11. 4. 2025
Slaná varianta velikonočního beránka v sobě kombinuje chutě křehkého těsta, špenátové nádivky, vajíček a uzeniny. Nádivku samozřejmě můžete vylepšit dle vlastních chutí a preferencí. Od věci třeba není zaexperimentovat s medvědím česnekem či jinou jarní bylinkou, parmazánem, či podobně výrazným sýrem nebo sušenými rajčaty.
Co budete na slaného velikonočního beránka potřebovat?
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml slunečnicového oleje
- 200 ml vlažné vody
- 2 vejce od šťastných slepic
- Špetku soli
- Máslo na vymazání formy
- Mouku na vysypání formy
Nádivka:
- 1 velkou cibuli
- 3 vejce natvrdo
- 100 g šunky, či jiné oblíbené uzeniny
- 100 g čerstvého špenátu
- 3 stroužky česneku
- 80 g nastrouhaného tvrdého sýra
- 2 lžíce olivového oleje
- Sůl dle chuti
Přečtěte si také: Český versus čínský česnek: Ten "domácí" poznáte podle množství slupek i počtu stroužků
Jak na to? V první řadě si uvařte vajíčka natvrdo. Hotová vejce oloupejte a odložte bokem. Připravte si větší mísu, do které prosejte hladkou mouku a přidejte špetku soli. Poté přilijte 200 ml vlažné vody, 200 ml oleje a do základu rozklepněte dvě celá vejce. Vypracujte hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout.
Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte nádivku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zezlátne, přidejte k ní na kousky nakrájenou šunku a vše společně krátce orestujte.
Do pánve přidejte nahrubo nasekané listy čerstvého špenátu. Posolte a přidejte restovaný česnek. Směs přiklopte pokličkou a nechte špenát pár minutek podusit. Jakmile změkne, směs odstavte a nechte ji mírně zchladnout.
Mohlo by vám zachutnat: Velikonoční beránek: Tipy na ty nejtradičnější recepty
Nyní je čas na formu. Důkladně ji vymažte a vysypejte hladkou moukou. Polovinu připraveného těsta rozložte na dno formy tak, aby pokrylo celou spodní část a vytvořilo místo na náplň. Na plát těsta položte vařená vejce vcelku, posypte je nastrouhaným sýrem a přidejte připravenou špenátovou směs se šunkou a cibulkou.
Zbytek těsta rozválejte a přikryjte jím náplň. Těsto pečlivě utěsněte a přiklopte vrchním dílem formy. Formu vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba hodinu. Poté vrchní díl formy sundejte a dopékejte při teplotě 180 stupňů asi ještě 10 minut. Hotového beránka nechte vychladnout ve formě (můžete přes ni přehodit utěrku namočenou ve studené vodě) a poté vyklopte.
Použité zdroje:
- https://www.kupi.cz/magazin/clanek/33855-velikonocni-beranek-na-slano
- https://fresh.iprima.cz/recepty/slany-velikonocni-beranek-plneny-spenatem-a-vejci
- https://primadoma.cz/clanek-155219-netradicni-velikonocni-beranek-na-slano-podle-blogu-live-with-anny