18. 11. 2023
Máslový ležák
Kdy jindy začít maraton Harryho Pottera než u příležitosti deštivého podzimu? Pokud si lámete hlavu nad tím, co budete během něj popíjet, máme pro vás jeden tematický tip. Tím je maličko upravený máslový ležák, ve kterém sice pivo nenajdete, zato vás v něm zahřeje oblíbený rum.
Co budete potřebovat?
- 0,5 l plnotučného mléka,
- ¼ kostky másla,
- 4 lžíce hnědého cukru,
- 2 kávové lžičky vanilkové esence,
- špetku skořice,
- hnědý rum
Jak na to?
Připravte si menší hrnec s tlustým dnem. Vysypejte do něj cukr, který rozvaříte s máslem. Vznikne vám karamel, do kterého vlijte mléko, zamíchejte skořici a vanilkovou esenci. Tu můžete nahradit vanilkovým cukrem.
Všechno důkladně promíchejte a nechte provařit. Jakmile vypnete sporák, zamíchejte do máslového ležáku ještě oblíbený rum nebo třeba vaječný koňak. Množství upravte dle aktuální nálady (a délky kouzelnického maratonu :).
Vyzkoušejte taky tenhle recept: Uvařte si doma máslový ležák: Legendární nápoj z Harryho Pottera
Svařené pivo
Že je na pivo během podzimu už dost zima? Na to svařené nikoliv! Pokud už vám leze klasický svařák krkem, zkuste právě svařené pivo. Jeho netradiční úprava vás příjemně překvapí a hosty zajisté náležitě potěší. Recept na svařené pivo přišel z Polska, velké oblibě se začíná těšit také u nás. Na jeho přípravu navíc potřebujete jen několik málo surovin.
Co budete potřebovat?
Jak na to?
Oblíbené pivo vylijte do hrnce a ochuťte ho skořicí, hřebíčkem a badyánem. Nápoj ohřejte, ale rozhodně ho nevařte. Byla by škoda přijít o všechen alkohol. Horké pivo zamíchejte a přelijte do sklenice, kterou můžete ozdobit plátkem pomeranče nebo jablka. Na závěr přidejte dvě vrchovaté lžíce medu.
Mohlo by vám zachutnat: Nejlepší domácí svařák: Potřebovat budete ponožky i plody pimentovníku
Karamelové potěšení
Tahle sladká dobrota potěší i děti, které mohou navíc pomáhat s její přípravou. Následující recept sice patří mezi maličko náročnější, výsledek vás ale zaručeně potěší a příjemně překvapí. Surovin zde není mnoho, na přípravu si ale vyčleňte minimálně půlhodinku.
Co budete potřebovat?
- 1 šálek ohřáté smetany
- ¼ šálku ohřáté jablečné šťávy
- 2 šálky cukru
- 2 lžičky másla
- 3 šálky mléka
Jak na to?
Jako první si zahřejte smetanu. Ve vedlejším hrnci s tlustým dnem rozpusťte připravený cukr. Jakmile se začne cukr rozpouštět, začněte ho opatrně šlehat ručním šlehačem nebo metličkou. Jakmile se všechen cukr promění na karamel, můžete velmi pomalu přidávat teplou jablečnou šťávu.
Poté, co směs přejde varem a spojí se, snižte teplotu a přidejte teplou smetanu. Opět pomalu zašlehejte a přiveďte do bodu varu. V téhle fázi přidejte dvě lžičky másla, a jakmile se rozpustí, dolijte nápoj mlékem.
Ochutnejte také: Netradiční horké nápoje: Vychutnejte si teplé banánové smoothie nebo svařené pivo
Chilli čokoláda
Patříte mezi milovníky pikantních jídel? A co takhle vyzkoušet i pikantní podzimní nápoj? Pokud vás už nudí klasická horká čokoláda, zkuste tu se špetkou kajenského pepře. Kromě toho, že se jedná o ideální nápoj na studené podzimní večery, kajenský pepř rozehřeje i vaše vnitřní smysly a chuťové pohárky. Pustíte se do malého experimentu?
Co budete potřebovat?
- ½ šálku plnotučného mléka
- ¼ šálku smetany na šlehání
- ½ čajové lžičky kajenského pepře
- 200g nalámané kvalitní mléčné čokolády
Jak na to?
Všechny ingredience (vyjma čokolády) přidejte do hrnce a ohřejte. Jakmile se vzájemně spojí, nalámejte k nim mléčnou čokoládu a míchejte, dokud se nerozpustí. Na závěr stačí nápoj přelít do pohárů z hrubého skla a počkat, dokud čokoláda maličko nezchladne. Zdobit můžete šlehačkou a kakaem.
Dýňové latté se zázvorem
Co by to bylo za podzim bez typického dýňového latté? Pokud se vám za něj nechce utrácet v kavárně nehorázné sumy, připravte si ho doma. Dochutit ho můžete voňavým kořením, které vám zkrátí čekání na nejkrásnější svátky v roce.
Co budete potřebovat?
- 80 g dýňového pyré
- dvě lžíce medu
- špetku skořice
- špetku sušeného zázvoru
- mletý kardamom
- 300 ml mléka
- 120 ml silné kávy
Jak na to?
Protlačte pyré sítkem, aby v kávě nezůstaly kusy dýně. Do pyré přimíchejte med a všechno koření. Směs rozdělte do tří sklenic. V téhle fázi nalijte na pyré napěněné horké mléko a na závěr dolijte espressem. Zdobit můžete opět šlehačkou, na kterou nasypete rozpustnou kávu.
Použité zdroje:
- https://www.frekvence1.cz/clanky/jidlo-piti/netradicni-horke-napoje-kterymi-rozhodne-udelate-dojem.shtml
- http://www.designlive.cz/clanek/tri-recepty-na-podzimni-napoje-zahreji-a-dodaji-energii-15-09-30
- https://www.dareckyodsrdce.cz/blog/potrebujete-zahrat-pripravte-si-netradicni-podzimni-napoj
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/4265-recept-horky-napoj