Jste zde

Morek: (Ne)tradiční surovina, kterou můžete servírovat kojencům i jako sladké řezy

upečený morek Zdroj: Shutterstock
Dejte šanci morku! (Ne)tradiční surovině plné vitamínů a zdraví prospěšných látek, se kterou neumíme, nebo často jen nechceme pracovat.

22. 9. 2023

Kostní dřeň, lidově morek, je měkká tkáň uvnitř dlouhých kostí savců, která na první pohled nevypadá nijak lákavě. V kuchyni je však velmi ceněná a právem je považována za zdravou a velmi chutnou surovinu. Tak pojďte společně s námi poznat její zdravotní benefity a připravte si z ní dnes už skoro zapomenutý recept našich babiček. Sladké morkové řezy vás mile překvapí.

shutterstock_144308527.jpg

upečený morek
Zdroj: 
Shutterstock
Vychladlý upečený morek, který vyšleháte s trochou soli a s čerstvě mletým pepřem do bílé pevné pěny, nahradí máslo. A neochucený ho můžete přidat i do dětských příkrmů.

Morek: Pokrmům dodá chuť i sílu

Morek je nejen chutný, ale také velice zdravý. Obsahuje zdravé tuky a ohromné množství vitamínů i minerálních látek, které mají pozitivní vliv na celý organismus. Podpoří vaši imunitu, zmírňuje bolesti kloubů, zlepšuje zdraví kůže i pevnost kostí a urychlí proces hojení zlomenin. Podporuje zdraví mozku a pomáhá předcházet cukrovce, nemocem srdce i rakovině. 

shutterstock_2128033517.jpg

morkové kosti
Zdroj: 
Shutterstock
Morkové kosti jsou nepostradatelnou surovinou pro přípravu silného vývaru, tzv. demi-glace. 

Nenechte se odradit

V minulosti byl morek velmi oblíbenou a relativně levnou surovinou. Babičky z něj připravovaly silný a zdravý vývar, chutné morkové knedlíčky i pomazánku na topinky. Upečený, vychladlý a našlehaný morek se solí používaly místo másla, a dokonce z něj pekly i sladké řezy. Postupem času však recept na tyto řezy upadl tak trochu v zapomnění. A to je velká škoda, protože chutnají opravdu skvěle! 

Dezert z morkových kostí, který prospěje vašemu zdraví

Připravit si sladké morkové řezy není nic těžkého. Většinu surovin máte určitě doma a morkovou kost seženete v každém lepším řeznictví. Bývá většinou nařezaná na menší špalíčky 5 až 10 cm dlouhé a vybrat si můžete mezi stehenní kostí býka, krávy či jalovice. Popřípadě lze sehnat i kost telecí nebo vepřovou, ale morek uvnitř není tak kvalitní. 

Co budete potřebovat: 6 housek, 140 g morku, 140 g mandlí, 140 g cukru, špetku skořice, 4 žloutky, 400 ml smetany, citronovou kůru, 2 lžíce polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 50 ml třešňovice.

A jak na to: Kosti pečte zhruba půl hodiny na 80 stupňů Celsia. Jakmile se morek uvolní, vyjměte ho a nechte ho zcela vychladnout. Z vychladlého morku, mandlí, cukru a třešňovice pak následně ušlehejte světlou směs. 

shutterstock_764186164.jpg

morkový dezert
Zdroj: 
Shutterstock
Morkové řezy, které naservírujete v morkových kostech, překvapí nejen svým vzhledem, ale i svou vynikající chutí.

V mezičase si v troubě upečte housky nakrájená na kostičky, posypané moukou a polité máslem. Až budou opečené dozlatova, smíchejte je se smetanou, žloutky, skořicí i citronovou kůrou, a nechte je nasáknout. 

Polovinu nasátých houskových kostiček rozložte do vymazané a vysypané formy. Na tuto vrstvu pak dejte morkovou směs a na závěr opět přidejte vrstvu houskových kostiček.

Dezert pečte na 180 stupňů Celsia zhruba 25 minut. 

Tip: Dezert můžete péct nejen v klasické dortové formě, ale i v morkových kostech. Před použitím je však několikrát vyvařte v osolené vodě s trochou octa.

Zdroje: 

  • https://www.apetitonline.cz/recept/morkove-rezy
  • https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/morkove-rezy-zkuste-jak-nejlepe-chutna-praha.A110405_084203_dobra-chut_pks
  • https://biolekar.cz/kostni-morek-ma-neuveritelne-prinosy-pro-zdravi/
  • https://www.jimeto.cz/morek-je-studnici-zdravi-prospesnych-latek-muzete-jim-nahradit-napriklad-maslo/
  • https://www.apetitonline.cz/suroviny/morkova-kost-delikatesa-i-zdroj-energie-se-kterou-bude-vas-vyvar-jeste-lepsi
  • https://forbes.cz/slava-morku-kovbojske-maslo-superpotravina-pro-kojence-i-pochoutka-pozitkaru/
  • https://vary.rozhlas.cz/morek-se-vraci-do-ceskych-kuchyni-vhodny-na-vyvar-i-do-sladkych-rezu-7804248

Související články