostorách.
Věděli jste, že šťáva z karamboly je také velmi účinný čisticí prostředek? Pár kapek pomůže vyleštit mosaz a odstranit odolné skvrny.
Semena karamboly sázejte do kyprého a na živiny bohatého substrátu a květináč umístěte na teplé a slunné místo. V létě je ideální jižní okno, kam sluneční paprsky dopadají minimálně 6 až 8 hodin.
V zimě je vhodné rostlině přisvětlovat umělým osvětlením. Teplotu udržujte mezi 20 a 30 stupni Celsia a vlhkost vzduchu okolo 60 %. Pokud teplota klesne pod 18 stupňů Celsia, rostlina může uhynout!
Se zálivkou to nepřehánějte. Rostlině vyhovuje pravidelná a mírná. Trvalé přemokření nesnáší a může vést k hnilobě kořenů a následnému úhynu.
Zdroje:
- https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/karambola-v-nasem-jidelnicku-ochutnejte-ji
- https://hnojik.cz/karambola/
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/18910-karambola-je-krasne-ovoce-ale-muze-byt-i-nebezpecna
- https://www.gastrofresh.cz/karambola-jak-chutna-a-jak-toto-ovoce-jist/
- https://zdravopedie.cz/ovoce/karambola