Jste zde

Mochyně neboli physalis: Vypěstujte si lahodné lampionky! jen pozor na záměnu

mochyně peruánská Zdroj: Bigstockphoto
Vypěstujte si s námi mochyni peruánskou. Jedlou příbuznou mochyně židovské, jejíž zářivě oranžové lampiónky na podzim rozzáří kdejakou dekoraci.

9. 6. 2021

Physalis, jinak také mochyně peruánská, je nenáročná, ale u nás poměrně neznámá rostlina, která na podzim plodí zdravé a velmi chutné plody. Malé lampiónky s bobulí uvnitř jsou však velmi často používány jen jako dekorace, což je velká škoda! 

bigstock-physalis-peruviana-fruit-phys-401915744.jpg

mochyně židovská
Zdroj: 
Bigstockphoto
Pozor na záměnu s mochyní židovskou, která je určená primárně k dekoraci.

Mochyně nevyžaduje téměř žádnou péči

Mochyně peruánská je sice tropická rostlina, ale pěstovat ji lze i u nás. Jelikož je však zvyklá na teplo a dostatek světla, lze ji pěstovat jen jako letničku. Naši vlhkou a chladnou zimu nezvládá a vymrzá. 

bigstock-fruits-of-cape-gooseberry-the-418855456.jpg

mochyně na zahradě
Zdroj: 
Bigstockphoto
Plody mochyně si můžete zakoupit v každém větším supermarketu. Velmi snadno si je však můžete vypěstovat i na své vlastní zahradě.
 

Mochyně se pěstuje podobně jako rajčata. Ideální doba pro výsev je od druhé poloviny března. Ven ji pak můžete vysazovat v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Rostlině vždy však dopřejte půdu s dostatkem živin a najděte jí slunné stanoviště, které bude chráněné před větrem! 

Plody konzumujte pouze zralé, jinak hrozí otrava!

Plody mochyně peruánské dozrávají během podzimu, když uschne ochranný obal a uvnitř se objeví sytě žlutá až oranžová kulička, která se pyšní nejen pozitivním vlivem na zdraví, ale i skvělou chutí. 

bigstock-delicious-vanilla-cake-in-a-cu-239152165.jpg

physalis na dortu
Zdroj: 
Bigstockphoto
Physalis se velmi často používá ke zdobení dortů, moučníků i alkoholických drinků. 

Chuť plodů je velmi specifická a jen těžko se dá popsat. Někomu vzdáleně připomínají jahody a ananas, jinému zase svou chutí připomínají mandarinku a kiwi. Celkově jsou však plody velmi osvěžující a mají sladkokyselou chuť

Plody se dají jíst syrové i sušené a velmi jednoduše z nich můžete připravit marmelády, kompoty, čatní i zmrzlinu. Přidat je však můžete i do smoothie nebo třeba do vašeho oblíbeného koláče.

Elixír mládí

Plody se pyšní vysokým obsahem vitamínů i minerálních látek. Posilují imunitu i psychickou odolnost, snižují krevní tlak, chrání ledviny i játra, zlepšují zrak a pomáhají při zánětu močových cest i trávicího traktu. Zpomalují proces stárnutí a jsou skvělou prevencí některých druhů rakoviny. 

Pozor na záměnu! 

Mochyni peruánskou můžete velmi snadno zaměnit s mochyní židovskou, které se běžně vyskytuje ve volné přírodě v křovinách, v rumištích i kolem zahrad. Na rozdíl od mochyně peruánské jsou však její plody jedovaté a používají se pouze k dekorativním účelům! Při pěstování a samotném sběru si proto všímejte barvy květů, barvy ochranného obalu i barvy bobulí

Zatímco lampiónek i plod u dekorativní mochyně je výrazně oranžový, u mochyně peruánské má ochranný obal nevýraznou šedozelenou barvu a plod je spíše žlutooranžový. 

Zdroj: Zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3   

Související články