13. 11. 2023
Jednou ze sladkých dobrot, které tady nesměly chybět, byl i nesmrtelný dort Harlekýn. Ten tvořil nízký korpus z kakaového piškotu zdobený pouze bílou a kakaovou šlehanou smetanou a strouhanou čokoládovou polevou.
Ochutnat jste ho mohli v nejrůznějších prodejnách mléčných lahůdek (v cukrárnách, v kavárnách a hotelových jídelnách), kde byl dort podle normy rozkrájen na dvanáct stejných porcí, přičemž každá z porcí byla podložena čtvercem hedvábného papíru tak, aby přesahoval i do boků, a pak byl rozkrájený dort znovu složen. Důvod byl prostý – snadnější servírování zákazníkům.
Mohlo by vám zachutnat: Retro mlsání: Připravte si banana split podle klasického receptu
Zákusek, který se nevyplatilo připravovat doma
V knize normovaných receptů najdeme tuhle dobrotu pod číslem 61412. Zajímavostí bylo, že o šlehačkový dort byl ve zmíněných prodejnách nebývalý zájem. V domácnostech se totiž příliš nedělal. Na domácí výrobu byl příliš nákladný. Například sklenička smetany o objemu 250 ml stála zhruba 10 Kčs.
Specifikem téhle dobroty bylo i to, že korpus si prodejny samy nepekly. Dodávala jim je cukrářská výroba, takže přesnou recepturu předepsaného kakaového korpusu č. 56 1259 musíte dohledat v dalších normách – tentokrát cukrářských. Recept pro korpus samozřejmě není závazný, pokud tak máte svůj osvědčený, držte se klidně jeho.
U normovaného korpusu ale nesměl v receptu chybět vanilínový cukr, klasický cukr, pšeničná hladká mouka, vejce, kakaový prášek, pitná voda a olej. Korpus se po upečení a vychladnutí zdobil dvěma druhy šlehaček. Klasickou šlehačkovou náplní (vyšlehat dva kelímky 33% smetany) a potom lehkou pařížskou šlehačkou podle ČSN 61311, kterou je dobré připravovat den dopředu, protože se bude svářet, a pak zas chladnout.
Ochutnejte taky: Honí vás mlsná? Dejte si mug cakes! Připravíte je v mikrovlnce a během pár minut
Co budete potřebovat na pařížskou šlehačku podle závazné normy?
- 200 ml 33% smetany ke šlehání
- 1 polévková lžíce cukru krupice
- 1 vrchovatá lžíce kakaa
Mohlo by vás zajímat: Někdo bude pravděpodobně argumentovat tím, že pařížská šlehačka se vaří z čokolády. U některých receptů ano, v tom, který předepisovaly státní normy v roce 1962, se opravdu používalo práškové kakao.
Jak na to?
Smetanu nalijte do čistého rendlíku, přidejte k ní krupicový cukr a přesátý kakaový prášek. Vše nechte za stálého míchání přejít varem. Poté nechte směs vychladnout při pokojové teplotě a pak v lednici ideálně do druhého dne. Poté směs vyšlehejte a plňte do zdobicího sáčku.
Náš tip: Pokud by vám šlehačka nechtěla ztuhnout, můžete do studené smetany přidat ztužovač.
Světlou a tmavou šlehačkou pomocí zdobicích sáčků vytvářejte na vychladlém korpusu střídavé kruhy. Před podáváním pak nechte dort vychladnout v lednici. Bude se vám lépe krájet.
Dort se snažte sníst pokud možno co nejdříve. Druhý den už totiž nebude dobrý. Korpus se „napije“ šlehačky a výsledkem bude těžko identifikovatelná hmota, která bude mít k lahodnému zákusku hodně daleko.
Použité zdroje:
- https://makova-panenka.cz/recepty/slehackovy-dort-harlekyn-originalni-ceskoslovenska-receptura-z-roku-1962/
- https://vary.rozhlas.cz/dort-harlekyn-dve-ruzne-slehacky-orisky-a-cokolada-dezert-jedna-basen-8736118
- https://www.lidovky.cz/relax/dobra-chut/harlekyn-jako-z-cukrarny-vyzkouseli-jsme-pro-vas-recept.A131008_130813_dobra-chut_ebr