Jste zde

Hit letošních Velikonoc? Slaný beránek se špenátovou nádivkou a šunkou!

slaný beránek Zdroj: Shutterstock
Velikonoce si řada z nás spojuje s nejrůznějšími tradicemi a dobrotami. Jednou z nich je i velikonoční beránek. Hitem letošních Velikonoc je jeho slaná varianta se špenátem!

11. 4. 2025

Slaná varianta velikonočního beránka v sobě kombinuje chutě křehkého těsta, špenátové nádivky, vajíček a uzeniny. Nádivku samozřejmě můžete vylepšit dle vlastních chutí a preferencí. Od věci třeba není zaexperimentovat s medvědím česnekem či jinou jarní bylinkou, parmazánem, či podobně výrazným sýrem nebo sušenými rajčaty.

Co budete na slaného velikonočního beránka potřebovat?

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml slunečnicového oleje
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 vejce od šťastných slepic
  • Špetku soli
  • Máslo na vymazání formy
  • Mouku na vysypání formy

Nádivka:

  • 1 velkou cibuli
  • 3 vejce natvrdo
  • 100 g šunky, či jiné oblíbené uzeniny
  • 100 g čerstvého špenátu
  • 3 stroužky česneku
  • 80 g nastrouhaného tvrdého sýra
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Sůl dle chuti

Přečtěte si také: Český versus čínský česnek: Ten "domácí" poznáte podle množství slupek i počtu stroužků

shutterstock_1035165133.jpg

sladký třený beránek
Zdroj: 
Shutterstock
Klasického sladkého beránka dělá každý, zkuste letos jeho slanou variantu.

Jak na to? V první řadě si uvařte vajíčka natvrdo. Hotová vejce oloupejte a odložte bokem. Připravte si větší mísu, do které prosejte hladkou mouku a přidejte špetku soli. Poté přilijte 200 ml vlažné vody, 200 ml oleje a do základu rozklepněte dvě celá vejce. Vypracujte hladké těsto, které necháte chvíli odpočinout.

Mezitím, co těsto odpočívá, si připravte nádivku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibulku. Jakmile cibule zezlátne, přidejte k ní na kousky nakrájenou šunku a vše společně krátce orestujte.

Do pánve přidejte nahrubo nasekané listy čerstvého špenátu. Posolte a přidejte restovaný česnek. Směs přiklopte pokličkou a nechte špenát pár minutek podusit. Jakmile změkne, směs odstavte a nechte ji mírně zchladnout.

Mohlo by vám zachutnat: Velikonoční beránek: Tipy na ty nejtradičnější recepty

Nyní je čas na formu. Důkladně ji vymažte a vysypejte hladkou moukou. Polovinu připraveného těsta rozložte na dno formy tak, aby pokrylo celou spodní část a vytvořilo místo na náplň. Na plát těsta položte vařená vejce vcelku, posypte je nastrouhaným sýrem a přidejte připravenou špenátovou směs se šunkou a cibulkou.

Zbytek těsta rozválejte a přikryjte jím náplň. Těsto pečlivě utěsněte a přiklopte vrchním dílem formy. Formu vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte zhruba hodinu. Poté vrchní díl formy sundejte a dopékejte při teplotě 180 stupňů asi ještě 10 minut. Hotového beránka nechte vychladnout ve formě (můžete přes ni přehodit utěrku namočenou ve studené vodě) a poté vyklopte.

Použité zdroje:

  • https://www.kupi.cz/magazin/clanek/33855-velikonocni-beranek-na-slano
  • https://fresh.iprima.cz/recepty/slany-velikonocni-beranek-plneny-spenatem-a-vejci
  • https://primadoma.cz/clanek-155219-netradicni-velikonocni-beranek-na-slano-podle-blogu-live-with-anny

Související články