11. 12. 2021
Mytí nádobí patří mezi nejméně oblíbené a zároveň poměrně časově náročné činnosti, které doma vykonáváme. Podle statistik ručním mytím nádobí strávíme v průměru až 400 hodin ročně.
Přesto se však při tak běžné a triviální činnosti mnoho z nás stále dopouští celé řady chyb, které vedou k nedokonale umytému nádobí. Zjistěte, zda se chyb při ručním mytí nádobí, nedopouštíte i vy.
Nádobí myjete pod tekoucí vodou
I přesto, že ručním mytím špinavého nádobí pod tekoucí vodou spotřebujeme 20 až 40 litrů pitné vody, stále tento způsob mytí patří mezi největší nešvary a dopouští se ho spousta domácností.
Na mytí nádobí pod tekoucí vodou zapomeňte! Nádobí myjte vždy ve dřezu, do kterého napustíte vodu, a zbytky jídla nenechávejte zaschnout. Popřípadě nádobí dejte před samotným mytím na chvíli odmočit. Ušetříte drahocenné minuty, které byste jinak strávili drhnutím.
Zapomínáte na pravidelné čištění dřezu
Kuchyňský dřez patří mezi nejvíce riziková místa v kuchyni. Pokud není pravidelně mytý, poskytuje ideální prostředí pro množení nejrůznějších mikroorganismů, které mohou být příčinou celé řady zdravotních problémů. Bakterie ze špinavého dřezu se totiž velmi snadno přenesou i na “čisté” talíře.
Kuchyňský dřez po každém použití umyjte saponátem na nádobí a jednou za čas na něj vyrazte i se speciálními prostředky na čištění a údržbu kuchyňských dřezů, které vás zbaví nejen bakterií, ale i usazených nečistot, mastnoty a vodního kamene. Vyzkoušet však můžete i šetrnější jedlou sodu, sůl a ocet. Pozor však na poškrábání!
Neměníte houbičku tak často
Houbička na nádobí patří mezi nejšpinavější předměty v celé domácnosti. Vlhko a teplo, které uvnitř houbičky panuje, poskytuje ideální prostředí pro množení velmi nebezpečných bakterií.
Obvyklé vymáchání a vyždímání houbičky však nestačí. Houbičku na nádobí byste měli měnit minimálně jednou za týden, nebo ji alespoň dezinfikovat vařicí vodou, octem nebo za pomoci mikrovlnné trouby.
Ruce si utíráte do utěrky
Utěrka, nepostradatelný pomocník při mytí nádobí, by měla sloužit primárně k utírání umytého nádobí. Jenže překvapivě mnoho z nás ji používá i k utírání špinavých rukou. Ze sněhově bílé utěrky se tak velmi záhy stane kus špinavého hadru, který je plný nežádoucích bakterií.
Vedle utěrky na nádobí si proto pověste i ručník a snažte se, aby utěrka sloužila skutečně jen k utírání právě umytého nádobí. Po každém použití ji nechte zcela proschnout a měňte ji každý druhý den.
Dáváte příliš mnoho prostředku na nádobí
Prostředky na nádobí obsahují celou řadu chemických látek, které rozpouští mastnotu i zbytky jídla a vašim talířům i skleničkám dodají oslňující lesk. Jenže při nadměrném použití a při nedostatečném opláchnutí ulpívají na nádobí a vy je pak spolu s jídlem i nápoji konzumujete.
Při používání nejrůznějších saponátů na mytí nádobí proto nepřekračujte doporučené dávkování a pamatujte, že více přípravku vám neusnadní práci. Ba naopak! Na čistém nádobí zanechá nevzhledné mapy.
Zdroje:
- https://www.prostreno.cz/tipy-a-triky/clanky/24955/Nejcastejsi-chyby-ktere-delame-pri-myti-nadobi
- https://www.bety.cz/bydleni-a-design/clanky/23440/Chyby-pri-myti-nadobi-ktere-delame-skoro-vsichni
- https://www.blesk.cz/clanek/bydleni-hobby/596936/zbytecne-chyby-pri-myti-nadobi-ktere-delame-skoro-vsichni-usetrete-cas-i-penize.html
- https://www.prozeny.cz/clanek/drez-patri-k-nejspinavejsim-mistum-kuchyne-cim-ho-vycistit-75319