30. 9. 2021
Doma připravené soli s rozličnými přísadami nabízí nekonečně mnoho variant, chutí i barev. Kombinace těch nejlepších bylinek, zeleniny a koření je úkol pro vaši fantazii i chuťové buňky. Aby byl výsledek dokonalý, jako základní surovinu si pořiďte kvalitní mořskou sůl. Tu si můžete doma najemno pomlít, nebo koupit už tu namletou.
A čím obyčejnou sůl ochutit? Použít můžete prakticky cokoli – od sušených bylinek přes nasušenou kůru citrusů až po chilli, česnek, mořskou řasu, zelený čaj nebo kari. Skvělá je i kombinace soli a pepře, kterou zabijete ony pomyslné dvě mouchy jednou ranou. Ani v téhle oblasti se fantazii meze nekladou, proto použijte ty suroviny, na které máte zrovna chuť. Tady je pár tipů na ochucené soli, které si zamilujete.
Chilli sůl
Máte k dispozici vlastnoručně vypěstované chilli papričky? Jednoduše je vyskládejte na pečicí papír a sušte při teplotě 80 °C asi 30 minut. Poté smíchejte se solí a sladkou paprikou a nasypte do uzavíratelné skleničky.
Citrónová sůl s levandulí
Na přípravu téhle speciality budete potřebovat hrnek soli, tři snítky odrhnuté levandule a nastrouhanou kůru ze dvou bio citronů. Troubu si předehřejte na 100 °C a doprostřed vložte mřížku.
V hrnci nebo pekáčku smíchejte sůl, levanduli a nastrouhanou citronovou kůru. Promíchané ingredience nechte péct zhruba dvě hodiny (po hodině nezapomeňte promíchat) a po vychladnutí přesuňte do uzavíratelné sklenice.
Houbová sůl s citronem
Sušené houby si nadrťte v hmoždíři a smíchejte s nasušenou citronovou kůrou, kurkumou a solí. Hotovou směs opět přesuňte do uzavíratelné sklenice a skladujte ji mimo dosah slunečních paprsků.
Tymiánová sůl s grapefruitem
Připravte si hrnek mořské soli, tři snítky odrhnutého tymiánu a nastrouhanou kůru z jednoho grapefruitu. Veškeré ingredience opět smíchejte v pekáčku a nechte péct zhruba dvě hodiny při teplotě 100 °C. Výsledná sůl pak je po upečení a vychladnutí osvěžující už na první přivonění.
Vegeta, karí nebo garam masala: Víte, co všechno obsahují a jak si je připravit doma?
Růžová sůl s bazalkou
Na tuhle specialitku budete potřebovat opět hrnek mořské soli, půl hrsti plátků růží a půl hrsti lístků bazalky. Pokud nemáte růže a bazalku dopředu nasušené, opět je nechte sušit v troubě vyhřáté na sto stupňů a pomíchané s mletou solí. Nezapomeňte směs čas od času promíchat.
Náš tip: Tuhle ochucenou sůl můžete využít nejen v kuchyni, ale také během koupele po náročném pracovním dni.
Bylinková sůl
Nadrobno nasekané bylinky (například tymián, rozmarýn, bazalku, petrželku kudrnku apod.) rozložte na plech vyložený pečicím papírem a sušte při teplotě 80 °C asi 20 minut. Bylinky smíchejte s připravenou solí a nasypte do skleniček.
Jak dlouho domácí soli vydrží?
Pokud veškeré ingredience řádně vysušíte a hotovou směs uložíte do sklenic nebo nádob, kde bude chráněna před vlhkem, teplem a přímými slunečnými paprsky, můžete se z domácí ochucené soli radovat klidně i několik dlouhých měsíců. Navíc je tahle pochoutka ideální jako jedlý dárek. Tak co? Kterou variantu vyzkoušíte?
Použité zdroje:
- https://tchiboblog.cz/domaci-ochucene-soli/
- https://nejlepsi-recept.cz/tipy-a-triky-do-kuchyne/jak-si-vyrobit-ochucenou-sul
- https://www.apetitonline.cz/tipy-triky/udelejte-si-vlastni-ochucenou-sul
- https://www.recepty.cz/recept/ochucene-soli-164786
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/domaci-ochucene-soli-a-korenici-smesi-proc-jste-jeste-nevyzkouseli.html