25. 11. 2022
Nejspíš se vám pořádně slepí pusa. Ale jen na chvíli a jen v případě, že si dáte baklavu se sirupem. Jakmile ale necháte chuťové buňky zanalyzovat, co se k nim dostalo, budete nadšení a název téhle dobroty už nikdy nezapomenete.
Tučný a sladký zákusek s nejistým původem v Osmanské říši se pojí hlavně s oblastí dnešního Turecka, Balkánu a arabského světa (i Izraele, který je arabskými zeměmi obklopen). Tuhle východní lahůdku si nenechte ujít, ať už se vám jí dostane kdekoli, kde má svoje doma.
Základem je filo těsto
Baklava má dvě důležité části – těsto a náplň. A nejde tak úplně o listové těsto, jak to vypadá. Základem úspěchu je filo těsto, které je oproti listovému citelně tenčí. Jako náplň se pak používají různé druhy oříšků s medem (a například i kořením, jako je skořice), ovoce (náplň z jablek a skořice je vynikající) nebo třeba pudink. Pokud si budete chtít baklavu připravit doma, fantazii meze klást nemusíte.
Jakmile máme filo těsto i dokonalou náplň, zbývá ještě polití sirupem. To ale není nezbytné. Pokud máte rádi sladké, ale ne přeslazené, nebojte se v obchodě s orientálním zbožím sáhnout po baklavě bez polevy.
Domácí baklava? Jde to, ale není to pro padavky
Jestliže rádi pečete a experimentujete, klidně si můžete baklavu upéct sami doma. Protože by se jí (vzhledem ke kalorické hodnotě) ale neměly jíst hromady, možná si ušetříte spoustu času a nervů, když si ji jednou za čas koupíte hotovou.
Filo těsto si můžete taky koupit hotové, případně si ho sami připravit.
Co potřebujete: 500 g filo těsta, 350 g rozpuštěného másla, 400 g mletých ořechů (zkuste mandle, vlašáky nebo pistácie – klidně mix) a mletou skořici; na sirup pak ještě 4 lžíce medu, 250 g cukru krupice, 150 ml vody, 2 lžíce citrónové šťávy; na ozdobení rozinky nebo drcené oříšky; máslo na vymazání formy
Jak na to?
- Pokud jste si koupili mražené filo těsto, nechte ho rozmrznout.
- Připravte si kulatou formu o průměru 22 centimetrů.
- Uvařte sirup (pokud chcete): V hrnci smíchejte med s vodou, citrónovou šťávou a cukrem, vařte směs zhruba 15 minut, pak ji odstavte z plamene a nechte ztuhnout.
- Těsto ořízněte podle velikosti formy a dokonale ho přikryjte vlhkou utěrkou, aby neosychalo.
- Formu si vymažte máslem.
- Mleté ořechy smíchejte se skořicí a rozdělte tuhle směs na 4 části.
- Předehřejte troubu na 170 °C, dejte do formy první list těsta, potřete ho rozpuštěným máslem. A tak to udělejte i s dalšími 9 listy.
- Na desátou vrstvu přijde část ořechů se skořicí. Pak dalších 5 listů těsta, každý pomazaný máslem.
- Na pátý list naneste ořechy a ve stejném množství opakujte.
- Poslední vrstva těsta by měla mít 10 listů. Takhle by to tedy mělo vypadat: 10 listů– vrstva ořechů – 5 listů– vrstva ořechů – 5 listů – vrstva ořechů – 5 listů– vrstva ořechů – 10 listů. Nezapomeňte všechny listy těsta potřít máslem.
- Těsto ještě ve formě nařežte do tvarů, které později budete chtít servírovat.
- Vytvořte navrch posypku a dejte baklavu péct na 70 minut. Na posledních 20 minut ji přikryjte alobalem, aby se nespálila.
- Hned po upečení přelijte baklavu připraveným sirupem.
Chcete si i doma vyrobit i svoje vlastní filo těsto? Dobře!
Co potřebujete: 4 šálky hladké mouky, 5 lžiček olivového oleje, ½ lžičky soli, ¾ šálku teplé vody, ½ šálku kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa
Jak na to?
- Nasypte 2 šálky mouky do mísy a uprostřed připravte důlek. Do něj pak vlijte olivový olej, vinný ocet a teplou vodu. Prsty vytvořte směs, která se odlepí od mísy.
- Pomoučněte si pracovní plochu a přeneste si na ni těsto.
- Tam ho hněťte, a když se začne lepit, poprašte ho moukou. Hněťte zhruba 5 minut, dokud nedostanete pružné těsto. Pak ho zabalte a nechte ho 1–2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
- Pak těsto rozdělte na 20 dílů, jeden by měl mít asi 20 g.
- Z každého dílu vytvořte kuličku, dejte ji na talíř a hned ho přikryjte fólií, aby těsto nesesychalo.
- V další míse smíchejte 2 lžíce mouky s kukuřičným škrobem. Touhle směsí poprašte pracovní plochu a první kuličku těsta. Tu pak vyválejte do kruhového plátu o průměru asi 15 cm.
- Připravte si takhle 5 plátů, každý poprašte směsí mouky a škrobu, naskládejte je na sebe a společně vyválejte.
- Jakmile se průměr plátů zvětší na dvojnásobek, rozdělte je a znovu je poprašte moukou se škrobem.
- Pak je znovu naskládejte na sebe a vyválejte tak, aby vznikly pláty tenké jako papír.
- A je hotovo! Ale je to piplačka, my jsme vás varovali…
Dáte si baklavu? A zkusíte si ji nejdřív koupit, nebo se rovnou pustíte do příprav? Ať tak, či onak, přejeme vám dobrou chuť!
Použité zdroje:
- https://www.cestovinky.cz/clanek/baklava-je-prehlidka-tuku-cukru-vase-srdce-si-ale-hned-ziska
- https://www.apetitonline.cz/jak-na/poklad-recke-kuchyne-u-vas-doma-jak-na-pripravu-tradicniho-filo-testa