29. 1. 2020
Pomelo, jinak také šedok, je šťavnatý citrusový plod, který se k nám dováží v nezralém stavu z Číny. Jeho sezóna začíná už v listopadu. Nicméně šťavnaté a zralé pomelo seženete až teprve teď!
Oloupat pomelo vyžaduje trpělivost
Svou chutí pomelo připomíná grep. Je však sladší a chybí mu hořkost, která je typická pro grep. Využít ho můžete k přípravě džusu, k ozvláštnění marmelády i jako surovinu do ovocného salátu.
Pomelo můžete jíst bez výčitek i při dietě. Obsahuje totiž tak málo kalorií, že je spálíte už během jeho konzumace.Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pomelo však před konzumací omyjte teplou vodou, abyste se zbavili pesticidů, kterými je ošetřena slupka, a oloupejte ho. Slupky zbavte i jednotlivé dílky pomela. Slabší bílá slupka je totiž velmi hořká.
Obzvlášť zajímavé je využití kůry z pomela. Tu můžete použít k přípravě marmelády, sirupu nebo ji můžete zkusit obalit v trojobalu a usmažit jako řízek. Pomelo ale kupujte v bio kvalitě, abyste měli jistotu, že slupka není chemicky ošetřena!
Pomelo dozrává cestou na váš stůl
Pomelo kupujte podle vzhledu. Nazelenalé pomelo nikdy nebude dobré! Zralé a šťavnaté pomelo má žlutooranžovou barvu, je mírně měkké a zabaleno ve fólii, která brání jeho vysychání.
Po oloupání pomela si umyjte ruce horkou vodou, abyste se zbavili pesticidů, které ulpí na vašich dlaních. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Mlsejte zdravě a bez výčitek
Pomelo je mimořádným zdrojem vitamínu C. Už pouhých 100 gramů pomela převyšuje doporučenou denní dávku céčka o více než 30 procent. Dále obsahuje vysoké procento draslíku, železa, manganu a vlákniny. A naopak v sobě ukrývá minimum cukrů a tuků.
Pomelo posiluje imunitu, ulevuje od kašle a zažívacích potíží, snižuje cholesterol a reguluje krevní tlak. Snižuje riziko infarktu a mrtvice.
Zpomaluje proces stárnutí pleti a podle nejnovějších studií prodlužuje život. Obsahuje totiž zázračnou látku spermidin, která omlazuje a chrání buňky před volnými radikály, které na nás působí z vnějšku.
Pomelo je výbornou první pomocí při kocovině, kdy je nutné tělu dodat dostatek tekutin a minerálů. Zdroj: www.bigstockphoto.com
Pozor na vzájemné působení s léky
Nevýhodou citrusů, včetně pomela, je fakt, že mohou zvýraznit nežádoucí účinky nebo zněkolikanásobit účinek některých léků. Konkrétně se jedná o některá antibiotika, léky na krevní tlak, srdeční arytmii a léky, které snižují cholesterol. Při jejich užívání byste proto měli být při konzumaci pomela na pozoru, protože v nejhorším případě hrozí i selhání ledvin.
Oloupané pomelo skladujte v chladu, ideálně v lednici, a snězte ho do tří dnů. Velmi rychle totiž vysychá a ztrácí svou šťavnatost.