26. 2. 2022
Klasické hrníčkové knedlíky s čerstvými bylinkami
Základní recept na hrnkové knedlíky je jednoduchý a časově nenáročný. Navíc na knedlíky budete potřebovat jenom pár surovin. Příprava hrnkových knedlíků je navíc neuvěřitelně snadná a zvládnete ji i bez předchozích zkušeností.
Potřebovat budete:
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 rohlíky
- Sůl
- Sádlo nebo máslo na vymazání hrnků
- Čerstvě nasekané bylinky (např. petrželka, libeček, pažitka apod.)
Jak na to:
Připravte si větší misku, do které prosejete mouku a sůl. Tenhle krok nepřeskakujte! Pokud byste tak učinili, do mouky nedostanete tolik vzduchu a knedlíky nebudou nadýchané.
V druhé misce si vyšlehejte žloutky s mlékem. Jakmile bude směs homogenní, pomalu k ní začněte přisypávat mouku. Výsledek by mělo být řídké těsto. Pečivo si nakrájejte na malé kousky a vmíchejte do těsta.
Bílky vyšlehejte do tuhého sněhu a následně je opět zamíchejte do těsta. Nakonec do těsta vmíchejte i nasekané bylinky. Vedle si nachystejte čtyři hrnečky, vymažte je máslem nebo sádlem a vysypejte hrubou moukou. Těstem je naplňte zhruba do dvou třetin.
Hrnky s těstem položte do většího hrnce s vodou. Pamatujte ale, že voda by neměla sahat víše, než do poloviny hrnků. Vařte zhruba půl hodiny. Jakmile se na hrnku vytvoří vysoká a na omak tuhá čepice, knedlíky jsou hotové. Nechte je vychladnout, vyklopte a nakrájejte na kolečka, jak jste zvyklí.
Hrníčkové knedlíky z mikrovlnky s „prdopečem“
Toužíte po opravdu nadýchaných knedlících? Přidejte do základního těsta jednu specifickou surovinu. Jde samozřejmě o prášek do pečiva, díky kterému se knedlíky doslova rozplynou na jazyku.
Potřebovat budete:
- 90 gramů starého pečiva (2 rohlíky nebo 4 plátky toustového chleba)
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 2 vajíčka
- čerstvé bylinky
- špetku soli
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 4 lžičky rostlinného oleje
Jak na to:
V první řadě si připravte pečivo, které nakrájejte na asi centimetrové kostičky. Kostičky vhoďte do mísy, kam přesejete mouku a prášek do pečiva. Rozklepněte sem vajíčka, přilijte mléko, nasekané bylinky a důkladně promíchejte. Výsledkem bude poměrně tuhé těsto, což ale není na škodu.
Hrnky vylijte olejem a vysypejte hrubou, nebo polohrubou moukou. Těsto rozdělte do připravených hrnků (zhruba do 2/3) a hrnky přesuňte do mikrovlnné trouby. Nastavte výkon na 650-700W a ohřívejte přesně 6 minut.
Po této době zapíchněte do některého z hrnků špejli. Pokud na ní ulpívá těsto, pokračujte v ohřevu další minutku nebo dvě. Jakmile jsou knedlíky hotové, vyklepněte je z hrnku, nakrájejte na kolečka a ihned podávejte. Chladnutím totiž ztrácí své nadýchané kouzlo.
Vaření bez vážení: Jak si poradit bez kuchyňské váhy a odměrky
Hrnkové knedlíky s karotkou
Že už vás nudí klasické knedlíky a rádi byste je doplnili o nějakou tu surovinu navíc? Co tahle zkusit následující recept, ve kterém nechybí čerstvé bylinky a lahodná karotka.
Potřebovat budete:
- 250 g hrubé mouky
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 2 starší rohlíky
- 2 polévkové lžíce strouhané karotky
- Čerstvé bylinky
- Špetku soli
- Sádlo na vymazání hrnečků
Jak na to:
Žloutky si oddělejte od bílků a připravte si větší mísu. Do ní nalijte mléko, přidejte sůl a žloutky a pomalu promíchejte. Rohlíky si nakrájejte na maličkaté kostky a v další misce vyšlehejte sníh.
Do základu těsta přisypejte knedlíky, přidejte sníh, nasekané bylinky a na úplný závěr nastrouhanou karotku. Důkladně promíchejte a vrhněte se na přípravu hrnečků, ve kterých budete knedlíky vařit.
Ty opět vytřete tukem a vysypejte hrubou moukou. Těstem je naplňte zhruba do dvou třetin a vařte ve vodní lázni zhruba půl hodiny. Aby se těsto prohřívalo rovnoměrně, můžete vrchní část hrnečků překrýt alobalem.
Použité zdroje:
- https://prosvet.cz/nejlepsi-hrnkove-knedliky-vsech-dob-zvladne-je-opravdu-kazdy-a-od-te-doby-jiz-nebudete-delat-jine-proc-se-trapit-s-klasickymi-recepty-kdyz-to-jde-mnohem-jednoduseji-staci-par-veci-a-priloha-k-omac/
- https://www.kucharkaprodceru.cz/knedlik-z-mikrovlnky/
- https://www.apetitonline.cz/recept/hrneckove-knedliky-0