14. 3. 2025
S pad thai se to mělo asi nějak takhle. Vraťme se společně do Thajska a 30. let. V zemi zrovna probíhal převrat a tehdejší monarcha byl sesazen. Systém byl nahrazený konstituční monarchií. Co že to má společného s nudlemi? Zatím ještě nic, ale nepředbíhejme.
Za „nitky“ tehdy tahal jistý generál Plaek Phibunsongkhram, který ve snaze upevnit svoji moc v zemi obklopené francouzskými koloniemi a posílit v Thajcích nacionalismus, provedl několik chytrých kroků.
Nejprve přejmenoval tehdejší Siam na dnešní Thajsko, poté ustanovil novou hymnu, a nakonec vyhlásil soutěž o nové národní jídlo, které mělo odrážet thajskou kulturu i regionální chutě.
Ano, tušíte správně, vyhrálo pad thai! A to z několika důvodů. Jeden z nich například spočíval v nedostatku rýže po válce. Takže ji bylo potřeba něčím obdobným nahradit. A tak se dostaly ke slovu nudle, které jsou základem tohoto thajského pokrmu, který se ze země postupně rozšířil do celého světa.
Ačkoliv původní pokrm obsahoval tofu a sušené krevety, postupem času začaly tyhle ingredience vytlačovat západní chutě. Dnes si proto můžete připravit pad thai ve vege, krevetové, kuřecí, vepřové, a dokonce i v hovězí verzi. Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na samotný recept.
Na pad thai s kuřecím masem budete potřebovat:
- Porci rýžových širokých nudlí na pad thai,
- 1 kuřecí prso (300 g),
- 4 lžíce kvalitní teriyaki omáčky,
- 4 lžíce sójové omáčky (shoyu nebo tamari),
- 1 chilli papričku,
- 1 velkou cibuli,
- 1 velkou mrkev,
- 1 svazek jarní cibulky,
- Sójové klíčky (ideálně čerstvé, ty konzervované nejsou příliš chutné)
- 2 lžíce sezamového oleje,
- 2 lžíce hnědého cukru,
- 2 limetky,
- 2 vejce (ideálně ty od šťastných slepic),
- arašídy,
- sezamová semínka (můžete je opražit nasucho na pánvi)
- čerstvé bylinky (např. koriandr, thajská bazalka, perilla apod.),
- chilli vločky (nemusí být).
Mohlo by vám zachutnat: Kimči: Pekelně páchne, ale pomůže od kocoviny. A tady je snadný recept!
Jak na to?
Jako první si naložte očištěné a na nudličky nakrájené maso (čím tenčí, tím lepší) do lžíce sezamového oleje, teriyaki omáčky, tamari a chilli vloček (nemusí být, pokud chilli neholdujete).
Maso důkladně promíchejte a nechte v lednici uležet. Čím více času masu dáte, tím lepší chuť bude mít. Klidně ho tady můžete zapomenout i na 48 hodin.
V den přípravy si maso vyndejte z lednice zhruba hodinu před tím, než ho budete připravovat. Nechte ho na lince temperovat a vrhněte se na přípravu dalších surovin. Z jedné limetky vymačkejte všechnu šťávu a uložte bokem, druhou rozkrájejte na stejně velké klínky. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky.
Na pánvi si nasucho opražte sezamová semínka. Sesypte je a nechte vychladnout. Do pánve přidejte arašídy, které restujte zhruba 4 minuty. Po vychladnutí je nasypejte do mixéru a rozmixujte na větší kousky.
Bylinky překrájejte, uložte bokem, zelenou cibulku nakrájejte na šikmé plátky. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rýžové nudle uvařte dle receptu, propláchněte je a nechte okapat bokem.
Na pánev přilijte sezamový olej a nechte ho rozehřát. Mezitím si nakrájejte cibuli na kostičky. Nechte ji zpěnit na oleji a jakmile bude mít zlatavou barvu, přidejte k ní maso i s marinádou.
Důkladně orestujte. Směs odhrňte bokem a do pánve vyklepněte vajíčka. Jakmile se začnou smažit, rozmíchejte je s masem a cibulí. Nechte zhruba tři minuty prosmažit a pánev vypněte.
V tuto chvíli do směsi zamíchejte nastrouhanou mrkev, nudle, klíčky, polovinu bylinek, zelené cibulky a zbytek nadrcených arašídů. Dochuťte limetkovou šťávou, případně sójovou omáčkou nebo teriyaki, naposled důkladně promíchejte a podávejte posypané zbytkem bylinek a arašídů. Přidejte lžíci sezamových semínek, klínek limetky a pusťte se do jídla!
Použité zdroje:
- https://www.cestyschuti.cz/post/thajsk%C3%A9-pad-thai-recept-a-historie-nejzn%C3%A1m%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADho-thajsk%C3%A9ho-streetfoodu
- https://www.sperkystore.cz/jak-si-pripravit-pad-thai-thajska-klasika-plna-chuti/
- https://www.freshbites.cz/recepty/druh-jidla/hlavni-chody/smazene-thajske-nudle-pad-thai-s-kurecim-masem/