Hrát si, bavit se a co nejméně utrácet. To je současná filosofie obyvatelů českých domácností. Hospodářská krize postihla peněženky, ale touhy po originalitě a smyslu pro humor se příliš nedotkla. Jak si Češi v současnosti vybavují kuchyně?
30. 7. 2013
Skupinka britských obchodníků a recesistů nedávno přišla s originálním nápadem, který jim zatím docela slušně vydělává. Nikomu z nich se příliš nelíbily obvykle fádní vzory většiny kuchyňských talířů, a tak se rozhodli dát na ně výjevy z oblíbených pornofilmů osmdesátých let. Zakoupit si tak lze talíře s názvem Suzanne a Tony na gauči nebo Piknik s Leslie a Denise. Celý projekt se jmenuje trochu dvojsmyslně – Dirty Dishes, tedy Špinavé talíře, nebo, chcete-li, Neslušné talíře.
Celý článek o tomto neobvyklém podnikatelském počinu si můžete přečíst zde: OBRAZEM: Unikátní talíře nabízí oběd s pornohvězdou
Originalitou překypují nejen výrobci talířů. Bláznivé nápady mají i ti, kdo navrhují příbory. Krájet maso se dá třeba tureckou šavlí, nožem s rukojetí vyrobené ze stranového klíče, jídlo potom lze nabodnout na univerzální lžíci zakončenou vidličkovými hroty.
Tenhle kus příboru zřejmě vymyslel milovník těstovin. Ty se, jak známo, jí vidličkou a lžičkou. S lžícovidličkou tak máte vše potřebné pohromadě. Zdroj: OpenCage.info
Ačkoliv většina těchto vychytávek pochází ze zahraničí, Češi si je oblíbili. Není divu. Celkově v nákupech do kuchyně šetří, ovšem spíše u větších položek. Průměrně za kuchyňskou linku utratí 30 tisíc korun, což je nejméně za poslední roky. Účty za drobnější vybavení však krize moc nesrazila.
Vaření postaru se vrací do módy
Co se týká kuchyňských dekorací, velkým hitem jsou nyní hodiny složené z příborů, na nichž místo velké a malé ručičky ukazují čas vidlička a lžíce. Boom prožívají i praktičtější předměty, které pomáhají čelit „přeéčkovanému“ světu tím, že pomáhají v přípravě domácích pokrmů.
Hitem mezi takovými spotřebiči je třeba šunkovar nebo veleúspěšná remoska, mobilní minitrouba, jež vzešla v polovině dvacátého století z dílny českého technika Oldřicha Homuty. Po celé Evropě se dodnes prodaly miliony kusů tohoto produktu.
Podobně laděný článek jsme vám již nabídli:
Nenechte si ujít zajímavé soutěže a sledujte náš Facebook. Díky němu vám neutečou další tipy pro vaření a kuchyně.