6. 10. 2022
Jedlé kaštany, plody kaštanovníku setého, jsou výborné nejen pečené! Skvěle fungují i v mnoha sladkých a slaných pokrmech, kterým nejen že dodají příjemnou oříškovou chuť, ale také spoustu cenných látek, které mají pozitivní vliv na naše zdraví. Tak si s námi pojďte pochutnat!
Nadít drůbež nádivkou není složité
Krůta s kaštanovou nádivkou patří mezi tradiční pokrmy, které si s oblibou připravují Američané na Den díkůvzdání. Nádivka je rychlá, snadná a ozvláštnit se dá mnoha ingrediencemi, které nádivce dodají zcela jinou chuť.
Potřebovat budete:
- 250 g uvařených a oloupaných jedlých kaštanů
- 200 g bílého pečiva (rohlíky, housky, veku, toastový chleba)
- 200 ml mléka
- 50 g másla
- 3 vejce
- hrst hladkolisté petržele
- lžičku muškátového oříšku
- sůl a pepř na dochucení
Jak na to:
Nakrájené pečivo zalijte mlékem a nechte ho dobře nasáknout. Mezitím si v míse smíchejte změklé máslo se žloutky, solí, pepřem, petrželí, muškátovým oříškem a s najemno nakrájenými kaštany. Následně přidejte i pečivo a vše dobře promiste. Nakonec přidejte do nádivky ušlehaný tuhý sníh.
Hotovou nádivkou můžete naplnit nejen krocana, ale i kuře nebo vykostěná krůtí stehna.
Polévka z jedlých kaštanů vás zaujme neobvyklou chutí
Méně tradiční polévka z jedlých kaštanů je jednoduchá a plná blahodárných látek. Dokáže zasytit na dlouhou dobu a během chladných dnů zahřeje. Navíc její příprava není vůbec složitá.
Potřebovat budete:
- 200 g uvařených a oloupaných kaštanů
- 50 ml smetany
- 1 řapík celeru
- 1 malá mrkev
- 1 cibule
- zeleninový vývar
- 50 g másla
- kousek čerstvého zázvoru
- sůl a pepř na dochucení
Jak na to:
Ve středně velkém hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm najemno nakrájenou cibuli, celer, mrkev, zázvor i jedlé kaštany. Přilijte vývar a vše krátce povařte. Nakonec polévku rozmixujte tyčovým mixérem v krém, dolaďte ji solí i pepřem a zjemněte ji smetanou.
Netradiční dortový korpus můžete naplnit jakýmkoliv krémem
Dort z jedlých kaštanů je jednoduchý dezert, který zvládne připravit opravdu každý. Má vynikající jemně oříškovou chuť, je vláčný a nadýchaný. Má však jednu nevýhodu - rychle se po něm zapráší.
Potřebovat budete:
- 500 g jedlých kaštanů
- 80 g másla
- 6 vajec
- 180 g cukru
- 100 g mandlí nebo jiných oříšků
- 400 ml smetany ke šlehání
Jak na to:
Oloupané jedlé kaštany uvařte v mléce do měkka a poté je prolisujte přes lis na brambory nebo je umelte na masovém mlýnku. Vedle v míse si mezitím utřete máslo se žloutky a cukrem.
Přidejte prolisované kaštany, oříšky a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a zvolna pečte zhruba půl hodiny. To, zda je korpus hotový, poznáte podle špejle, která musí být po vytáhnutí z těsta zcela suchá.
Vychladlý dort naplňte krémem, který si velmi jednoduše připravíte vyšleháním šlehačky do tuha. Na závěr dort dozdobte čokoládou a jedlými kaštany.
Tip: Hledáte zdravé a rychlé vánoční cukroví, které vás okouzlí svou chutí? Pak vsaďte na jedlé kaštany! Stačí je jen upéct, oloupat a obalit v rozpuštěné hořké čokoládě s trochou kokosového oleje.
Zdroje:
- https://www.prozeny.cz/clanek/dobroty-z-kastanu-slane-i-sladke-23418
- https://www.bezhladoveni.cz/skvele-ucinky-jedlych-kastanu-a-5-rychlych-zimnich-receptu/
- https://www.bydlimekvalitne.cz/jedle-kastany-jak-v-obchode-poznat-kvalitni-kousky-co-se-z-nich-da-vyrobit
- https://www.apetitonline.cz/recepty/rizoto-s-kastany-dyni-dynovymi-seminky
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/co-pripravit-z-jedlych-kastanu-zkuste-polevku-nadivku-ci-sladky-dezert.html