Jste zde

pad thai na talíři Zdroj: Shutterstock

Pad thai jsou nudle, které umíchala politika. Máme pro vás recept na oblíbený thajský streetfood

Asi neexistuje moc jídel, která zná celý vět. Nudlovému pokrmu pad thai se nicméně téhle pocty dostalo. Víte, kdy se začala psát jeho historie a jak si ho připravit tak, aby chutnalo jako v asijském bistru?

14. 3. 2025

S pad thai se to mělo asi nějak takhle. Vraťme se společně do Thajska a 30. let. V zemi zrovna probíhal převrat a tehdejší monarcha byl sesazen. Systém byl nahrazený konstituční monarchií. Co že to má společného s nudlemi? Zatím ještě nic, ale nepředbíhejme.

Za „nitky“ tehdy tahal jistý generál Plaek Phibunsongkhram, který ve snaze upevnit svoji moc v zemi obklopené francouzskými koloniemi a posílit v Thajcích nacionalismus, provedl několik chytrých kroků. 

Nejprve přejmenoval tehdejší Siam na dnešní Thajsko, poté ustanovil novou hymnu, a nakonec vyhlásil soutěž o nové národní jídlo, které mělo odrážet thajskou kulturu i regionální chutě.

shutterstock_1328683013.jpg

pad thai
Zdroj: 
Shutterstock
Pad thai nemají tak dlouhou historii, jak by se možná mohlo zdát.

Ano, tušíte správně, vyhrálo pad thai! A to z několika důvodů. Jeden z nich například spočíval v nedostatku rýže po válce. Takže ji bylo potřeba něčím obdobným nahradit. A tak se dostaly ke slovu nudle, které jsou základem tohoto thajského pokrmu, který se ze země postupně rozšířil do celého světa. 

Ačkoliv původní pokrm obsahoval tofu a sušené krevety, postupem času začaly tyhle ingredience vytlačovat západní chutě. Dnes si proto můžete připravit pad thai ve vege, krevetové, kuřecí, vepřové, a dokonce i v hovězí verzi. Už se vám sbíhají sliny? Tak pojďme na samotný recept.

Na pad thai s kuřecím masem budete potřebovat:

  • Porci rýžových širokých nudlí na pad thai,
  • 1 kuřecí prso (300 g),
  • 4 lžíce kvalitní teriyaki omáčky,
  • 4 lžíce sójové omáčky (shoyu nebo tamari),
  • 1 chilli papričku,
  • 1 velkou cibuli,
  • 1 velkou mrkev,
  • 1 svazek jarní cibulky,
  • Sójové klíčky (ideálně čerstvé, ty konzervované nejsou příliš chutné)
  • 2 lžíce sezamového oleje,
  • 2 lžíce hnědého cukru,
  • 2 limetky,
  • 2 vejce (ideálně ty od šťastných slepic),
  • arašídy,
  • sezamová semínka (můžete je opražit nasucho na pánvi)
  • čerstvé bylinky (např. koriandr, thajská bazalka, perilla apod.),
  • chilli vločky (nemusí být).

Mohlo by vám zachutnat: Kimči: Pekelně páchne, ale pomůže od kocoviny. A tady je snadný recept!

shutterstock_1381752692.jpg

pad thai s hůlkami
Zdroj: 
Shutterstock
Pad thai je thajský pokrm proslavený po celém světě.

Jak na to?

Jako první si naložte očištěné a na nudličky nakrájené maso (čím tenčí, tím lepší) do lžíce sezamového oleje, teriyaki omáčky, tamari a chilli vloček (nemusí být, pokud chilli neholdujete).

Maso důkladně promíchejte a nechte v lednici uležet. Čím více času masu dáte, tím lepší chuť bude mít. Klidně ho tady můžete zapomenout i na 48 hodin.

V den přípravy si maso vyndejte z lednice zhruba hodinu před tím, než ho budete připravovat. Nechte ho na lince temperovat a vrhněte se na přípravu dalších surovin. Z jedné limetky vymačkejte všechnu šťávu a uložte bokem, druhou rozkrájejte na stejně velké klínky. Chilli papričku nakrájejte na tenké plátky.

Na pánvi si nasucho opražte sezamová semínka. Sesypte je a nechte vychladnout. Do pánve přidejte arašídy, které restujte zhruba 4 minuty. Po vychladnutí je nasypejte do mixéru a rozmixujte na větší kousky. 

Bylinky překrájejte, uložte bokem, zelenou cibulku nakrájejte na šikmé plátky. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Rýžové nudle uvařte dle receptu, propláchněte je a nechte okapat bokem. 

Na pánev přilijte sezamový olej a nechte ho rozehřát. Mezitím si nakrájejte cibuli na kostičky. Nechte ji zpěnit na oleji a jakmile bude mít zlatavou barvu, přidejte k ní maso i s marinádou.

Důkladně orestujte. Směs odhrňte bokem a do pánve vyklepněte vajíčka. Jakmile se začnou smažit, rozmíchejte je s masem a cibulí. Nechte zhruba tři minuty prosmažit a pánev vypněte.

V tuto chvíli do směsi zamíchejte nastrouhanou mrkev, nudle, klíčky, polovinu bylinek, zelené cibulky a zbytek nadrcených arašídů. Dochuťte limetkovou šťávou, případně sójovou omáčkou nebo teriyaki, naposled důkladně promíchejte a podávejte posypané zbytkem bylinek a arašídů. Přidejte lžíci sezamových semínek, klínek limetky a pusťte se do jídla!

Použité zdroje: 

  • https://www.cestyschuti.cz/post/thajsk%C3%A9-pad-thai-recept-a-historie-nejzn%C3%A1m%C4%9Bj%C5%A1%C3%ADho-thajsk%C3%A9ho-streetfoodu
  • https://www.sperkystore.cz/jak-si-pripravit-pad-thai-thajska-klasika-plna-chuti/
  • https://www.freshbites.cz/recepty/druh-jidla/hlavni-chody/smazene-thajske-nudle-pad-thai-s-kurecim-masem/