9. 5. 2022
Káva je velmi oblíbený nápoj, bez kterého si většina z nás nedokáže představit svůj den. Po ránu postaví na nohy a dodá potřebnou energii. Není ale vhodná a prospěšná pro každého a její nadměrná konzumace může být příčinou mnoha zdravotních problémů. Naštěstí však existují alternativy, kterými můžete klasickou kávu nahradit. Pojďte s námi poznat některé z nich!
Náhražky bez obsahu kofeinu
Obilné náhražky kávy jsou vyrobeny z pražených obilovin. Nejčastěji z ječmene, žita a špaldy. Neobsahují kofein ani antioxidanty, ale zato obsahují spoustu jiných cenných látek, které mají pozitivní vliv na celkové zdraví.
Navíc k většině obilných zrn se přidávají i další ingredience, které účinek nekávy ještě více znásobí a napodobí chuť kávy. Jen málokterá jednodruhová kávoviny totiž dokáže napodobit skutečnou chuť a vůni pravé kávy.
Cikorka, pražený drcený kořen čekanky obecné, je nejznámější kávovinová náhražka, kterou mají mnozí z nás spojenou s dětstvím. Konkrétně s meltou, která je vyrobena z praženého ječmene, žita, cukrové řepy a právě z kořene čekanky, který nápoji dodá nejen kávové aroma i barvu, ale také spoustu látek, které zlepší trávení a pomohou obnovit střevní mikroflóru.
Dopřejte si kávu ze žaludů
Žaludovka je skvělou alternativou ke klasické kávě i k jejím obilným náhražkám. Obsahuje hodně bílkovin, tříslovin a je bohatým zdrojem mnoha minerálů i vitamínů. Zejména hořčíku, mědi a vitamínů skupiny B. Její chuť je však velmi specifická a při prvním ochutnání vás nemusí ohromit. Vychutnat si ji můžete horkou i vychlazenou, samotnou i doslazenou medem nebo ochucenou mlékem.
S vhodně zvolenou bylinkou vás "káva" postaví na nohy
Ajurvédská káva se k nám dostala až z daleké Indie a je vyrobena z různých ajurvédských bylin. Hlavní složkou je vždy ale čekanka lékařská, která vaše tělo dokáže zbavit toxinů a zlepšit vaše trávení. Ostatní účinky pak záleží na výběru konkrétní byliny. Kávu si můžete zalít teplým i studeným mlékem nebo vroucí vodou a mlékem. Nikdy však nečekejte typickou chuť kávy.
Tip: Pokud hledáte bezkofeinový nápoj, který vás nakopne, pak vyzkoušejte ajurvédskou kávu s brahmi. S bylinkou, která vám pomůže překonat únavu.
Povzbuzující účinek čaje trvá mnohem déle
Zelený a černý čaj patří mezi velmi známé stimulanty. Obsahují kofein a stejně jako káva vám dodají energii. Na rozdíl od kávy je ale nástup energie pomalejší a výrazně déle vydrží. Mnohem méně tak zatíží srdce. Navíc obsahují i spoustu cenných látek, které detoxikují tělo a příznivě působí na celý organismus.
Zelená káva pomáhá nastartovat metabolismus
Zelená káva je káva v pravém slova smyslu. V podstatě se jedná o nepražená kávová zrna, která si díky tomu, že neprošla procesem pražení, udržela mnohem více cenných látek. Nápoj je chutí i barvou podobný spíše bylinnému čaji, a dokonce obsahuje mnohem více kofeinu než tradiční káva. Studie navíc ukazují, že její pravidelné pití, pomáhá zhubnout.
Zdroje:
- https://www.google.com/url?q=https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/ajurvedska-kava-a-jeji-vyhody-je-bez-kofeinu-zbavi-vas-stresu-a-zlepsi-koncentraci&sa=D&source=docs&ust=1652096342406683&usg=AOvVaw1OUHy1UqXInzHshUubM3S5
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Cikorka
- https://www.varimezdrave.cz/kava-a-co-misto-ni/
- https://www.eshopslunecnice.cz/rubriky/blog/nahrazky-kavy/
- https://www.slimming.cz/nahrady-kavy/
- https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/alternativa-kavy.A171211_133135_behani_sehn