Jste zde

Zamilujte si baklavu! Dobrota z Východu osladí jakoukoli příležitost

baklava a káva Zdroj: Shutterstock
Můžete se utlouct po sladkém a rádi zkoušíte něco, co tak úplně nepřipomíná naše tradiční kremrole, věnečky a rakvičky? Vaším příštím zákuskem může být klidně baklava!

25. 11. 2022

Nejspíš se vám pořádně slepí pusa. Ale jen na chvíli a jen v případě, že si dáte baklavu se sirupem. Jakmile ale necháte chuťové buňky zanalyzovat, co se k nim dostalo, budete nadšení a název téhle dobroty už nikdy nezapomenete.

Tučný a sladký zákusek s nejistým původem v Osmanské říši se pojí hlavně s oblastí dnešního Turecka, Balkánu a arabského světa (i Izraele, který je arabskými zeměmi obklopen). Tuhle východní lahůdku si nenechte ujít, ať už se vám jí dostane kdekoli, kde má svoje doma.

shutterstock_1276497505.jpg

baklava na talíři
Zdroj: 
Shutterstock
Baklava je oblíbená pochoutka, pokud v létě vyrážíte na dovolenou třeba do Turecka.

Základem je filo těsto

Baklava má dvě důležité části – těsto a náplň. A nejde tak úplně o listové těsto, jak to vypadá. Základem úspěchu je filo těsto, které je oproti listovému citelně tenčí. Jako náplň se pak používají různé druhy oříšků s medem (a například i kořením, jako je skořice), ovoce (náplň z jablek a skořice je vynikající) nebo třeba pudink. Pokud si budete chtít baklavu připravit doma, fantazii meze klást nemusíte. 

Jakmile máme filo těsto i dokonalou náplň, zbývá ještě polití sirupem. To ale není nezbytné. Pokud máte rádi sladké, ale ne přeslazené, nebojte se v obchodě s orientálním zbožím sáhnout po baklavě bez polevy. 

Domácí baklava? Jde to, ale není to pro padavky

Jestliže rádi pečete a experimentujete, klidně si můžete baklavu upéct sami doma. Protože by se jí (vzhledem ke kalorické hodnotě) ale neměly jíst hromady, možná si ušetříte spoustu času a nervů, když si ji jednou za čas koupíte hotovou. 

Filo těsto si můžete taky koupit hotové, případně si ho sami připravit. 

shutterstock_737411308.jpg

baklava se sirupem
Zdroj: 
Shutterstock
Baklavu si můžete vychutnat se sirupem i bez sirupu.

Co potřebujete: 500 g filo těsta, 350 g rozpuštěného másla, 400 g mletých ořechů (zkuste mandle, vlašáky nebo pistácie – klidně mix) a mletou skořici; na sirup pak ještě 4 lžíce medu, 250 g cukru krupice, 150 ml vody, 2 lžíce citrónové šťávy; na ozdobení rozinky nebo drcené oříšky; máslo na vymazání formy

Jak na to?

  • Pokud jste si koupili mražené filo těsto, nechte ho rozmrznout. 
  • Připravte si kulatou formu o průměru 22 centimetrů.
  • Uvařte sirup (pokud chcete): V hrnci smíchejte med s vodou, citrónovou šťávou a cukrem, vařte směs zhruba 15 minut, pak ji odstavte z plamene a nechte ztuhnout.
  • Těsto ořízněte podle velikosti formy a dokonale ho přikryjte vlhkou utěrkou, aby neosychalo. 
  • Formu si vymažte máslem.
  • Mleté ořechy smíchejte se skořicí a rozdělte tuhle směs na 4 části.
  • Předehřejte troubu na 170 °C, dejte do formy první list těsta, potřete ho rozpuštěným máslem. A tak to udělejte i s dalšími 9 listy.
  • Na desátou vrstvu přijde část ořechů se skořicí. Pak dalších 5 listů těsta, každý pomazaný máslem.
  • Na pátý list naneste ořechy a ve stejném množství opakujte.  
  • Poslední vrstva těsta by měla mít 10 listů. Takhle by to tedy mělo vypadat: 10 listů– vrstva ořechů – 5 listů– vrstva ořechů – 5 listů – vrstva ořechů – 5 listů– vrstva ořechů – 10 listů. Nezapomeňte všechny listy těsta potřít máslem.
  • Těsto ještě ve formě nařežte do tvarů, které později budete chtít servírovat.
  • Vytvořte navrch posypku a dejte baklavu péct na 70 minut. Na posledních 20 minut ji přikryjte alobalem, aby se nespálila.
  • Hned po upečení přelijte baklavu připraveným sirupem. 

Chcete si i doma vyrobit i svoje vlastní filo těsto? Dobře!

Co potřebujete: 4 šálky hladké mouky, 5 lžiček olivového oleje, ½ lžičky soli, ¾ šálku teplé vody, ½ šálku kukuřičného škrobu, 2 lžičky bílého vinného octa

Jak na to?

  • Nasypte 2 šálky mouky do mísy a uprostřed připravte důlek. Do něj pak vlijte olivový olej, vinný ocet a teplou vodu. Prsty vytvořte směs, která se odlepí od mísy.
  • Pomoučněte si pracovní plochu a přeneste si na ni těsto.
  • Tam ho hněťte, a když se začne lepit, poprašte ho moukou. Hněťte zhruba 5 minut, dokud nedostanete pružné těsto. Pak ho zabalte a nechte ho 1–2 hodiny odpočívat při pokojové teplotě.
  • Pak těsto rozdělte na 20 dílů, jeden by měl mít asi 20 g. 
  • Z každého dílu vytvořte kuličku, dejte ji na talíř a hned ho přikryjte fólií, aby těsto nesesychalo. 
  • V další míse smíchejte 2 lžíce mouky s kukuřičným škrobem. Touhle směsí poprašte pracovní plochu a první kuličku těsta. Tu pak vyválejte do kruhového plátu o průměru asi 15 cm.
  • Připravte si takhle 5 plátů, každý poprašte směsí mouky a škrobu, naskládejte je na sebe a společně vyválejte.
  • Jakmile se průměr plátů zvětší na dvojnásobek, rozdělte je a znovu je poprašte moukou se škrobem.
  • Pak je znovu naskládejte na sebe a vyválejte tak, aby vznikly pláty tenké jako papír.
  • A je hotovo! Ale je to piplačka, my jsme vás varovali…

Dáte si baklavu? A zkusíte si ji nejdřív koupit, nebo se rovnou pustíte do příprav? Ať tak, či onak, přejeme vám dobrou chuť!

Použité zdroje:

  • https://www.cestovinky.cz/clanek/baklava-je-prehlidka-tuku-cukru-vase-srdce-si-ale-hned-ziska
  • https://www.apetitonline.cz/jak-na/poklad-recke-kuchyne-u-vas-doma-jak-na-pripravu-tradicniho-filo-testa 

Související články