31. 12. 2022
Česneková polévka neboli oukrop je velmi oblíbená polévka, na jejíž přípravu potřebujete kromě česneku jen brambory a chleba. Velmi snadno ji však můžete vyšperkovat podle svého gusta. Tady je několik tipů a receptů od nás.
Pamatujte! Léčivá síla polévky závisí na kvalitě i množství česneku a na délce jeho tepelné úpravy. Čím déle česnek vaříte, tím více látek ztratíte.
Poctivá babiččina česnečka vás nikdy nezklame
Klasická verze česnekové polévky je velmi jednoduchá a hravě ji zvládne i začátečník. Připravíte ji s minimem surovin a hotovou ji budete mít během chvilky.
Co budete potřebovat: 4 brambory, 1 lžíce sádla, 2 vejce, 1,5 litru jakéhokoliv vývaru, sůl, drcený kmín, pepř, sušenou majoránku, několik stroužků česneku
A jak na to: Na sádle krátce orestujte na kostičky nakrájené brambory spolu s drceným kmínem, špetkou soli a jedním prolisovaným stroužkem česneku. Vše zalijte vývarem a pomalu přiveďte k varu.
Jakmile brambory změknou, polévku osolte, opepřete a přidejte další stroužky česneku podle svého gusta. Na závěr do polévky rozklepněte dvě celá vejce a přidejte drcenou majoránku.
Vývar můžete nahradit obyčejnou vodou, vodou z vařených brambor či luštěnin i vodou, ve které rozvaříte kousky chleba. Výborný je však také odvar z libečku nebo z jiných jarních bylin.
Do hotové polévky přidejte dozlatova opečené chlebové krutony, čerstvou petržel nebo opečenou bagetu zasypanou strouhaným sýrem.
Smetanovou česnečka si vaše děti zamilují
Krémová česnečka se smetanou zasytí na dlouhou dobu a zachutná dospělým i dětem. Je totiž jemnější a méně výrazná. Pokud ji však chcete výraznější, stačí přidat více česneku v závěru vaření.
Co budete potřebovat: 2 polévkové lžíce másla, 1 ks cibule, 4 stroužky česneku, 2 brambory, 300 ml vývaru, 400 ml mléka, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání
A jak na to: Na rozpuštěném másle nechte zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Přidejte na plátky nakrájený česnek, brambory nakrájené na menší kousky a vše krátce orestujte. Základ zalijte vývarem i mlékem, osolte, opepřete a vařte, dokud brambory nezměknou. Následně vše rozmixujte a přimíchejte rozdrcený stroužek česneku. Na závěr polévku zjemněte smetanou.
Polévku podávejte s lístky rukoly, opečenými krutony a s hoblinkami parmazánu.
Aromatická česnečka s tvarůžky
Tvarůžky a slanina pozvednou chuť česnečky na vyšší úroveň. Polévka krásně voní, zasytí a dokonale zastane hlavní chod.
Co budete potřebovat: 150 g slaniny, 2 cibule, 1 lžička kmínu, česnek, 2 větší brambory, sůl, pepř, hrstka sušené majoránky, 300 g olomouckých tvarůžků
A jak na to: Nakrájenou slaninu a cibuli opečte ve větším hrnci dozlatova. Přisypte kmín a na plátky nakrájený česnek. Vše velmi krátce orestujte. Následně přidejte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývar a přiveďte k varu. Jakmile brambory změknou, přidejte prolisovaný česnek, sůl i majoránku.
Hotovou polévku nalijte do misek, do každé porce přidejte na kostičky nakrájené tvarůžky a vložte ji do rozpálené trouby zapéct.
Zdroje:
- https://www.apetitonline.cz/recept/kremova-cesnecka
- https://www.nejrecept.cz/kategorie/cesnecka
- https://www.albert.cz/recepty/cesnecka-2
- https://www.kucharkaprodceru.cz/cesnecka-recept/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/nejlepsi-cesnecka.html
- https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesnekov%C3%A1_pol%C3%A9vka