Jste zde

Novoroční česnečka: 3 recepty, aby vás méně bolela hlava

česnečka s parmazánem Zdroj: Shutterstock
Postaví vás na nohy po bujaré noci a vašemu tělu dodá spoustu vitamínů i minerálů. Uvařte si spolu s námi poctivou česnečku s pořádnou dávkou česneku. Máme pro vás 3 skvělé a jednoduché recepty.

31. 12. 2022

Česneková polévka neboli oukrop je velmi oblíbená polévka, na jejíž přípravu potřebujete kromě česneku jen brambory a chleba. Velmi snadno ji však můžete vyšperkovat podle svého gusta. Tady je několik tipů a receptů od nás. 

Pamatujte! Léčivá síla polévky závisí na kvalitě i množství česneku a na délce jeho tepelné úpravy. Čím déle česnek vaříte, tím více látek ztratíte

shutterstock_125412023.jpg

česnečka s krutónky
Zdroj: 
Shutterstock
Česnečka je lahodná polévka, která nejen že zahřeje a zasytí, ale také posílí vaši imunitu. 

Poctivá babiččina česnečka vás nikdy nezklame

Klasická verze česnekové polévky je velmi jednoduchá a hravě ji zvládne i začátečník. Připravíte ji s minimem surovin a hotovou ji budete mít během chvilky. 

Co budete potřebovat: 4 brambory, 1 lžíce sádla, 2 vejce, 1,5 litru jakéhokoliv vývaru, sůl, drcený kmín, pepř, sušenou majoránku, několik stroužků česneku

A jak na to: Na sádle krátce orestujte na kostičky nakrájené brambory spolu s drceným kmínem, špetkou soli a jedním prolisovaným stroužkem česneku. Vše zalijte vývarem a pomalu přiveďte k varu.

Jakmile brambory změknou, polévku osolte, opepřete a přidejte další stroužky česneku podle svého gusta. Na závěr do polévky rozklepněte dvě celá vejce a přidejte drcenou majoránku. 

shutterstock_2163035223.jpg

česnek v hrnci
Zdroj: 
Shutterstock
Česnek restujte pouze krátce, aby vám nezhnědl a nezhořkl! 

Vývar můžete nahradit obyčejnou vodou, vodou z vařených brambor či luštěnin i vodou, ve které rozvaříte kousky chleba. Výborný je však také odvar z libečku nebo z jiných jarních bylin. 

Do hotové polévky přidejte dozlatova opečené chlebové krutony, čerstvou petržel nebo opečenou bagetu zasypanou strouhaným sýrem.

shutterstock_355459691.jpg

česnečka v bochníku
Zdroj: 
Shutterstock
Hotovou česnečku servírujte v bochníku chleba. 

Smetanovou česnečka si vaše děti zamilují

Krémová česnečka se smetanou zasytí na dlouhou dobu a zachutná dospělým i dětem. Je totiž jemnější a méně výrazná. Pokud ji však chcete výraznější, stačí přidat více česneku v závěru vaření. 

Co budete potřebovat: 2 polévkové lžíce másla, 1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 2 brambory, 300 ml vývaru, 400 ml mléka, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání

A jak na to: Na rozpuštěném másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na plátky nakrájený česnek, brambory nakrájené na menší kousky a vše krátce orestujte. Základ zalijte vývarem i mlékem, osolte, opepřete a vařte, dokud brambory nezměknou. Následně vše rozmixujte a přimíchejte rozdrcený stroužek česneku. Na závěr polévku zjemněte smetanou. 

Polévku podávejte s lístky rukoly, opečenými krutony a s hoblinkami parmazánu

Aromatická česnečka s tvarůžky 

Tvarůžky a slanina pozvednou chuť česnečky na vyšší úroveň. Polévka krásně voní, zasytí a dokonale zastane hlavní chod. 

Co budete potřebovat: 150 g slaniny, 2 cibule, 1 lžička kmínu, česnek, 2 větší brambory, sůl, pepř, hrstka sušené majoránky, 300 g olomouckých tvarůžků

A jak na to: Nakrájenou slaninu a cibuli opečte ve větším hrnci dozlatova. Přisypte kmín a na plátky nakrájený česnek. Vše velmi krátce orestujte. Následně přidejte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile brambory změknou, přidejte prolisovaný česnek, sůl i majoránku. 

Hotovou polévku nalijte do misek, do každé porce přidejte na kostičky nakrájené tvarůžky a vložte ji do rozpálené trouby zapéct. 

Zdroje:

  • https://www.apetitonline.cz/recept/kremova-cesnecka
  • https://www.nejrecept.cz/kategorie/cesnecka
  • https://www.albert.cz/recepty/cesnecka-2
  • https://www.kucharkaprodceru.cz/cesnecka-recept/
  • https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nejlepsi-cesnecka.html
  • https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnekov%C3%A1_pol%C3%A9vka

Související články